Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kable HDMI w ścianie 'śnieży'

sapsapl 18 May 2013 16:40 8274 16
Wago
    sapsapl
    Level 9  
    Witam Serdecznie,

Zakończyłem właśnie remont. W planach miałem puszczenie wszystkich potrzebnych mi kabli w ścianie. Zakupiłem spliter 2-1, dzięki czemu na 2 tv leci to samo co na źródle.

Połączenie wygląda następująco:

TV1
    ^
    |
    |
    (spliter) <----- źródło
    |
    |
    v
    TV2

Każdy z tych kabli ma 10 metrów (MRS) starałem się kupić w miarę dobry kabel ale nie pochłaniający dużą część budżetu. Ten kabel jako nieliczny miał poprawne oznaczenia "Highspeed with ethernet" i gwarantował puszczenie sygnału 3D oraz jest płaski (wtedy uznałem to za plus). (kabel wygląda tak jak w załączniku)

Oczywiście kabel przetestowałem przed montażem oraz po... każdy z nich działa ok. Problem jednak pojawił się kiedy na końcach zamiesciłem gniazdka podtynkowe (w których jest łącznik) w 3 miejscach - wtedy długość kabla jest powyżej 10metrów.

Po tym zabiegu każdy z odcinków przestał podawać sygnał (czarny ekran), ponieważ aby do niego się wpiąć korzystam z 1,5m kabla (który też jest sprawny, 4World też 3d) i łącznie daje to już odcinek 13m (1,5+10+1,5) co wydaje się być chyba tutaj problemem.

W takiej konfiguracji spliter (który jest wzmacniaczem ale do 10m) daje radę, ponieważ łącząc się u źródła na obu tv widzę obraz ALE obraz posiada śnieżne piksele (białe/zielone) najcześniej na ciemnych tłach - nie jest tego super dużo ale drażni mnie to strasznie. Wtedy cały odcinek ma 23metry (pc-1,5+10+spliter+10+1,5+tv).

Myślałem nad dołożeniem wzmacniaczy przed gniazdem źródła i za gniazdem tv (łącznie 3) ale czytam opisy tych urządzeń i napisane jest że za wzmacniaczem ma być max 2m. kabel aby to coś dało (w przypadku źródła tak by nie było)

I pytanie: czy można to jakoś naprawić/poprawić, żeby nie było śniegu? wzmacniacze pomogą? Moja druga połowa kategorycznie zabrania mi rozkuwania na nowo ścian i zrywania paneli żeby wymienić kabel na lepszy (z górnej półki).

wtedy byłby taki schemat (plan_kabli):

źródlo: pc -(0,5m)-wzmacniacz-(0,5m)-(gniazdo)-10m-spliter
    output1: spliter(wzmacniacz)--10m--(gniazdo)-(0,5m)-wzmacniacz-(1,5m)-TV1
    output2: spliter(wzmacniacz)--10m--(gniazdo)-(0,5m)-wzmacniacz-(1,5m)-TV2

Czy dorzucenie wzmacniaczy polepszy sprawę? czy może mocniejszy wzmacniacz kupić?

Obecnie korzystam z Splitter HDMI 2-Portowy Gembird Energenie ("Cyfrowy sygnał o częstotliwości 225 MHz pozwala na przesłanie sygnału na odległość 10m oraz zapewnia maksymalną jakość obrazu")

(TAKIE ZDJĘCIE JEST POPRAWNE)
  • Wago
    Scripter1
    Level 11  
    Czy masz możliwość sprawdzenia połączenia tylko do 1 tv z pominięciem tego splittera?
    Sam splitter też może generować zakłócenia co przy tak dużych odległościach może się w ten sposób uwidaczniać.

Czy ciągnąc kable w ścianie unikałeś ciągnięcia ich koło kabli elektrycznych?
    Kable elektryczne (zasilające) generują zakłócenia, które się nakładają na inne kable i przy takich odległościach mogą się one uwidaczniać.

Ze wzmacniaczami to bym uważał bo zbyt duża ich ilość może dać efekt odwrotny do zamierzonego.
    Poza tym wzmacniacz umieszczony w nieodpowiednim miejscu może ci wzmacniać oprócz właściwego sygnału też zakłócenia.
    sapsapl
    Level 9  
    Scripter1 wrote:
    Czy masz możliwość sprawdzenia połączenia tylko do 1 tv z pominięciem tego splittera?
    Sam splitter też może generować zakłucenia co przy tak dużych odległościach może się w ten sposób uwidaczniać.

