Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres ciśnieniowy z młynkiem.

cent91 20 May 2013 20:57 8523 6
  • #1
    cent91
    Level 2  
    Witam.
    Mam w planach zakup ciśnieniowego ekspresu do kawy i proszę o pomoc w wyborze, bo naprawdę niedużo wiem na ten temat.
    Cena powiedzmy tak do 1500 zł, ale jeśli macie jakiś model naprawdę godny polecenia to jestem skłonny coś dorzucić.
    Chciałbym żeby mógł parzyć 2 kawy na raz, miał młynek do kawy ziarnistej(inna nie wchodzi w grę), min. 15 bar, spieniacz do mleka, ustawienie mocy kawy, wielkości no i oczywiście moja kochana narzeczona na pewno zwróci uwagę na design(Chociaż ja też lubię ładne rzeczy).
    Nie zależy mi bardzo na markowych produktach, bo wg mnie zanana marka wcale nie musi się równać z dobrą jakością.

    Pozdrawiam
    Damian
  • #2
    pawel-jwe
    Level 30  
    Powiedź, czy miałeś okazję już używać takiego typu urządzenia? Np. u znajomych.
    Bo jeśli tylko często zamawiasz kawę z ekspresu ciś. w lokalu lub na stacji, to nie spodziewaj się że będzie to wyglądało podobnie.
    Ekspresy do użytku domowego w kwocie 1-2-3tyś a nawet czasem i więcej to całkiem inna bajka niż profesjonalne urządzenia/kombajny spotykane np. w kawiarniach.
    Piszę o tym bo spotkałem już kilka osób które zachwycone kawą z ekspresu ciśnieniowego kupioną w jakimś lokalu, same kupiły sobie taki sprzęt i po pierwszych 2-3 użyciach odstawiły na bok bo nie tego się spodziewały (chodzi przede wszystkim o kwestię obsługi i pracochłonności aby faktycznie otrzymać dobrą kawę).
  • #3
    cent91
    Level 2  
    Raz miałem w domu ciśnieniowo przelewowy na kawę zmieloną. Nawet pianka się nie robiła. Ale ze spienionym mlekiem była całkiem dobra. U znajomego często piłem cafe latte, ale to z automatu na kapsułki. Domyślam się że z takim ekspresem kawiarni nie otworzę, ale lepsze to niż zwykła "parzucha"
  • #4
    astw
    Level 18  
    A czym różni się dobry domowy ekspres kolbowy od takiego z kawiarni?
  • #5
    Twolipan
    Level 10  
    astw wrote:
    A czym różni się dobry domowy ekspres kolbowy od takiego z kawiarni?


    Źle stawiasz pytanie, założyciel postu zastrzegł że szuka min. " ustawienie mocy kawy" co oznacza, że właściwie wykluczył PF, czyli tzw.manualną kolbę.

    Ale odpowiadając: czym się różni?
    Otóż w domu bez większego problemu osiągniesz o wiele lepszy wynik niż w 99,9% kawiarni na mieście. Przy założeniu, że Orlen i Starbucks to największy syf, a w reszcie lokali jest już tylko lepiej. W dużej części kawiarni nie potrafią prawidłowo obsługiwać kolby i młyna, a jak potrafią to wrzucają do niej np. vendingowy miał. A jak już się zdarzy dobra kawa u właściciela który nie zastawił duszy u dealer-a kawy za takowy ekspres, to się okazuje że otwarta kawa jest stara, albo stoi pół roku otwarta.

    Założyciel postu popełnił jednak podstawowy błąd który uniemożliwi uzyskanie takiego rezultatu: zamierza nabyć automat. A z automatu nawet za 20 tys złotych nie uzyskasz nic, czego nie uzyskasz z kolby za 1000-2000 zł. Zaś wszystkie tańsze modele zawsze będą tracić min. temperaturę. O pomyśle wbudowanego młynka to już szkoda słów, dobre nie wystepują w wersji zintegrowanej. W dodatku ludzie błędnie zakładają, że automat oznacza bezobsługowość, w efekcie spędzają 3/4 czasu kontaktu z ekspresem na jego czyszczeniu.

