Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus M2N - Brak dźwięku / bład instalacji sterowników

17 Maj 2013 18:38 4338 18
  • Poziom 14  
    Witajcie.

    Posiadam komputer z Windowsem XP SP3 do naprawy od znajomego.
    Dograna poprawka Microsoft UAA
    Dograne wszystkie stery do płyty ze strony producenta. ( prócz 1 - patrz niżej )
    Ikona głośniczka widoczna po uruchomieniu systemu.
    Urządzenie audio widoczne.

    Podmieniłem grafikę na swoją ( ze swojego PC ) ponieważ nie mam kabla D-SUB tylko VGA

    Oryginalna grafika dołączona do komputera znajomego:

    Kod: xml
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    [/syntax]

    Nie mam zainstalowanego jeszcze takowego sterownika:

    "Mostek (bridge) standardu PCI do ISA"

    Instalując sterowniki o nazwie:

    SoundMAX ADI1988A Audio Driver V5.10.01.6110 for Windows 2000/XP/2003.

    ze strony producenta wyświetla sie komunikat że owe sterowniki nie obsługują mojego osprzętu.


    Reinstalując sterowniki przed formatem ze starą grafiką również efekt był taki sam.

    Więc jakie sterowniki dograć :)?


    Osprzęt komputera znajomego ( z moja grafiką ) w załączniku.

    Karta dźwiękowa:

    ATI Radeon HDMI
    ATI RV710/730/740 - High Definition Audio Controller
    HDAUDIO\FUNC_01&VEN_1002&DEV_AA01&SUBSYS_00AA0100&REV_1001
  • Poziom 31  
    kubasiek221 napisał:
    [Instalując sterowniki o nazwie:

    SoundMAX ADI1988A Audio Driver V5.10.01.6110 for Windows 2000/XP/2003.

    ze strony producenta wyświetla sie komunikat że owe sterowniki nie obsługują mojego osprzętu.


    Reinstalując sterowniki przed formatem ze starą grafiką również efekt był taki sam.

    Więc jakie sterowniki dograć :)?

    Spróbuj może te trochę starsze:
    http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/misc/audio/ad1988/ADI1988A_32bit_510014570.zip
  • Poziom 14  
    Znajomy mówił że to stało się nagle.
    Uruchomił komputer i panel SoundMax był już nieaktywny, a dźwięk nie działał.
    Zrobiłem formata i teraz jest z tym problem ..

    Próbowałem starsze, nie działają.
    Z tamtej strony trzeba pobrać program, który instaluje jakieś shity.
    Czy to moze byc wina innej grafiki, tej mojej którą zamontowałem ?

    Jak ją włączyć w Biosie ; )?
  • Admin grupy komputery
    kubasiek221 napisał:
    Jak ją włączyć w Biosie ; )?
    Przeczytaj w instrukcji płyty gł.
  • Poziom 14  
    Prościej byłoby gdyby mi to powiedziano, wytłumaczono.
    Instrukcja ma z 100 stron, w dodatku nie mam jej materialnie, mogę jedynie przeglądać on-line.
  • Poziom 31  
    Zakładka Advanced, wybierasz Chipset, a potem South Bridge Chipset Configuration i AZILIA Audio - ustaw na Enabled. O ile masz opcję Enabled, bo możesz mieć też do wyboru jedynie: Auto/Disabled. Podaj jakie ustawienie tam jest obecnie. Jeśli Disabled, to zmień.
  • Poziom 14  
    Jest i było ustawione na Auto.

    Co pobiore jakieś sterowniki to albo nie obsługują mojego osprzętu, albo wywalają jakieś błędy lub w ogóle się nie uruchamiają...

    Dziwne..

    Komputer prosto po formacie.

    Czyżby płyta dostała ?

    Ikonka głośniczka jest, urządzenia audio wykrywalne, ale sterów SoundMaxa ani innych nie moge zainstalować.

    W odtwarzaczach normalnie leci muzyka ale jest cisza.

    Nie wiem już co jest grane.
  • Admin grupy komputery
    Pozostaje sprawdzić:
    - Po zresetowaniu ustawień bios.
    - Po wgraniu nowszej lub tej samej wersji bios.
    - Z innym systemem operacyjnym, np. Linux LiveCD.
  • Poziom 14  
    Restart biosa nic nie dał.

    Spróbuje wykonać update i dam edita :)
  • Poziom 14  
    Z Windows Vistą jest to samo ...

