Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

42LD650 - Nie dziala HDMI LG LD650

18 Maj 2013 08:45 10629 8
  • Poziom 14  
    Witam.

    Ostatnimi czasy czytałem artykuł, że producenci tworzą tak elektronikę, żeby działała jedynie okres gwarancyjny. Myślałem, że to bujda lecz przekonałem się, że nie. Minęło zaledwie trzy miesiące po gwarancji i usterki dały o sobie znać, a mianowicie telewizor przestał komunikować się poprzez HDMI. Telewizor wykrywa, że coś jest podłączone lecz sygnał nie jest odbierany, jakby był problem z komunikacją. Czasami załapie i działa ale krótko. Czy ktoś może mi powiedzieć w czym problem? Dodam, że niczego jeszcze nie dotykałem, ale mam zamiar. Pytanie od czego zacząć?
  • Poziom 12  
    Na stronie LG jest firmware v03.21.03 do tego modelu, może od tego zacznij.
  • Poziom 14  
    Ten firmware mi się nie wgra. Telewizor automatycznie zrobił mi upgrade i mam nowszy niż ten co jest na stronie. Więc raczej w dół to mi nie zejdzie bo z instrukcji wynika, że z automatu sprawdza czy mamy nowszy soft i jak nie to nie softuje. Dzisiaj na przykład jak włączyłem telewizor to działało mi kilka godzin. Ma właśnie coś takiego że czasami działa a czasami nie. Teraz częściej nie. Rozkręciłem i zauważyłem, że steruje tym procesor TDA19997HL/C1 nie wiem czy można coś takiego zdobyć. A może to jakiś zimny lut?
  • Poziom 43  
    mikmik napisał:
    Telewizor automatycznie zrobił mi upgrade

    To może wyłącz sobie tą opcję, żebyś kiedyś nie był zdziwiony, że TV się w ogóle nie da włączyć. ;)
    mikmik napisał:
    A może to jakiś zimny lut?

    Może. Nie sądzisz chyba, że powiemy, że jest i jeszcze podamy, w którym miejscu!
    A może przewód?
    A może urządzenie zewnętrzne?
  • Poziom 12  
    Jeśli tam jest CHASSIS : LD03B. To tutaj masz link do service manual.Link
    Sprawdź radiator na procesorze (o ile taki radiator jest) czy przylega. W moim 42LE4500 na LD01D był zmontowany wadliwie , po reballingu wszystkie funkcje wróciły i chodzi już prawie trzy dni niemalże non stop. Wymieniłem jeszcze kilka elektrolitów na zasilaczu ale to już tak profilaktycznie.

    Przypominam p. 10 zasad działu! https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html [bogred]
  • Poziom 14  
    Wow mirex błyszczysz inteligencją. Jeżeli tak wygląda pomoc i pisanie postów przez Ciebie to lepiej już się nie wypowiadaj bo nic nowego nie wnosisz.

    Jeżeli chodzi o automatyczny upgrade to przed tym jest zapytanie czy sobie tego życzę czy nie. Ostatni do tego modelu był około roku, więc nie sądzę, że będą kolejne gdyż telewizor swoje lata ma.

    Jeżeli chodzi o twoją aluzje czy to nie przewód i urządzenie zewnętrzne to do Twojej informacji w pierwszej kolejności te rzeczy wykluczyłem zanim napisałem na forum.

    "Może. Nie sądzisz chyba, że powiemy, że jest i jeszcze podamy, w którym miejscu!"
    jeżeli nie zauważyłeś mirex to pytałem czy ktoś nie ma schematu żeby wiedzieć co mniej więcej przelutować a nie grzać całą płytę na pałę.

    Dodatkowo nie wiem czemu ale dzisiaj zaczął działać i na razie jest ok, tylko nie wiadomo jak długo.
  • Poziom 43  
    mikmik napisał:
    Jeżeli chodzi o twoją aluzje czy to nie przewód i urządzenie zewnętrzne to do Twojej informacji w pierwszej kolejności te rzeczy wykluczyłem zanim napisałem na forum.

    Może i tak. Tylko kto o tym wie?
    mikmik napisał:
    jeżeli nie zauważyłeś mirex to pytałem czy ktoś nie ma schematu żeby wiedzieć co mniej więcej przelutować a nie grzać całą płytę na pałę.

    Jakoś nie zauważyłem. Paluszkiem mi pokaż.

    mikmik napisał:
    Witam.

    Ostatnimi czasy czytałem artykuł, że producenci tworzą tak elektronikę, żeby działała jedynie okres gwarancyjny. Myślałem, że to bujda lecz przekonałem się, że nie. Minęło zaledwie trzy miesiące po gwarancji i usterki dały o sobie znać, a mianowicie telewizor przestał komunikować się poprzez HDMI. Telewizor wykrywa, że coś jest podłączone lecz sygnał nie jest odbierany, jakby był problem z komunikacją. Czasami załapie i działa ale krótko. Czy ktoś może mi powiedzieć w czym problem? Dodam, że niczego jeszcze nie dotykałem, ale mam zamiar. Pytanie od czego zacząć?

    mikmik napisał:
    Ten firmware mi się nie wgra. Telewizor automatycznie zrobił mi upgrade i mam nowszy niż ten co jest na stronie. Więc raczej w dół to mi nie zejdzie bo z instrukcji wynika, że z automatu sprawdza czy mamy nowszy soft i jak nie to nie softuje. Dzisiaj na przykład jak włączyłem telewizor to działało mi kilka godzin. Ma właśnie coś takiego że czasami działa a czasami nie. Teraz częściej nie. Rozkręciłem i zauważyłem, że steruje tym procesor TDA19997HL/C1 nie wiem czy można coś takiego zdobyć. A może to jakiś zimny lut?


    Zauważyłem natomiast, że:
    mikmik napisał:
    Dodam, że niczego jeszcze nie dotykałem, ale mam zamiar. Pytanie od czego zacząć?

    co nijak ma się do
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html
    Skąd więc twoje zdziwienie i rozgoryczenie, że na wstępie sugerowałem prostsze rzeczy, niż ingerencja w TV?
    A z wypowiedzi wnioskuję dodatkowo, że to ostatnie cię przerasta. no ale działaj, lutuj. Powodzenia.
  • Poziom 12  
    Zanim zdecydujesz się oddać ten telewizor do "autoryzowanego serwisu pogwarancyjnego" to wcześniej sam w nim pogrzeb. Zepsujesz lub nie, to i tak nie ma znaczenia! W tych serwisach nic się nie naprawia, tylko wymieniają całe moduły . Koszt jest zawsze bardzo wysoki.
  • Poziom 14  
    Dzięki tym którzy chcieli coś pomóc a nie tylko się wymądrzali. Chyba co niektórzy zapomnieli do czego to forum służy. Zamykam temat żeby znowu nie narazić się na komentarze mirexa który chyba tylko tym się zajmuje zamiast pomagać.

    Zamykam temat