Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

W czym problem.. - Instalacja XP zacina się przy kopiowaniu i ani rusz

18 Maj 2013 19:01 1437 10
  • Poziom 8  
    Witam

    System mi padł i przy ładowaniu paska windows xp resetował się i od nowa.

    Chciałem od nowa przeinstalowac system ale z góry wiedzialem ze moj stary problem powróci..

    Przy kopiowaniu plików zacinało się na 9% na pliku driver. cab, teraz zacina sie na 7% na jakims innym pliku... Do tej pory mój proble rozwiazywalem tak: Brałem mój dysk, podłączałem do kompa brata i na jego osprzęcie z moim dyskiem windows sie instalował bez problemu. Teraz jak jestem na studiach nie mam takiej mozliwosci bo nie mam drugiego stacjonarnego. Czytałem chyba wszystkie tematy z tym problemem i no nigdzie nie rozwiazali mojego problemu.

    probowalem tez instalacji z jedna koscia w roznych wejsciach i z drugą to samo, z dwiema tez.
    RAM sprawdzalem memtestem przez noc i 0 błędów więc to nie to.

    Grafika: AMD Radeon HD 3870 512mb

    Ramu mam 2 kości po 1gb

    zasilacz be quiet 530W

    procesor : wiem ze Intel 2x 1.7GHZ

    plyta glowna: to cos MSI ale jak teraz sprawdzic wersje w biosie to nie wiem.

    naped: Optiarc DVD RW AD-717OS (tak w bootowaniu jest napisane)

    proszę o pomoc

    z góry wielkie dzięęękii! :)
  • Poziom 29  
    Spróbuj na innej płycie CD.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    xrafaleq93x napisał:
    plyta glowna: to cos MSI ale jak teraz sprawdzic wersje w biosie to nie wiem.

    Nie sprawdzaj w BIOS-ie tylko na samej płycie.
  • Poziom 8  
    MSI G71-MI31011-X03 - o to chodzi ? :P aha i zauważyłem ze dwa kondensatory są bardzo bardzo leciutko wybrzuszone tak ze nie widac prawie ale jednak ma to jakies znaczenie ?
  • Poziom 43  
    Sprawdzałeś na innym nośniku?
    Sprawdzałeś na innym napędzie?

    xrafaleq93x napisał:
    ma to jakies znaczenie ?

    Może być powodem takich objawów.
  • Poziom 8  
    w sumie próbowalem instalacji z usb przy odlaczonym napedzie i tez nie poszlo wiec naped chyba odpada nei wiem. a nosnika niestety nie mam innego ;/ ale do tej pory z tym bylo ok wszystko..
  • Poziom 16  
    Z tego co na razie napisałeś to masz do sprawdzenia oprócz oczywiście kondensatorków na płycie - do wymiany cała linia zasilająca - to jeśli założymy że płyta jest jeszcze sprawna to pozostaje ram i dysk - na razie bym te dwie rzeczy sprawdził...
  • Poziom 15  
    Czasem może być wina płyty instalacyjnej systemu. Oczywiście, do sprawdzenia jest stacja dysków.
  • Poziom 37  
    Wymień te wybrzuszone elektrolity i sprawdź na innej płycie CD. Jeżeli nadal będzie to samo i pamięć masz ok. Odkąd mnie memtest zrobił w balona, nie ufam mu, dlatego proponuję wstawić inną pamięć, ewentualnie jeżeli to nie to i płyta CD też nie, możesz spróbować wymienić kable sygnałowe od nagrywarki i dysku, ale raczej niestety w tym momencie oznaczać będzie uszkodzony dysk, a dokładnie uszkodzone sektory, przez które głowice nie mogą przejść. Dodatkowo w sumie możesz spróbować jeszcze usunąć partycję, założyć od nowa i zamiast szybkim, sofrmatować pełnym i może zaskoczy. Przypomniało mi się, że jak miałem problemy z kopioaniem plików, czy instalator nie mógł sformatować partycji, ponowne jej utworzenie zazwyczaj rozwiązywało problem...
  • Poziom 8  
    ściągnąłem windows 7 ultimate i nie wiem jak ale poszło przez USB bez problemu i smiga elegancko.. chyba dawno powinienem zmienić tego XP.. wniosek jeden: napęd lub płyta cd i kilka kondensatorków do wymiany.
    Dzięki wszystkim za porady a ze sprzętem na pewno coś zrobię bo co 2 miesiące robić reinstala to nie sztuka..
    piątka!