    Ja juz nie wiem jak to zainstalować.
  • Admin grupy komputery
    Więc wszystko wskazuje, że karta dźwiękowa jest uszkodzona.
  • Poziom 14  
    Zrobiłem ponownie formata. System : Windows XP SP3
    Zainstalowałem chipset, grafikę i poprawkę KB835221

    Przy próbie instalacji sterowników wyskakuje monit:

    "Wymagany sterownik magistrali HD Audio nie został znaleziony"

    Bynajmniej jest to jakiś postęp. Co robić teraz ?

    W Menedżerze Urządzeń widnieje brak sterownika mostka standardu PCI do ISA

    Skąd go zdobyć, skoro instalowalem sterowniki ze strony producenta ?


    Edit.

    Spostrzegłem iż nie mam zainstalowanych żadnych urządzeń audio ..

    Nie wiem już co robię źle.

    Ze sterami audio nadal ten sam błąd.( patrzy wyżej )
  • Poziom 14  
    Czy rozwiązaniem problemu będzie zakup osobnej karty dźwiękowej ?

    Aktualnie ta karta nie jest w ogóle wykrywalna po instalacji sterów chipset`u
  • Poziom 31  
    kubasiek221 napisał:
    Czy rozwiązaniem problemu będzie zakup osobnej karty dźwiękowej ?

    Aktualnie ta karta nie jest w ogóle wykrywalna po instalacji sterów chipset`u

    kubasiek221 napisał:
    Przy próbie instalacji sterowników wyskakuje monit:

    "Wymagany sterownik magistrali HD Audio nie został znaleziony"

    Obawiam się, że występuje jakiś konflikt między HD Audio z karty HD 4550 (do HDMI) a zintegrowaną kartą dźwiękową i z włożoną HD 4550 i wykrytym na niej urządzeniem HD Audio system w ogóle nie widzi tej zintegrowanej karty - może BIOS wyłącza ją automatycznie (wspomniane popcje: Auto i Disabled).
    Spróbuj wyłączyć urządzenie HD Audio z tej karty graficznej (nie: odinstaluj/usuń a jedynie: wyłącz) i po restarcie kompa ponów wykrywanie urządzeń (wykryj nowe urządzenia) - chyba, że sam system wtedy je znajdzie.
    Jeśli to nic nie da, zrób tak: pożycz od kogoś starszą kartę graficzną na PCI-E (bez HDMI), wyjmij HD 4550, odinstaluj HD Audio i z pożyczoną kartą najpierw zainstaluj stery do zintegrowanego dźwięku a potem wymień karty (z powrotem na HD 4550). Znalezionego wówczas urządzenia HD Audio nie instaluj - od razu je wyłącz.
    Edit:
    Zobacz tematy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2241942.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9825817
    Wyłączenie wspomnianej w obu tych wątkach magistrali UAA (microsoft uaa bus driver for high definition audio) - widocznej w urządzeniach systemowych, też może pomóc rozwiązać Twój problem z zainstalowaniem sterowników do zintegrowanego dźwięku.
  • Poziom 26  
    hmm pół roku temu miałem identyczny wątek ale chyba na innym koncie.

    Pamiętam że w biosie jest zmiana karty dźwiękowej. Na ac97 i HD audio.
    Wiec dobrze cie pokierowali azalie zmień z auto na enable i szukaj jw ac97 na hd audio.
    Jak będę w domu to ci podam dokładnie.

    A tu masz mękę z przednim panelem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2487717&highlight=

    Wejdź w menager urządzeń i wklej tu identyfikator sprzętu. To będziemy mieć pewność .
  • Poziom 31  
    Mam jeszcze pytanie do Autora - DriverMSG doradził:
    DriverMSG napisał:
    - Po wgraniu nowszej lub tej samej wersji bios.

    Czy zostało to zrobione, czy tylko został przeinstalowy system na nowo? Zmiana wersji BIOS często może zdziałać cuda.
    biomedyczny napisał:
    azalie zmień z auto na enable

    Właśnie sęk w tym, że tam są tylko 2 opcje do wyboru: Auto/Disabled.
    Ale z drugiej strony: skoro z kartą 7600GT występował podobny problem co z tą HD4550, a tamta nie ma przecież żadnego HD Audio do HDMI, to może rzeczywiście zintegrowana karta dźwiękowa jest uwalona?