Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie kolumny podłogowe do zestawu Denon DCD-520 AE + PMA-520 AE?

Goolash666 19 May 2013 17:02 21375 60
    Goolash666
    Level 11  
    Witam serdecznie.

Planuję w najbliższym czasie zakup odtwarzacza Cd oraz wzmacniacza Marki Denon DCD-520 AE + PMA-520 AE. Do powyższego zestawu planuję od razu dokupić zestaw dwóch kolumn podłogowych (zdecydowanie nowych). Rozważam konkretnie trzy modele:
    -TAGA HARMONY TAV 606 V.3
    -JAMO S 606
    -JBL STUDIO 180
    Stąd mam pytanie do osób obeznanych w tym temacie:
    Który model będzie najodpowiedniejszy?
    Pomieszczenie około 15m2 w bloku.
    Rodzaj muzyki to zdecydowanie ekstremalny metal z dużą ilością szybkich temp i potężnymi wokalami, czasami coś z pogranicza ambient/industrial.
    Budżet jakim dysponuję to maksymalnie 3.000 pln.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
    Uzytkowinik19
    Level 38  
    Klipsch F1 i dozbieraj do PMA 710AE.
    Goolash666
    Level 11  
    Dzięki za podpowiedź, jednak wyższy budżet na zakup PMA 710AE nie wchodzi w grę. Szukam informacji na temat kolumn, które wymieniłem. Początkowo miałem zakupić jakiś zestaw 'all in one', ale cena Denona PMA-520AE + DCD-520 AE jest bardzo kusząca, stąd pomysł na poskładanie czegoś większego. Dodam, że taki zestaw z głośnikami TAGA HARMONY TAV 606 V.3 można już nabyć za jakieś 2.500 pln i to zdecydowanie by mi odpowiadało. Zostanie reszta na w miarę jakościowe przewody i kilka kolejnych albumów CD :D
    Uzytkowinik19
    Level 38  
    To są budżetowe kolumny.

Ogólnie mając 3000zł można złożyć bdb grający zestaw ale jak zauważyłem Ty chcesz tylko nowy sprzęt, ogólnie używany w tej cenie będzie kilka klas wyżej.
    Goolash666
    Level 11  
    Jeszcze raz dzięki za podjęcie się tematu który poruszyłem.
    Co do sprzętu, to zdecydowanie planuję zakup nowego. Po prostu pewne doświadczenia nauczyły mnie, że na 'używkach' można się czasem przejechać. Sprawdziłem też kolumny, które poleciłeś i być może się za takimi rozejrzę. Ważne jest dla mnie też to, że kupując wzmacniacz, odtwarzacz CD i kolumny w jednym miejscu -można często liczyć na korzystne upusty cenowe. Jak na razie to najbardziej skupiam się na zestawie z kolumnami TAGA HARMONY TAV 606 V.3. Szukając opinii na ich temat znalazłem całkiem sporo pozytywów... Stad moje pytanie czy takie zestawienie dobrze by współgrało z rodzajem muzyki, który preferuję?
    petrus
    Level 24  
    Nie, to za te pieniądze można kupić dużo lepszy zestaw. Kolumny są OK do stereo do kwoty tysiąca, a możesz sobie pozwolić na ciekawsze. Pozostałe 2 pary które wybrałeś są niewiele lepsze, nie ma tam ani dobrego wokalu (JBL i Jamo) ani szybkości (Jamo).
    Klipsch do metalu to dobry pomysł. Jakbyś ewentualnie chciał Klipsch RF 52 używki, seria wyżej od serii F to mam pewne źródło, kolumny zadbane, z gwarancją rozruchową (albo i jest jeszcze normalna, nie wiem), może zmieścisz się w ok 3 tys. z tym zestawem Denona. Ewentualnie z nowych, pomyślałbym o mniejszych podstawkowych, bo nowych podłogówek nie kupisz odpowiednich do tego typu muzyki w podanym budżecie.
    Goolash666
    Level 11  
    Przy tych kolumnach jednak chyba pozostanę. Skontaktowałem się ze sprzedawcą z pewnego sklepu i właśnie czekam na odpowiedź w sprawie upustu cenowego za taki zestaw. Doszukałem się też informacji o innym wzmacniaczu: Denon PMA-510 AE, który wypada chyba lepiej niż PMA-520 AE ze względu na wbudowane podwójne gniazdo głośnikowe, a cena jest niewiele wyższa. Nie posiadam zbytniej wiedzy w tym temacie, dlatego zapytam jeszcze który ze wzmacniaczy bardziej by się sprawdził?
    Natomiast co do odtwarzacza CD DCD-520 AE to wypada on chyba lepiej niż model DCD-510 AE?
    petrus
    Level 24  
    Twój wybór. Kolumny mają dobre opinie i faktycznie są OK ale jeszcze raz powtórzę, na tle innych do kwoty poniżej tysiąca zł. Do metalu one się nie nadają. Jeśli chcesz koniecznie zaoszczędzić to nie rób tego na kolumnach, to najważniejszy element systemu. Minimum co tu może zagrać dobrze to Taga Azure F-60, Klipsche, Paradigm Monitor Mini v7 - podstawkowe ale zagrają lepszym basem od Tagi 606.
    Goolash666
    Level 11  
    Szczere podziękowania petrus!
    Rzuciłeś całkiem nowe światło na mój przyszły wybór z kolumnami Taga Azure F-60.
    Wcześniej jakoś nie zwróciłem na nie uwagi ;)
    Teraz tylko znaleźć odpowiedniego sprzedawcę, który obniży cenę w komplecie z wybranym przeze mnie Denonem. No chyba, że ktoś podrzuci równie interesujące propozycje?
    babeo
    Level 12  
    Goolash666 - widzę, że przerabiasz ten sam temat co ja 2-3 miesiące temu. Również zdecydowałem się na Denon DCD-520 AE + PMA-520 AE. Również na tym forum wmawiano, a momentami prawie wmuszano mi sprzęt używany. Postawiłem na swoim i nie żałuje.

