Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810

dk1 04 Jul 2011 11:30 50571 11
    dk1
    Level 11  
    Witam

Mam problem w radiu z corolli verso 2005 (w sumie mam dwa takie same samochody z tym problemem) jest to model W58810. Radio niekiedy dzia³a normalnie a niekiedy s³ychaæ trzask w g³o¶nikach i jest cisza, nie ma pod¶wietlenia, nie gra p³yta, i nie ³aduje ani nie wysuwa p³yty chocia¿ widzi ¿e jest wk³adana. Jest tak przez jaki¶ czas niekiedy samo siê znów w³±czy niekiedy trzeba wy³±czyæ i w³±czyæ ponownie. Pocz±tkowo my¶la³em ¿e to koñcówka mocy bo z tego co klient mówi³ to tak pasowa³o ¿e gra³o trzask w g³o¶nikach i cisza, wymieni³em by³o ok ale na drugi dzieñ to samo, sprawdzi³em je dok³adniej i zauwa¿y³em w³a¶nie te objawy co napisa³em. Spotka³ siê ju¿ kto¶ mo¿e z takim problemem ? My¶lê ¿e jest to jaka¶ typowa usterka w tych radiach
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj siê
  • TermopastyTermopasty
    hiwa
    Level 1  
    Witam, mam Toyotê Corollê Verso z nawigacj± i du¿ym ekranem. Kilka dni temu nagle przesta³o graæ radio, tzn skacze po czêstotliwo¶ciach ale na ¿adnej siê nie zatrzymuje, wyskakuje tylko napis "Nothing". Co mo¿e byæ przyczyn±, ewentualnie jak wymontowaæ ekranik i obudowê ¿eby dostaæ siê do radia? Z anten± wszystko jest ok, g³os te¿ jest, p³yty chodz± normalnie.
    dezz04
    Level 1  
    Witam mam podobny problem z navi w toyocie corolli verso z 2006. nagle przesta³o dzia³aæ radio.. cisza ... cd dzia³a³o by³o ok navi te¿... roz³±czy³em raz akumulator i od tego momentu szlag trafi³ i radio i cd a na ekranie ciagle jest info o tym, ¿e trzeba w³o¿yæ poprawne dvd z nawigacja ... co to moze byæ ?
  • TermopastyTermopasty
    delta107
    Level 13  
    Jako i¿ zaszczyci³a mnie przyjemno¶æ upo¶ledzonego radia a koledze maj± ten sam problem chcia³bym dodaæ co¶ od siebie.
    problem z tego co widzê jest powszechny. Jeden z najsensowniejszych postów jaki znalaz³em to :
    http://www.fixya.com/cars/t4158155-toyota_corolla_verso_2004_cd_problem
    Mamy tu opis jak rozkrêciæ radio i to co napisa³ szogun2000 czyli pod lutowaæ 4 uk³ady z 3-ma koñcówkami oraz resztê HotAri.

W za³±czniku instrukcja jak wyj±æ Radio z Toyoty Corolli Verso. W brew pozorom nie ma sie czego baæ. Idzie g³adko.
    Poni¿ej moje radyjko. Potraktowa³em je temperatur± 350'C oko³o 3 sec na ka¿de miejsce. Cyna robi³a siê plastyczna :D

Skutki:
    Jest lepiej. Pierwszy dzieñ dzia³o ca³y czas. Drugi przesta³o ale po New Driving Cycle (ponowne odpalenie po 2 godz) ju¿ dzia³a³o bez problemów.
    Co bêdzie dalej zobaczymy.

Zastanawiam siê jednak czy
    1" problem wynika nie tylko zimnych lutów ale i mikropêkniêæ na ¶cie¿kach ??
    2" czy ma sens poprawa lutów równie¿ na panelu przednim
    3" jaki wp³yw maj± wi±zki przewodów i ich z³±cza do radia. Przy pod³±czaniu radia przez chwile mia³em równie¿ objawy jak powy¿ej.
    4" Luty i ¶cie¿ki nie by³y poprzerastane (pozwierane). Lutowanie bezo³owiowe ma tê paskudn± cechê ¿e przy Lutach z biegiem czasu rosn± tak zwane w±sy (co¶ jakby kryszta³ki). Skala tego jest problemu jest ma³a, ale widoczna je¶li mamy( tak jak tu) scalaki o ma³ym rastrze pomiêdzy nó¿kami i mo¿e doj¶æ do zwaræ. Ta kwestia jest do pominiêcia, ale zawsze godna uwagi jak siê szuka po omacku.
    5" Ma kto¶ jeszcze jakie¶ pomys³y lub do¶wiadczenia z tym problemem

Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810 Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810 Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810 Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810
    zurek10
    Level 1  
    Potwierdzam - u¿ytkownik TOLO pomóg³ mi w 100 % !!! Super kontakt od samego pocz±tku, expresowa naprawa. Gor±co polecam!!!! Znajomo¶æ problemu idealna. Dziêkujê za pomoc:)
    delta107
    Level 13  
    Ponowne Wygrzanie radia z akcentem na wieksze luty i prze-lutowanie wiêkszych lutów nie pomog³o. ¦cie¿ki pod lup± nie wygl±daj± na popêkane :cry: przynajmniej tyle ile widaæ.