Czy ciągnąc kable w ścianie unikałeś ciągnięcia ich koło kabli elektrycznych?
    Kable elektryczne (zasilające) generują zakłucenia które się nakładają na inne kable i przy takich odległościach mogą się one uwidaczniać.

Ze wzmacniaczami to bym uważał bo zbyt duża ich ilość może dać efekt odwrotny do zamierzonego.
    Poza tym wzmacniacz umieszczony w nieodpowiednim miejscu może ci wzmacniać oprócz właściwego sygnału też zakłucenia.

Sygnału nie ma (czarny obraz) z pominieciem splitera (który jest wzmacniaczem)
    jednak każdy osobny kabel (odcinek 10m) nie generuje zakłóceń. Być może spliter generuje właśnie zakłócenie (ale tylko na tak długich odcinka (powyżej 10m))

Po części uniknołem prowadząc je w osobnych peszelach o dużej średnicy dzięki temu kabel leży w pewnej odległości. Dodatkowo mogę sprawdzić odłączając prąd w instalacji przy portami hdmi (mam taką możliwość)

Właśnie też podejrzewam, dlatego dołączyłem schemat/plan czy w miejscach z czerwonymi kółkami bezpiecznie będzie dołożyć wzmacniacze.

Gdybym mógł sprawić połączenie 1,5m+gniazdo_w_ścianie+10m ale to połaczenie daje mi czarny ekran, dopiero wzmocniony sygnał poprzez zakończenie tego połaczenia spliterem (który jest wzmacniaczem daje obraz) - czyli bez splitera/wz,acmoacza nie widzę nic dlatego nie mogę zweryfikować co jest nie tak.
  • Wago
    Scripter1
    Level 11  
    Szkoda że kolega nie sprawdził czy to zadziała przed zatynkowaniem kabli.
    Przy tak dużych odległościach trudno być czegokolwiek pewnym, wikipedia podaje że specyfikacja przewiduje transmisję na odległość max 15m.

Proponuję najpierw zastosować 1 wzmacniacz i sprawdzić z nim umieszczonym przy PC a potem umieszczając go przy TV, jeśli zakłucenia są nieznaczne to jest szansa że jeden wystarczy.
    Jak ten 1 okaże się za mało to sprawdź z 2 wzmacniaczami na pojedynczej linii (1 przy PC + 1 przy TV).
    sapsapl
    Level 9  
    Scripter1 wrote:
    Szkoda że kolega nie sprawdził czy to zadziała przed zatynkowaniem kabli.
    Przy tak dużych odległościach trudno być czegokolwiek pewnym, wikipedia podaje że specyfikacja przewiduje transmisję na odległość max 15m.

Proponuję najpierw zastosować 1 wzmacniacz i sprawdzić z nim umieszczonym przy PC a potem umieszczając go przy TV, jeśli zakłucenia są nieznaczne to jest szansa że jeden wystarczy.
    Jak ten 1 okaże się za mało to sprawdź z 2 wzmacniaczami na pojedynczej linii (1 przy PC + 1 przy TV).

Niestety i finanse i możliwości znacznie mnie ograniczały - a także fachmani mieli 'swoje teorie'

Rozumiem, że do testów mam pominąć spliter, który dzieli sygnał z komputera na 2 tv. Mam użyc konfiguracji pc - kabel - wzmacniacz - kabel - gniazdko - kabel_w_ścianie - złączka - kabel_w_ścianie - gniazdko - kabel - tv.

Czy obojętnie jaki wzmacniacz kupić? aktywny/pasywyny? Póki co musiąłbym coś kupić, a nie chciałem kolejnych stów wydawać na marne.
    sapsapl
    Level 9  
    Scripter1 wrote:
    nie daj się nabrać na rzekomo aktywne bez zasilacza

Znalazłem UNITEK Y-5110, niby nie wymaga zasilania, chociaż jest to opcja. Czy taki wzmacniacz się nada ? koszt ~80zł.
    I prawie dwa razy droższy ale tylko z zasilaczem DS-55901, który można regulować przełącznikiem w skali od 0-8.

Któryś lepszy? może znasz inne ?

Edit:

Przeprowadziłem nowe testy:

1,5m+(gniazdo)+10m+1,5m = obraz jest ale co jakiś czas znika (niknie zupelnie jakby brak sygnalu (obraz i dźwięk))
    tak samo dzieje się na odcinku drugim, ta sama konfiguracja.