Po kilku odsłuchach wybrałem (chyba jedne z lepiej zgrywających się z Denonem) Wharfedale Diamond 10.6 (pokój 25m2). Dla Ciebie na 15m2 sadzę, że wystarczyłyby 10.4. Nowe kosztują ok. 670zł za sztukę, a 10.6 po 800zł/szt.

CD + wzmacniacz + 2 x kolumna = 800+800+670+670=2940 + koszt przewodów i ewentualny transport, o jakieś 300zł budżet może być przekroczony.

Zawsze możesz spróbować się potargować. Ja w Salonie Firmowym Denona dostałem naprawdę bardzo dobry rabat (wszystko kupione w jednym sklepie).
    Goolash666
    Level 11  
    Witaj babeo.
    Zanim założyłem ten temat, czytałem Twoje posty i tez zauważyłem, że wiele osób poleca zakup sprzętu używanego. Nie twierdzę, że to jest nieracjonalne, bo często można trafić na sprzęt warty uwagi za okazyjną cenę. Ja już wcześniej dałem się skusić na 'używkę' i dobrze na tym nie wyszedłem, ale to już mój kłopot.
    Zdecydowanie stawiam na zakup nowego sprzętu i Tak samo jak Ty szukam całości w jednym miejscu, gdzie można trafić na upust cenowy ;)
    Twoją propozycję również rozważę, a swoją drogą jak się sprawuje Denon?
    babeo
    Level 12  
    Goolash666 wrote:
    Twoją propozycję również rozważę, a swoją drogą jak się sprawuje Denon?

Może moje uwielbienie dla niego jest trochę na wyrost, bo przesiadłem się z małej wieży Sony, na taki zestaw.
    Ogólnie zapas mocy jest taki, że i tak rozkręcam go na max 20-25%
    Dźwięk cudny. Wyraźny, czysty. Funkcji Loudness używam sporadycznie.
    Prawie każda płytę poznaję na nowo. Teraz słyszę w nich nowe dźwięki.
    Pozytywnie zaskoczyła mnie jakość plików mp3 (nagranych na CD).
    Mam podłączony także do wzmacniacza dekoder tv i odtwarzacz dvd.
    W zupełności na moje potrzeby daję rade.

