Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sagemcom DSI83 HD Cyfra plus - Częste wachania sygnału

19 Maj 2013 19:14 5268 11
  • Poziom 9  
    Witam. Mój problem polega na tym, że nagle zaginoł mi sygnał w dekoderze. Mam go od 3 miesięcy i do tej pory nie było z nim problemów aż tu nagle pewnego dnia wyskoczył komunikat Brak sygnału sprawdź połączenie z anteną. Antena nie była ruszana. Wtyki dla pewności zarobiłem jeszcze raz i bez zmian. Czasami złapie sygnał na kilka godzin i znowu brak sygnału. Dodam jeszcze, że posiadam multiroom i na innym telewizorze sygnał jest bardzo dobry, więc winę dekodera można wykluczyć. Czy to może być wina konwertera? Antena 80 cm, kabel z żyłą miedzianą z oplotem aluminiowym, konwerter twin, drugi dekoder philips dsr 3201

    Regulamin p. 3.1.13, proszę poprawić. [TS]
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Drzewa są ale jakieś 100 metrów dalej i niezbyt wysokie. Ale one były tam odkąd mam cyfrę i do tej pory nie było problemu. Zastanawia mnie to czemu sygnał czasami się pojawia. Warunki pogodowe nie mają znaczenia, ciągle świeci słońce. Dzieję się tak od około 3 dni. Wcześniej wszystko było w porządku. Być może to z powodu fuzji jakaś korekta ustawienia anteny powinna być. Ale czemu na innym telewizorze z tej samej anteny sygnał jest dobry?
  • Moderator na urlopie...
    3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Antena 80 cm, kabel z żyłą miedzianą z oplotem aluminiowym, konwerter twin, drugi dekoder philips dsr 3201. Przepraszam, że nie zamieściłem tych informacji wcześniej.
  • Poziom 35  
    Zamień dekodery miejscami...
  • Poziom 9  
    Zamieniałem na moim kablu nie działa żaden a na drugim działają. Może jeszcze wtyki w konwerterze zamienić bo tego nie próbowałem a teraz mi przyszło do głowy.
  • Poziom 35  
    Sprawdź...
    Pamiętaj o wyłączeniu zasilania dekoderów w trakcie zamiany kabli przy konwerterze.
  • Poziom 9  
    Ok. Dzięki za radę nie pomyślałem nawet o tym. Sprawdzę dopiero jutro bo dziś będę późno w domu. Są jeszcze jakieś sugestie?
  • Poziom 9  
    Wczoraj była burza więc dekoder został wyłączony z prądu, po podłączeniu do prądu wszystko działało. Sygnał jest na 80% jakość sygnału 75% a wcześniej 0%. Więc nie rozumiem od czego to zależy. Dodam, że kilka dni temu również wyłączyłem dekoder z prądu na dłużej i po podłączeniu działał około pół dnia po czym znowu brak sygnału.