Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Silnik trójfazowy - Zatrzymuje się po przełączeniu w trójkąt

misiek_89 20 Maj 2013 14:23 3042 18
  • #1 20 Maj 2013 14:23
    misiek_89
    Poziom 15  

    Witam.
    Chciałbym zrozumieć dlaczego silnik trójfazowy podłączony do sieci za pomocą łącznika krzywkowego Y/Δ pracuje bez problemów w obu stanach pracy. Problem natomiast pojawia się, gdy za łącznikiem(na wyjściach U1 V1 W1) do obwodu dodane zostały: 2 watomierze, 1 amperomierz i 1 woltomierz. Układ bez problemu pracuje w Y a przy próbie przełączenia w Δ silnik się zatrzymuje.
    Silnik trójfazowy - Zatrzymuje się po przełączeniu w trójkąt
    Może ktoś naprowadzić mnie na rozwiązanie problemu?

    0 18
  • #2 20 Maj 2013 14:27
    Nereida4
    Poziom 22  

    Czy kolega mógł by wstawić poglądowo schemat jak to podłączył , bo błąd musi leżeć gdzieś przy wpinaniu przyrządów pomiarowych .

    0
  • #3 20 Maj 2013 14:49
    misiek_89
    Poziom 15  

    Przepraszam za jakość ale rysowane teraz na szybko
    Silnik trójfazowy - Zatrzymuje się po przełączeniu w trójkąt

    0
  • Pomocny post
    #4 20 Maj 2013 14:59
    Nereida4
    Poziom 22  

    Czy masz pewność że wszystkie przyrządy są sprawne? Jak dla mnie któryś watomierz albo woltomierz robi zwarcie.Podaj wskazania przyrządów oraz zakresy pomiarowe.

    0
  • #5 20 Maj 2013 15:03
    mrst
    Poziom 18  

    Kolego sprawdź czy na poszczególne uzwojenia silnika nie podałeś tej samej fazy.
    "Silnik się zatrzymuje" tzn?

    0
  • #6 20 Maj 2013 15:08
    Nereida4
    Poziom 22  

    Kolega napisał że przed wpieciem przyrządów wszystko działało.

    0
  • #7 20 Maj 2013 15:14
    misiek_89
    Poziom 15  

    Nereida4 napisał:
    Czy masz pewność że wszystkie przyrządy są sprawne? Jak dla mnie któryś watomierz albo woltomierz robi zwarcie.Podaj wskazania przyrządów oraz zakresy pomiarowe.

    Woltomierz sprawny na 100% bo był sprawdzany wcześniej. Przy połączeniu w gwiazdę wszystkie przyrządy pokazują jakieś wartości, zdziwiło mnie tylko że watomierze pokazywały 2 różne wartości. Czy tak ma być? Różnica wskazań była znaczna.
    Zakresy pomiarowe:
    - watomierze 2kW,
    - woltomierz 600V,
    - amperomierz 25A.
    Niestety wskazań nie pamiętam, jutro z rana będę na warsztacie i będę miał dostęp do stanowiska, wtedy mogę to sprawdzić.

    Cytat:
    Kolego sprawdź czy na poszczególne uzwojenia silnika nie podałeś tej samej fazy.
    "Silnik się zatrzymuje" tzn?

    Fazy na pewno są osobno każda. Silnik przestaje pracować a po powrocie w układ Y startuje.

    Mam też pomysł aby jutro "ręcznie" ustawić silnik w Δ i ruszyć od razu z Δ bez Y. Może przy przełączaniu coś się dzieje?

    0
  • Pomocny post
    #8 20 Maj 2013 15:36
    mrst
    Poziom 18  

    Niech kolega dokładnie sprawdzi wszystkie połączenia. Może prz przyłączeniu mierników gdzieś wkradł się błąd. Jeżeli w gwieździe wszystko jest ok to przyrządy też są sprawne. Przecież gdyby nie były to w gwieździe też byłyby jakieś problemy.

    0
  • #9 20 Maj 2013 15:53
    misiek_89
    Poziom 15  

    Spróbowałem z pamięci odtworzyć sposób podłączenia mierników, przepraszam za niechlujność ale rysowane "na kolanie".
    Silnik trójfazowy - Zatrzymuje się po przełączeniu w trójkąt

    0
  • Pomocny post
    #10 20 Maj 2013 16:29
    mssklasse
    Poziom 9  

    Odłącz kolejno najpierw pierwszy później drugi watomierz i zobacz czy silnik po przełączeniu na trójkąt będzie pracował normalnie?

    0
  • #11 20 Maj 2013 16:35
    misiek_89
    Poziom 15  

    Dobrze, jutro od samego rana zabiorę się za sprawdzenie waszych podpowiedzi i zdam relacje jak poszło.

