Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IBM X41 - dysk ssd slaby transfer

T.I.R. 17 May 2013 15:54 2979 16
Computer Controls
  • #1
    T.I.R.
    Level 14  
    Witam !!

    Mam problem z laptopem IBM X41 z zamontowanym dyskiem SSD Toshiba THNSNC128GAMJ i zainstalowanym Win XP SP3. Laptop przez pierwszy tydzien po montazu SSD chodzil jak rakieta transfery w HDTune na poziomie 117MB/s. Dysk zapelniony byl do polowy. XP ładowal sie w ciagu 8 sekund. Obecnie mam transfer na poziomie 2,3 MB/s, czasami cos sie odblokowuje i dysk osiaga ponoenie 117MB/s. Walcze juz z tym od 2 miesiecy i zewro rezultatow. Sterownik wgralem najnowsze jakie byly, ale to nic nie pomaga. Czasem jest ok mam po 117MB/s, a czasem cigle 2,3MB/s. Nie wiem co juz robic. Moze ktos z forum ma jakis pomysl. Zalaczam zrzut z HD Tune.

    Pozdrawiam T.I.R.
  • Computer Controls
  • #2
    speedy9
    Helpful for users
    Windows XP nie obsługuje funkcji TRIM, która w zasadzie jest niezbędna dla dysków SSD. Dzięki niej zerowana jest przestrzeń, z której usunięto pliki. Jeśli takie "czyszczenie" nie będzie wykonywane, to spowoduje to degradacje wydajności i charakterystyczne zacięcia w pracy systemu.
    Musisz więc wyręczyć system operacyjny i robić to manualnie lub w zaplanowany zadaniu.
    1. Pobierz to narzędzie: http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897443.aspx
    2. Uruchom: sdelete -z -c c:
    3. Możesz zrobić powtarzalne zaplanowane zadanie w systemie i odpalać tą komendę raz na 2 tygodnie - raz na miesiąc w zależności od intensywności używania komputera.

    P.S. Umieść obrazek w prawidłowy sposób: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
  • #3
    Argennto_1
    Level 33  
    Jeżeli laptop ma chociaż 2 GB ramu proponuję zainstalować Win7. Problemy znikną. XPSP3 to bardzo dobry system niestety już trochę leciwy, niedługo już nie będzie wspierany przez Microsoft.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Nigdy nie widziałem dysku SSD firmy Toshiba chociaż bardzo sobię cenię ta firmę. Czy to standardowy dysk wielkośći 2.5 cala?
  • #4
    T.I.R.
    Level 14  
    Witam !!!

    Sdelete nic nie pomogl komp jak wolno chodzil tak dalej transfery na poziomie 2,3 MB/s. Co ciekawe jak usune z Menedzera urzadzen kontroler Intel Ultra ATA, kontroler DMA oraz streowniki chipsetu Intel, laptop przyspiesza na jakies 3-4 uruchomienia, transfery mam wtedy na poziomie 120MB/s.


    Jesli chodzi o Win7 zastanawiam sie nad tym jednak nie wiem czy wystarczy mi ramu, bo posiadam 1,5GB. Po drugie bardzo sie przyzwyczailem do Win XP.


    Pozdrawiam T.I.R.
  • #5
    Argennto_1
    Level 33  
    1.5 GB Spokojnie wystarczy jeżeli przełączysz widok na klasyczny XP. Będzie wyglądać jak XP. Plus w tym że Win7 ma pełne wsparcie dla dysków SSD. Sam miałem ten problem w mojej Toshibie A200 jak dołożyłem 2 dysk. Drugim dyskiem był SSD 64GB tylko na system. W XP miałem problemy podobne do twoich. Ale jak zainstalowałem 7 te problemy zniknely. Z ciekawości bym zobaczył screen z HDTune ale w opcji "File Benchmark". Są dosyć wiarygodne.
  • Computer Controls
  • #7
    T.I.R.
    Level 14  
    Witam !!!

    Tak mam najnowsze sterowniki. Ale nic to nie daje.


    Pozdrawiam T.I.R.
  • #8
    T.I.R.
    Level 14  
    Witam !!!

    Zainstalowalem Win7, jest o wiele lepiej. Mam teraz jednak inny problem, przy odczycie lub zapisie na SSD, dysk sie wiesza i zatrzymuje caly system. Po ok minucie odwiesza sie i przez pewien czas jest ok. Powtarza sie to nieregularnie co pewien czas. Dysk skanowalem HD Tune i Victoria HDD, obydwa pokazaly ze wszystko jest ok. Nie wiem co moze byc przyczyna. RAM tez testowalem i jest ok. TRIM dla dysku jest uruchomiony.

    Co to moze byc ??

    Pozdrawiam T.I.R.
  • #10
    T.I.R.
    Level 14  
    Witam !!!

    Wg. tego opisu i programu intel ssd toolbox Trim jest dostepny dla tego dysku, HD Tune tez pokazuje ze moj dysk obsluguje Trim. W Win7 Trim tez mam odblokowane.

    Pozdrawiam T.I.R.
  • #12
    T.I.R.
    Level 14  
    Witam !!!

    Nie przyszlo mi to do glowy. W logu systemowym mam bledy dotyczace bledu kontrolera Identyfikator 11.

    Czas wystapienia pokrywa sie z zacieciami.

    Tylko co ten blad 11 oznacza ??


    Pozdrawiam i dzieki za pomoc

    T.I.R.
  • #14
    T.I.R.
    Level 14  
    Witam !!!

    Nie zainstaluje gdyz nie moge znalezc odpowiedniego sterownika. Laptop orginalnie posiadal zlacze IDE. Zostal wylutowany kontroler IDE -> SATA i bezposrednio podlaczony dysk SSD SATA. W BIOSie nie mam mozliwosci zmiany tryby na AHCI. Windows korzysta ze sterownika ATAPI. Obecnie zainstalowalem sterownik Standardowy podwojny korntroler PCI IDE i jest o wiele lepiej system zacina sie rzadziej.

    Orginalnie Win7 instalowal sterownik Intel 82801FBM Ultra ATA Storage Controller -2653 na tym sterownik zacinal sie caly czas.

    Nie wiem juz co dalej z tym robic, moze ma ktos z kolegow jakis pomysl jeszcze??

    Pozdrawiam i dziekuje

    T.I.R.
  • #16
    T.I.R.
    Level 14  
    Witam !!!

    Wlasnie testuje laptopa, wszystko smiga az milo. Sprawdzilem sterowniki wszystkie, RAM, dysk SSD. Winnym okazal sie przewod "A-" w zlaczu mSATA, zwieral do masy, czasami.

    Mam nadzieje ze bedzie juz wszystko ok.

    Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
    T.I.R.
  • #17
    T.I.R.
    Level 14  
    Witam !!!

    Po 2 dniach testow moge powiedziec ze wszystko jest ok.

    Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc

    T.I.R.