Jednak odkry³em pewn± zale¿no¶æ.
    Gdy radio jest pod³±czone do systemu i poruszamy g³ówn± wtyczk± zasilania /wyj¶cia na g³o¶niki (obrazek poni¿ej, z³±cze skrajnie prawe góra) w taki sposób aby p³yta g³ówna by³a wyginana us³yszymy trzask w g³o¶nikach. Potem daæ OFF i ON i radio ju¿ gra. Ruszamy dalej i ponownie trzask i radio nie gra :D Co prawda jak ju¿ nie ruszamy potem wtyczki - to i tak po jakim¶ czasie przestanie graæ :!:

Jaki wniosek :idea:
    Radio samo z siebie jest sprawne funkcjonalnie :!: - ¿adem uk³ad nie jest spalony.

Czyli ¿e potencjalna przyczyna (jedna lub kilka):
    :arrow: - mikropêkniêcia na jakie¶ ¶cie¿ce
    :arrow: - uszkodzona przelotka na p³ytce
    :arrow: - zimne luty

nic tylko pobawiæ siê w doktora z stetoskopem i m³oteczkiem i szukaæ He he.

Jako dodatek informacyjny zdjêcia jak wyj±æ nasze radio W58810
    1" otwieramy nad radiem schowek
    2" wpychamy paluchy lub pod plastik po prawej stronie (pasa¿era) i ci±gniemy od góry do siebie. (u góry mamy tylko zó³te i czarne zatrzaski )
    3" Góra puszcza i powoli wychodzi. uwaga teraz na wylot powietrza. - dalej ci±gniemy
    4" Na dole blaszka kotwicz±ca zapalniczkê. Trzeba ³adnie wy-haczyæ i ewentualnie od³±czyæ zapalniczkê aby jej nie urwaæ
    5" lewa strona wyci±gamy tak samo. Przycisk START STOP delikatny ale wychodzi ³atwiej.
    6" panel klimatyzacji. Po bokach dwa czarne wkrêty. Odkrêciæ
    7" Radio przykrêcone jest 4 szt wkrêt-¶ruby. dwie pod spodem i po jednej po bokach. Uwaga jak wam spadnie ¶ruba to jej nie wyci±gniecie. (przynajmniej mi siê nie uda³o, a kolumny nie bêdê rozkrêca³)
    8" rozkrêcenie radia to ju¿ pestka. ¶ruby górne i zdejmujemy górn± pokrywê. Jak chcemy resztê to boczne ¶ruby, potem tylnie od radiatora, boczne blaszki po bokach. Panel przedni na zatrzaskach - schodzi g³adko.
    Trzy mocuj±ce p³ytê g³ówn± i ju¿ :D

Je¶li uda mi siê wytropiæ co nieco dam wam znaæ bo w sieci problem znany a rozwi±zania brak ;-)

Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810 Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810 Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810 Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810 Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810
    tolo
    Level 33  
    Z mojego do¶wiadczenia wiem, ¿e poprawa tych lutów tego problemu nie rozwi±¿e.

I tutaj wypada³o by niestety podaæ to rozwi±zanie :arrow: bo w³a¶nie temu ma s³u¿yæ forum. A informacja wiem ale nie powiem oprócz autoreklamy nie ma warto¶ci dla innych. [damiancz]
    mikser1977
    Level 10  
    Mia³em podobny problem co u¿ytkownik "delta107" (po naci¶niêciu p³ytki w okolicy gniazda zasilaj±cego ga¶nie pod¶wietlanie LCD oraz s³ychaæ trzask z g³o¶nika) , zauwa¿y³em zani¿anie napiêcia napiêcia na kolektorze tranzystora Q707 w chwili wystêpowania usterki. W moim przypadku problem ust±pi³ po poprawieniu lutowania nóg tranzystora.
    Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810
    Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810 Brak g³osu w radiu Toyota Corolla Verso 2005 navi W58810
    maryon
    Level 1  
    tolo wrote:
    W przypadku problemu z radiem navi w autach Toyoty zapraszam, ogarniemy temat :D

Witam
    Mam w³a¶nie problem z tym radiem czasem pogra 5min i wy³±cza siê pod¶wietlanie i d¼wiêk ale na wy¶wietlaczy s± cyferki i s³ychaæ w g³o¶nikach ciche trzaski i tak jakby odwarzacz szuka³ scie¿ki mimo ze jest w³aczone radio
    Pozdrawiam i czekam na radê
    dariuszj
    Level 20  
    [quote="tolo"]Z mojego do¶wiadczenia wiem, ¿e poprawa tych lutów tego problemu nie rozwi±¿e.

Rzeczywi¶cie poprawa tych lutów nie pomo¿e, ale innych ju¿ tak. Panowie, sprawa banalna. Nale¿y poprawiæ lutowanie dwóch rezystorów SMD 0om w pobli¿u wspomnianego tranzystora Q707. Rezystory doprowadzaja sygna³ steruj±cy do bazy Q707 i drugiego trazystora obok. Oznaczeñ rezystorów i drugiego tranzystora nie pamiêtam, ale ³atwo je odszukaæ. Ot i ca³a tajemnica.

Skorzysta³em ze zdjêæ kolegi Mikser1977. Rezystory maj± oznaczenia R716 i R717. Drugi tranzystor to Q701. U mnie objaw by³ podobny, przy lekkim wyginaniu p³yty g³ównej znika³o lub pojawia³o siê pod¶wietlenie wy¶wietlacza LCD oraz zanika³ d¼wiêk w g³o¶nikach. Rezystory wystarczy³o lekko dotkn±æ sond± miernika i pojawia³y siê w/w symptomy. Przy próbie lutowania rezystory odpad³y od p³yty. Po wlutowaniu objawy ust±pi³y na dobre.
    damiancz
    Moderator of Car Radios
    Co wyczerpa³o ten archiwalny temat - zamykam i przenoszê do diagnozy.