Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Becker BE 6426 / Citroen RNEG - Schemat i opis kostki

mild 18 May 2013 10:42 29712 19
    mild
    Level 9  
    Witam.

Szukam opisu kostki podłączenia radia Becker BE 6426.
    Montowane w Citroenach jako RNEG (MyWay)

Becker BE 6426 / Citroen RNEG - Schemat i opis kostki Becker BE 6426 / Citroen RNEG - Schemat i opis kostki Becker BE 6426 / Citroen RNEG - Schemat i opis kostki
    mild
    Level 9  
    Czy RD4 będzie miało takie same wyprowadzenia?
    Po podłączeniu RNEG'a w miejscu RD4 nie wszystko działa (parktronic, sterowanie z kierownicy, nie komunikuje się z interfejsem diagnostycznym).
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Wyświetlacz też wymieniłeś czy tylko samo radio ?

Wkodowałeś navi do BSI ?

Napisz co zrobiłeś a nie trzeba wszystko os Ciebie wyciągać na siłę .
    mild
    Level 9  
    Wymieniłem tylko radio, wyświetlacz został jaki był.

W BSI wkodowana jest telematyka (nie widzę tutaj rozróżnienia na RT3, RT4 i RNEG). Po wpisaniu telematyki jest dialog z Lexią, ale nie radzi sobie z odczytywaniem defektów (wyświetla '?' zamiast TAK/NIE).

Sorry, że trzeba tak ode mnie wyciągać, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i nie wiem co jest istotne.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Do tego radia jest wyświetlacz kolorowy podłączony po rgb .

Chcesz tylko zrobić diagnostykę czy zamontować to radio na stałę ?

Z kostki ISO2 wypnij wszystkie kable oprócz ub+ , gnd , can l i can h.

Wyjmij też białą i czarna kostkę od AUX i zmieniarki.
    mild
    Level 9  
    Chcę zamontować na stałę - poprzednie radio (RD4) padło.

Pokombinuję z kablami i dam znać.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    A co z wyświetlaczem ?
    mild
    Level 9  
    Nie bardzo rozumiem pytanie.
    Z wyświetlaczem jest wszystko w porządku, działa prawidłowo. Został ten, który był zamontowany oryginalnie z radiem RD4.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Na 100 % było RD4 ?

Może RT4 navi HDD ?

Do RD4 wyświetlacz nie jest kolorowy .
    mild
    Level 9  
    Hmm... myślałem że RT4 z HDD to właśnie RD4 (tak gdzieś wyczytałem w opisach) - w takim razie dzięki za oświecenie mnie.

Było tam coś takiego:
    Becker BE 6426 / Citroen RNEG - Schemat i opis kostki
    Wyświetlacz jest kolorowy, z nim wszystko gra.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Jeśli było RT4 to RNEG powinien chodzić bez zmiany podłączenia .

Coś musi byś z tym radiem nie tak.
    karter
    Level 18  
    Witam, pytanie do Szymon. Widzę,ze masz wiedzę w temacie, czy po wyjęciu RT4 i włożeniu RNEG będzie działać, czy też trzeba tam coś kodować, cudować lexią . Pytam, bo w instrukcji radia pisze że działa tylko w jednym samochodzie (zakodowana czy co).
    mild
    Level 9  
    Zmiana VINu przez Lexię jest potrzebna inaczej piszczy, że ogłuchnąć można.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    Dopisać VIN + wyposażenie pojazdu i po problemie.

Tylko z tego co pamiętam w C5 nie będzie wyświetlał w zegarach.
    zabka112
    Level 10  
    Witam.
    Nie chcąc otwierać nowego wątku, chciałem zapytać czy w C3 Picasso z nawigacją My Way i radarem cofania, dałoby się zamontować kamerę cofania tak, by zamiast radaru wyświetlał obraz z kamery na ekranie nawigacji??? Te auta występują z My Way w konfiguracji z radarem lub kamerką cofania, więc skoro jest już ekran i parktronic, to może dałoby się coś wykombinować?
    Dranek
    Level 11  
    Witam.
    Mam pytanie do założyciela wątku czy wszystko udało mu się podpiąć, ponieważ ja kupiłem auto z tym Beckerem 6426 i okazało się, że był wcześniej dokładany.

Wszystko chodzi pięknie oprócz mikrofonu bluetooth, telefon łączy się radiem, odbieram rozmowę, wszystko słyszę, ale mnie nikt nie słyszy.

Pierwsza rzecz którą sprawdziłem to czy jest zamontowany mikrofon i tu zonk, bo go nie było. Podłączyłem go w oryginalne miejsce do ori instalacji i nie działa.

Ma ktoś może schemat instalacji mikrofonu, opis czy cokolwiek co by mi mogło pomóc?

Byłem u speców od car audio i jedyne co mi powiedzieli, to że radio nie ma wyjścia na mikrofon i musi być podpięty gdzieś indziej. Wie ktoś może gdzie? Dodam, że ja go wpiełem w oryginalne miejsce.
    aadam1000
    Level 2  
    To wprowadzili Ciebie w błąd. Mam to samo w C5. RNEG obsługuje mikrofon. W przyszłym tygodniu biorę się za to to dam znać. Mikrofon jest podłączony bezpośrednio do radia. Jeżeli było inne radio wcześniej to mikrofon był podłączony przez modół i podłączenie samej kostki do RNEG po wymianie nic nie da. Najprościej jest wyciągnąć rneg i mikrofon podłączyć bezpośrednio (tylko jeszcze trzeba wiedzieć w które piny)
    Dranek
    Level 11  
    Ja już sobie poradziłem dzięki Szymonowi który dał mi zdjęcie gdzie mam podłączyć mikrofon. Pociągnąłem osobny przewód mikrofonu od lampki podsufitki do radia. Przewód przeciągasz przez podsufitkę poprzez prawy słupek, później musisz ściągnąć boczną i dolną maskownice schowka i przeciągasz przewód w okolice nóg pasażera. Demontujesz osłonę tunelu (wystarczy tylko jedną) i przeciągasz przewód w okolice radia.
    aadam1000
    Level 2  
    Serdeczne dzięki, jutro działam. Przewód już zamontowałem wczoraj i szukałem miejsca podłączenia. Jeszcze raz wielkie dzięki.