Poszukaj salonu i sam posłuchaj, jak te kolumny zgrywają się z tym wzmacniaczem i CD.
    Goolash666
    Level 11  
    Tak samo jak ty, ja też przerzucam się z zestawu mini. Tyle, że Technicsa i to bardzo już wysłużonego (katowany ponad 13 lat), więc przeskok na coś większego zdecydowanie wpłynie na jakość odbioru dźwięku.
    Na chwilę obecną rozważam zakup jednej z dwóch zestawów kolumn:
    -TAGA HARMONY TAV 606 V.3 z Denonem do zabrania za 2.350 pln
    -TAGA HARMONY F-60 z Denonem za 2.960 pln
    Muszę się grubo zastanowić, bo TAV 606 jest na prawdę w bardzo okazyjnej cenie.
    Może ktoś na forum odsłuchiwał oba modele i się wypowie?
    babeo
    Level 12  
    To są ceny ze wzmacniacz + CD i kolumny?
    Goolash666
    Level 11  
    Tak, dokładnie za komplet dlatego wciąż rozważam zakup TAGA HARMONY TAV 606 v.3. Może nie są jakieś super, ale w takiej niskiej cenie to zdecydowanie warto się zastanowić. Do pierwszego modelu dochodzą jeszcze koszty przesyłki, natomiast F-60 mają bezpłatną dostawę.
    babeo
    Level 12  
    Masz możliwość odsłuchania tych Taga? Lub może już je słyszałeś?
    Zastanów się, czy jak już wydajesz tyle, czy warto na same końcówce ścinać budżet, bo jest okazja że coś jest tanie.
    Goolash666
    Level 11  
    Niestety nie miałem możliwości odsłuchu. Na razie bazuję na opiniach innych użytkowników. Cena faktycznie jest trochę niewiarygodna, ale sklep z którym się kontaktowałem ma mnóstwo takich promocyjnych ofert. Z drugiej strony za jakiś czas można znów odłożyć trochę gotówki i wtedy zainwestować w coś bardziej odpowiedniego...
    babeo
    Level 12  
    Tylko co wtedy zrobisz z Tagami?
    Oczywiście, sprzedać można wszystko, pozostaje tylko kwestia ceny.

W sumie masz chyba jasną a sytuację.
    Przedstawiono Ci propozycje używanych egzemplarzy, różnych nowy. Teraz tylko decyzja i zakup :)
    Goolash666
    Level 11  
    Na cenie TAV 606v.3 dużo bym nie stracił, bo normalna ich cena wynosi około 1.000, a ja bym je zabrał za jakieś 700 pln :D
    Jeszcze trochę poszperam i popytam, może trafię jeszcze na coś ciekawego?
    babeo
    Level 12  
    DCD+PMA to 1598zł, określ maksymalny budżet, odejmij tę cenę (niżej się chyba nie da) i wtedy możliwie jak największą resztę przeznacz na kolumny.
    Padło parę typów, decyzję musisz podjąć sam :)
    Goolash666
    Level 11  
    Zgadza się i bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem.
    Jest takie powiedzenie, że czas jest dobrym doradcą dlatego też nie spieszę się z podjęciem decyzji.
    petrus
    Level 24  
    Goolash666 wrote:
    Tak samo jak ty, ja też przerzucam się z zestawu mini. Tyle, że Technicsa i to bardzo już wysłużonego (katowany ponad 13 lat), więc przeskok na coś większego zdecydowanie wpłynie na jakość odbioru dźwięku.
    Na chwilę obecną rozważam zakup jednej z dwóch zestawów kolumn:
    -TAGA HARMONY TAV 606 V.3 z Denonem do zabrania za 2.350 pln
    -TAGA HARMONY F-60 z Denonem za 2.960 pln
    Muszę się grubo zastanowić, bo TAV 606 jest na prawdę w bardzo okazyjnej cenie.
    Może ktoś na forum odsłuchiwał oba modele i się wypowie?