    W zakładanym budżecie mogę zasugerować tylko jedno sensowne rozwiązanie:
    1. Gaggia Classic (od 900-1100 zł)
    2. Młynek żarnowy Graef np. CM80 za ok 500 zł (przy czym każdy używany młynek gastronomiczny da o niebo lepszy efekt)

    Polecam zakupy (zwłaszcza droższe) na zachodzie, u nas zapłacisz dodatkowo kilkaset procent marży pośrednikom, a online kupujesz jak u nas,choćby tu http://www.baresta.com/shop.html
    lub tu
    http://www.coffeeitalia.de/index.php


    Taki zestaw na start w zupełności wystarczy ci żeby poznać smak kawy, a nie lury z Polskich kawiarni. Oczywiście ważna jest świeża, dobra kawa. Najlepiej miesięczna, odgazowana, ale nie starsza niż 3-4 m-ce (Będzie doskonała crema:))

    Choć i z tym jest problem, bo u nas sprzedaje się głównie niemieckie trociny (Tchibo, D.J Dabroven, Jacobs, Woseba (zgroza) Lavazza itd). Generalnie nie ma w supermarketach dobrej kawy i wie to każdy kto pił kiedyś dobrą. A jedyna słuszna kawa to kawa włoska (choć np. hiszpańska czy skandynawska też jest warta uwagi:)) na którą też polskie sklepy internetowe dokładają marże aż boli.

    Pozostają znajomi na wyjazdach, kierowcy Tirów, zakupy z Allegro, ewentualnie już naprawdę niezłe polskie palarnie. Kilo nie powinno kosztować więcej niż 50-60 zł ( wszystko co znajdziesz w sklepach z kawą za 100-150 zł/kilo, np. Husbrandt, Manuel. Diemme, New York, Illy itd. ).

    Ja już nigdy nie napiję się kawy w jakiejkolwiek "kawodajni" w Polsce, wolę wodę z kranu. Raz, że szkoda mi żołądka a dwa to płacenie kilkunastu złotych za..
    Zrobienie domowej kawy to wydatek max. 80 groszy do 1,5 (mleko z dodatkami), polecam:)
  • #6
    astw
    Level 18  
    Bardzo słuszna odpowiedź. Niezłą kawę znajdziemy właśnie w specjalistycznych sklepach z kawą. Można także zbadać ofertę Piotra i Pawła i Almy (wybór kaw dla gastronomii).

    Tu coś do poczytania i pooglądania:
    http://www.ecm.de/ecm-manufacture/unternehmen/
  • #7
    ATP-Czesci.pl
    Level 9  
    [quote="Twolipan"]
    astw wrote:
    A czym różni się dobry domowy ekspres kolbowy od takiego z kawiarni?


    Źle stawiasz pytanie, założyciel postu zastrzegł że szuka min. " ustawienie mocy kawy" co oznacza, że właściwie wykluczył PF, czyli tzw.manualną kolbę.

    Tu wystarczy odpowiednio ustawić płynek stopień ubić i cisnienie z ekspresu oraz gatunek kawy


    1. Gaggia Classic (od 900-1100 zł) - warto wybrać wersję twin szybciej nagrzewa i jest lepsza dla Mlecznych kawoszy
    2. Młynek żarnowy Graef np. CM80 za ok 500 zł (przy czym każdy używany młynek gastronomiczny da o niebo lepszy efekt)

    Polecam zakupy (zwłaszcza droższe) na zachodzie, u nas zapłacisz dodatkowo kilkaset procent marży pośrednikom, a online kupujesz jak u nas,choćby tu http://www.baresta.com/shop.html
    lub tu
    http://www.coffeeitalia.de/index.php

    Co do jakości kawy z polskich palarni to masz kolego chyba niefart do kupna kawy ja pije i sprzedaję bardzo dobre mieszanki tak z krajowych jak i zagranicznych palarni i przypuszczam że po zaparzeniu z łychy nie odróznisz co pijesz i z skąd pochodzi kawa

    Taki zestaw na start w zupełności wystarczy ci żeby poznać smak kawy, a nie lury z Polskich kawiarni. Oczywiście ważna jest świeża, dobra kawa. Najlepiej miesięczna, odgazowana, ale nie starsza niż 3-4 m-ce (Będzie doskonała crema:))

    Choć i z tym jest problem, bo u nas sprzedaje się głównie niemieckie trociny (Tchibo, D.J Dabroven, Jacobs, Woseba (zgroza) Lavazza itd). Generalnie nie ma w supermarketach dobrej kawy i wie to każdy kto pił kiedyś dobrą. A jedyna słuszna kawa to kawa włoska (choć np. hiszpańska czy skandynawska też jest warta uwagi:)) na którą też polskie sklepy internetowe dokładają marże aż boli.

    - dobrej kawy nie szuka się w supermarkecie