    0
  • #12 20 Maj 2013 16:52
    Leszek Augustyniak
    Poziom 19  

    Jeżeli w połączeniu w gwiazdę pracuje poprawnie a przy połączeniu w trójkąt nic się nie dzieje i nie wyrzuca zabezpieczeń, najprawdopodobniej jest tak jak pisze kol. mrst w poście #5.
    Silnik trójfazowy - Zatrzymuje się po przełączeniu w trójkąt Źle.
    Silnik trójfazowy - Zatrzymuje się po przełączeniu w trójkąt Prawidłowo.

    0
  • #13 20 Maj 2013 16:57
    misiek_89
    Poziom 15  

    Leszek Augustyniak napisał:
    Jeżeli w połączeniu w gwiazdę pracuje poprawnie a przy połączeniu w trójkąt nic się nie dzieje i nie wyrzuca zabezpieczeń, najprawdopodobniej jest tak jak pisze kol. mrst w poście #5.
    Silnik trójfazowy - Zatrzymuje się po przełączeniu w trójkąt Źle.
    Silnik trójfazowy - Zatrzymuje się po przełączeniu w trójkąt Prawidłowo.


    Kolego Leszek Augustyniak na pewno dobrze podpisałeś zdjęcia? Przecież jak łączy się silnik w trójkąt za pomocą zworek, to wygląda to właśnie tak i działa:
    Silnik trójfazowy - Zatrzymuje się po przełączeniu w trójkąt

    0
  • Pomocny post
    #14 20 Maj 2013 17:02
    Leszek Augustyniak
    Poziom 19  

    Przepraszam, zapomniałem napisać że kolorami nie są oznaczone zworki tylko uzwojenia silnika, poza tym przy przełączniku Y/D nie stosuje się zworek.

    0
  • #15 20 Maj 2013 17:04
    misiek_89
    Poziom 15  

    Nie do końca rozumiem z uzwojeniami? Nic nie zmieniałem, jedynie dołożone zostały mierniki. Wszystkie zworki zostały usunięte, ponieważ ich role spełnia teraz łącznik krzywkowy Y/Δ.

    0
  • Pomocny post
    #16 20 Maj 2013 17:13
    Leszek Augustyniak
    Poziom 19  

    U1 początek jednego z trzech uzwojeń silnika, U2 koniec tegoż samego uzwojenia i analogicznie z pozostałymi.

    0
  • #17 20 Maj 2013 17:17
    misiek_89
    Poziom 15  

    Tak, rozumiem. Jutro wszystko dokładnie posprawdzam, oraz spróbuje dokonać rozruchu bezpośrednio z układu Δ. Wtedy będziemy myśleć co dalej.

    Cały czas zastanawiają mnie wskazania watomierzy które były znacznie rozbieżne gdy układ pracował w Y. Wydawało mi się, że moc na każdej z faz będzie zbliżona do siebie.

    0
  • Pomocny post
    #18 20 Maj 2013 23:41
    Munieq
    Poziom 13  

    misiek_89 napisał:
    Cały czas zastanawiają mnie wskazania watomierzy które były znacznie rozbieżne gdy układ pracował w Y. Wydawało mi się, że moc na każdej z faz będzie zbliżona do siebie.


    Bo wpiąłeś te watomierze (zapewne zupełnie przypadkiem) w układ Arona (tylko w tym układzie musi być zachowana odpowiednia kolejność faz!). Poczytaj jak odczytuje się moc ze wskazań watomierzy w tym układzie :)

    W celu pomiaru mocy poszczególnych faz "po Bożemu" musiałbyś utworzyć sztuczny punkt neutralny (w sieci 3-przewodowej) i wpiąć się w ten punkt końcami cewek napięciowych watomierzy.

    0
  • #19 21 Maj 2013 09:54
    misiek_89
    Poziom 15  

    Tak uklad zostal polaczony w uklad Arona celowo. Koledzy mieli racje, w czasie podpinania zamienilem 2 fazy. Dzis caly uklad sprawdzilem miernikiem i problemu juz nie ma :)

    Teraz z kolei jest taka sprawa, ze w trojkacie sa takie wskazania:
    - watomierz 1 -> 440W
    - watomierz 2 -> PONIZEJ 0 !?
    - amperomierz -> 7.5A
    - woltomierz -> 380V

    Co moze powodowac takie wskazanie na watomierzu 2? Przy polaczeniu w gwiazde oba watomierze pokazuja wartosci dodatnie rozne od siebie.
    Przepraszam za brak polskich znakow, pisze z telefonu.

    edit: Już doczytałem, wszystko jest jak być powinno :) Temat zamykam

    0
  Szukaj w 5mln produktów