Ja słuchałem F60 i F80, Tagi 606 i 806, różnica jest wyraźna w stereo na korzyść Azure. Dźwięk jest pełniejszy, bardziej nasycony, lepszej jakości bas, z większym uderzeniem (nawet od 806). Jak się zdecydujesz na droższy zestaw to nie kupuj. Można go ciut taniej wyrwać, ale można też dostać okazyjnie dużo lepszą elektronikę od Denona, za minimalnie wyższą cenę (ok 200zł). A co do tańszego zestawu, chytry 2x traci. Zawsze się kupuje sprzęt jak najlepszy, jak jest możliwość zaoszczędzenia to czemu nie ? Tylko w tym przypadku kolumny za 1500zł to powinna być dolna granica cenowa, a nie górna. Poniżej nie kupisz dobrych i mocnych podłogowych kolumn.
    Goolash666
    Level 11  
    Witaj petrus.

Pisząc o droższym zestawie masz na myśli ten z kolumnami F-60?
    Szukałem w kilku miejscach, tak żeby zakupić całość wraz ze wzmacniaczem Denona i cena wychodzi około 3.200 pln. W dwóch sklepach zaproponowano mi 2.960 pln po obniżce.
    Myślisz, że gdzieś udało by się 'wyrwać' jeszcze taniej?
    petrus
    Level 24  
    Przypomnij mi się przed zakupem to załatwię po znajomości jeszcze trochę taniej, albo coś ciekawszego za podobne pieniądze jak będzie dostępna jakaś okazja na daną chwilę.
    babeo
    Level 12  
    petrus - może jakieś konkrety? Co np. jest lepsze od Denona za 200zł więcej?
    Goolash666
    Level 11  
    Otrzymałem prywatną wiadomość, w której zostały mi polecone kolumny estradowe harwa hw-s15 zamiast podłogówek. Nie jestem przekonany o takim rozwiązaniu, bo zależy mi na jakości brzmienia dźwięku, natomiast z tego co się orientuję to kolumny estradowe są bardzo hałaśliwe, dysponują dużą mocą ale jakość brzmienia pozostawia wiele do życzenia.
    babeo
    Level 12  
    Goolash666 wrote:
    Otrzymałem prywatną wiadomość, w której zostały mi polecone kolumny estradowe harwa hw-s15 zamiast podłogówek.

Wiesz jakie ja ciekawe propozycje dostałem, jak szukałem swojego sprzętu?
    Potraktuj to jako próbę wciśnięcia Ci czegoś, czego właściciel chce się pozbyć i nie zaprzątaj sobie tym głowy.
    Goolash666
    Level 11  
    Pozostanę przy kolumnach Taga Harmony F-60.
    Został mi już tylko wybór przewodów kolumnowych.
    Długość jaka jest mi potrzebna to 2x5 metrów.
    Wybrać 2x1,5mm2 czy lepiej się sprawdzą 2x2,5mm2 na takiej długości?
    babeo
    Level 12  
    Lepiej 2,5mm2. Ja kupiłem QED w cenie ok. 20zł/m i według mnie są ok.
    Goolash666
    Level 11  
    20zł/m to nie tak tanio, a z tego co czytałem nie warto zbytnio szaleć przy wyborze przewodów głośnikowych. W większości przypadków różnica wynika tylko z wyglądu takiego przewodu, a jakość dźwięku wcale nie jest lepsza w przypadku tych droższych.
    Myślę, że wybiorę jeden z tych dwóch:
    http://allegro.pl/adam-hall-pro-przewod-kabel-glosnikowy-2x2-5mm-ofc-i3201478326.html
    http://allegro.pl/cordial-cls225-2x2-5mm-kabel-glosnikowy-pszczyna-i3255802877.html

Dodano po 23 [minuty]:

Co to kolumn, to namierzyłem też M AUDIO HTS-900 MKII.
    Co sądzicie o tym produkcie?
    Jak by brzmiały razem z Denonem odtwarzając ciężką metalową muzę z CD?