1,5m+spliter+10m+(gniazdo)+1,5m = perfekcja
    1,5m+10m+spliter+1,5m = szumy (piksele)
    1,5m+10m+10m+1,5m = znika obraz

Tak więc podając na spliter/wzmacniacz sygnał ze znikającym obrazem/dźwiękiem uzyskuje szumy (piksele).

Pytanie nasuwa się jedno, czy inne wzmacniacze też tak robią czy może spliter jest uszkodzony/za słaby i sygnał zostaje przez niego zniekształcony.

Najbardziej logicznie było by dołożenie wzmacniacza/takiego samego splitera za źródłem i zmiena kabli na krótsze. Ale czy to wskazuje na zasłaby wzmacniacz czy na uszkodzony wzmacniacz?
    Scripter1
    Level 11  
    sapsapl wrote:
    1,5m+spliter+10m+(gniazdo)+1,5m = perfekcja
    1,5m+10m+spliter+1,5m = szumy (piksele)
    Najwyraźniej po tych 11,5m sygnał docierający do splittera jest zbyt słaby aby skutecznie go wzmocnić.

Myślę że następujące połączenie powinno zadziałać (nie wiem jak dokładnie wygląda twoja sieć połączeń wieć podaję w przybliżeniu):
    PC->1,5m->wzmacniacz->gniazdko->10m->splitter->10m->gniazdko->1,5m->TV1/TV2

Co do wzmacniaczy to trochę skoryguję moją wypowiedź.
    Wzmacniacz HDMI może być aktywnym bez zewnętrznego zasilacza bo może pobierać 5v zasilania z portu HDMI ale lepiej kupić taki z zasilaczem w zestawie.

Ten DS-55901 powinien być dobry bo możesz sobie na nim wyregulować jaką siłę wzmocnienia potrzebujesz.
    Jeden wzmacniacz powinien wystarczyć w połączeniu z tym splitterem.
    sapsapl
    Level 9  
    Czyli jest nadzieja na nie rwanie instalacji. Bardzo mnie to cieszy. W takim razie skoro polecasz ten z regulacją jeszcze dzisiaj przysiądę i coś poszukam tak żeby jeszcze w tym tygodniu zakończyć temat i być "oświecony" albo szukać rozwiązań typu hdmi wireless lub hdmi via cat5e

Edit: Ku moim obawom okazuje się, że opisy aukcji są "niepoprawne" poniważ jasno pisze w manualu, że wzmacniacz powinien być jak najbliżej odbiornika, a nie źródła.

DS-55901 Manual

Czyli skoro w moim przypadku jeżeli sygnał 'miga' to mój spliter robi z tego kropki. Czyli albo będzie nowy wzmacniacz przy spliterze albo nie wiem.
    Jeżeli byłby przy spliterze to według testów wcześniej załączonych da mi to porządany efekt (1,5m+spliter+11,5+tv = perfect obraz)
    Scripter1
    Level 11  
    Jest w tym trochę racji ale trzeba wziąć poprawkę na to że masz tu dość nietypową sytuację i typowe sposoby mogą się nie sprawdzić.
    Jak dasz wzmacniacz za blisko źródła sygnału to sygnał może być przesterowany ale jak dasz go za daleko to w kablu będzie więcej zakłóceń i może ci on je wzmacniać zamiast sygnału.
    Chyba ze wzmacniacz sam rozpoznaje co jest sygnałem i tylko to wzmacnia ale nie liczyłbym na to.

Najlepiej sprawdzić jego działanie umieszczając go w różnych miejscach.
    sapsapl
    Level 9  
    tak też zrobię. Expander zamówiony, do odbioru podobno na piątek - na początku bez zasilacza, bo nie chce w ciemno kupić zasilacz bez expandera.
    sapsapl
    Level 9  
    Podłączając expander za źródłem - uzyskuję ten sam efekt (śnieżenie)
    Podłączając expander ZAMIAST splitera - uzyskuję efekt czystego znikającego obrazu (czym lepszej jakości (większe) tym częściej się pokazuje - chociaż jest tego znacznie mniej niż na odcinku o połowe krótszym bez wzmacniaczy/spliterów)

Po podłączeniu do expendera zasilacza (wymagany 5V 2A - niestety mam chwilowo 5V 1A) jest lepiej tzn. bardzo rzadko przy ciężkich materiałach znika - ale znika.

Jak tylko dopadnę zasilacz 5v 2a napiszę jeszcze.

