Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Bosch WFL 1200 - Pralka kończy po praniu właściwym, nie płucze

NORCOM 20 May 2013 16:00 5805 5
Relpol
    NORCOM
    Level 11  
    Zdecydowanie nie radzę sobie z diagnozą sprzętu AGD, ale - bazując na Waszych wskazówkach - proste naprawy są już w moim zasięgu :-)
    Opisywanego problemu nie znalazłem na forum :-(

Pralka Bosch WFL 1200, 13 lat mało-problemowego użytkowania (dotychczas wymieniona grzałka i szczotki).

Od pewnego czasu (kiedyś sporadycznie, teraz każdorazowo):
    - w każdej temperaturze prania pralka wykonuje właściwe pranie, ale nie potrafi go wypłukać, przełączając się od razu na początek cyklu ("gotowa do pracy")
    - ręczne przesunięcie programatora na płukanie powoduje prawidłowe zakończenie cyklu prania (płukanie + wirowanie).

Z góry dziękuję !
  • Relpol
    Arcus1977
    Level 22  
    Jeśli w trakcie prania wyłączysz tę pralkę włącznikiem sieciowym (pokrętłem) i włączysz ponownie to zapali się właśnie dioda ''gotowa''. Czy już wiesz gdzie szukać?
  • Relpol
    NORCOM
    Level 11  
    To, że sam sobie odpowiadam to nie znaczy, że robię to dobrze :-(

Rozumiem, że zmierzasz do tego, że to sprawa włącznika, prawda ?
    Ale - dlaczego pranie właściwe zawsze trwa tyle, ile powinno ? Problem powstaje PO praniu właściwym, a nie w jego trakcie (przynajmniej tak melduje mi małżonka).
    Jakiś przekaźnik może ?

Bo obstawiałem jeszcze nieśmiało kwestię strzelonego programatora - ale tylko nieśmiało :-(
    NORCOM
    Level 11  
    Mogę prosić o dodatkowe podpowiedzi i wyjaśnienia, ciut bardziej szczegółowe ?

Zdecydowanie nie jestem na odpowiednim etapie z moją wiedzą, niestety :-((
  • Helpful post
    diegos
    Level 2  
    Kolego sprawdź pralkę programami testowymi https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1081433.html ostatnie 3 testy powinny na coś nakierować.
    Moim zdaniem nie jest załączany poprawnie zawór od wody, sterowany zdaje się tranzystorem. Jeśli się mylę niech ktoś poprawi....
    Jeśli nie masz narzędzi typu multimetr, lutownica raczej nie dasz rady tego ogarnąć.
    Wezwij lepiej fachowca, bądź zawieź jakiemuś elektronikowi sam programator..

Pozdr
    NORCOM
    Level 11  
    Z perspektywy czasu powiem, że miałeś rację, diegos.
    Rzeczywiście, problemem okazało się sterowanie zaworem wody.

Wymiana programatora (tanio wpadł w moje ręce, więc starego nie próbowałem naprawiać) załatwiła sprawę :-)

Temat uważam za zamknięty, raz jeszcze dziękuję !