Jakieś rady na teraz?
    sapsapl
    Level 9  
    Kupilem zasilacz 5V, 2A. Tak jak zaleca producent.

Wstawiając zasilacz do wzmacniacza obraz jest ok (przy ustawieniu max (7)) pojawiają się zakłócenia w posstaci pasków (zielonych) i kilku kropek, ale po zmniejszeniu korekcji na 5 obraz który sprawiał problem jest żyleta.

Ku wszelkiej logice, dołożenie splitera powinno dać mi perfekt obraz wszędzie. Niestety, zaprzeczając całej logice doświadczeń poprzednich obraz zanika.

Dołożyłem nawet na końcu Amplituner, który powinien wzmocnić sygnał, ale to też nic nie dało.

Chyba skończy się na tym, że zareklamuje urządznie z powodu niezgodności z towarem.

Chyba że ktoś ma jakiś pomysł ?

PS. jestem też pod wrażeniem, że Nvidia GTX460 puszcza dźwięk przez DVI do przejściówki na hdmi :-)

edit: właśnie mignął obraz raz, przestawię korekcję na 6 - niestety nic to nie dało :-) znowu migneło - jednak jedno mignięcie co 15-20 minut to nic strasznego :-) w porównaniu do tego co było, szkoda tylko że opcja ze spliterem nie działa
    Scripter1
    Level 11  
    Co do tego mignięcia to chyba to normalne, ja mam tv podpięty do kompa jednym kablem HDMI 10m i też mam raz na jakiś czas takie mignięcie w odstępach czasowych takich jak piszesz.

Moim zdaniem to może mieć związek z HDCP (sprawdź jaki stan HDCP u ciebie jest pokazywany w panelu nVidii).
    Miałem poprzednio kartę bez HDMI (też nVidii podobnie jak obecnie) i miałem ten sam kabel HDMI 10m ale podłączony do karty pod DVI (oczywiście przez przejściówkę) i tam tego migania nie miałem ale stan HDCP był pokazywany że tv nie wspiera (myślę że to raczej karta nie wspierała) i miałem gorszą jakość obrazu a teraz mam na tym samym tv wyraźnie lepszą jakość obrazu (przy dokładnie tej samej rozdzielczości i odświeżaniu) ale stan HDCP jest pokazywany na wspierany przez tv (a tv przecież ten sam) i mam te mignięcia.

Co do sedna tematu to spróbuj jeszcze z mniejszym wzmocnieniem, skręć wzmocnienie do minimum i wstaw splittera a potem powoli zwiększaj wzmocnienie obserwując efekty.
    Wywal też amplituner z układu na czas testów.

Może być że w wyniku kaskadowego wzmacniania poziom sygnału jest na końcu zbyt wysoki, być może w połączeniu ze splitterem wystarczy dać tylko lekkie wzmocnienie (może nawet tylko na poziomie 1).
    Nawet może mieć tu miejsce sytuacja że bez zasilacza w połączeniu ze splitterem sygnał jest zbyt słaby a z zasilaczem ustawionym na 1 już zbyt mocny albo nawet i bez zasilacza ale w połączeniu ze splitterem jest już za mocny.

Niestety w twoim przypadku nie da się zastosować żadnych ogólnych reguł żeby przewidzieć efekt.
    Trzeba by mieć dokładne informacje o stopniu wzmacniania poszczegulnych elementów (expander sam i z zasilaczem z różnymi ustawieniami korekcji; splittery) albo jakieś urządzenie które by wyświetlało się sygnału HDMI oraz poziom zakłóceń w podobny sposób jak to tv wyświetlają siłę sygnału cyfrowej tv.
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    O co ja tu prosiłem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12320727#12320727
    sapsapl
    Ostatnia wizyta: 03 Cze 2013 20:55
    sapsapl
    Level 9  
    Problem częściowo rozwiązany.

Wzmacniacz w miejscu splitera pomógł - niestety za Chiny nie mogę podłaczyć splitera za nim bo nadal są problemy - będę testować.

Pojawiające się problemy z zanikiem obrazu okazały się być spowodowanem problemem w nowej instalacji w domu, przy załaczaniu się agregatora od lodówki i/lub czajnika elektrycznego pojawiał się spadem z 230V na 225V, który dla zasilacza 5v/2a był widocznie wystarczająco duży, żeby przerwać pracę wzmacniacza, dlatego też występowało to w okrelonych odstępach czasu lub przy zapalaniu/gaszeniu światła.