Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ardo SED1010 - Śmierdzi z kondensatora?

tukson 20 Maj 2013 21:28 3150 9
  • #1 20 Maj 2013 21:28
    tukson
    Poziom 11  

    Witam,

    Po chwili pracy pralki - zaczyna śmierdzieć spalenizną. Nie mogę dokładnie zlokalizować skąd. Mam dwa potencjalne źródła - z okolic grzałki lub z kondensatora (z prawej stronie przy pokrywie).

    Nie śmierdzi jak włączam sam program płukania z odwirowaniem.

    Toteż obstawiałbym, że coś się dzieję z grzałką - ale sprawdzałem woda się podgrzewa. Z drugiej strony, jakby śmierdziało to raczej w bębnie, a nie poza ?

    Kondensator to D.E.M. FLC2H446000 (2 x 0,47 µF (X2) + 2 x 27 nF (Y2) + 2 x 2 mH + 0,33MΩ) i nigdzie nie mogę go znaleźć. Gdzie szukać zamiennika?

    Na aukcjach piszą, że to jest przeciwzakłóceniowy.

    Myślałem co by poczekać aż się element bardziej dobije i będzie widać co jest nie tak - ale wolę nie czekać aż kondensator/pralka zepsuje się całkiem w zbyt ekspresyjny sposób.

    EDIT: znalazłem już zamiennik

    pozdrawiam

    0 9
  • #2 20 Maj 2013 21:39
    ankowalik
    Poziom 24  

    Jeśli już masz go w garści, to gratuluję. Jesteś szybszy niż Wiatr We Włosach.
    Jeśli, masz zamiar go dopiero kupić, to proponuję ten podejrzany na chwilę ominąć i poobserwować, zwłaszcza organem powonienia. Może to jednak inny element? :D

    0
  • #3 20 Maj 2013 21:43
    tukson
    Poziom 11  

    ankowalik napisał:
    Jeśli już masz go w garści, to gratuluję. Jesteś szybszy niż Wiatr We Włosach.


    Nieno.. w north.pl. Ale i tak słabo z dostępnością. hehs.

    ankowalik napisał:

    Jeśli, masz zamiar go dopiero kupić, to proponuję ten podejrzany na chwilę ominąć i poobserwować, zwłaszcza organem powonienia. Może to jednak inny element? :D


    Chyba tak zrobie. Poodłączam całą elektronikę w domu i uruchomię pralkę.
    Pytanie czy bez takiego filtra nic sie nie zpsuje w pralce/w jej elektronice?

    pozdrawiam

    0
  • #4 20 Maj 2013 22:28
    hurtovnik32
    Poziom 15  

    Kondensator możesz śmiało pominąć.Nie jestem co prawda ekspertem w naprawach pralek ale naprawiam inne urządzenia z podobnymi układami.Proponowałbym sprawdzić płytkę z elektroniką w pralce-być może jakiś nadpalony styk lub tzw"zimny lut"gdzieś na module który grzeje się i powoduje zapach spalenizny-to częsta usterka w czasach dyrektywy"ROHS"-lutowania bezołowiowego.Poza tym sprawdzenie podłączeń grzałki(konektory)-elementy zaciskane na przewodach też potrafią się nadpalić.Życzę powodzenia w diagnozowaniu.

    0
  • #6 21 Maj 2013 08:19
    Haruś
    Poziom 17  

    Tak jak pisze machefi. Luźna kostka (styki) przy module powoduje wydzielanie takiego zapachu.

    0
  • #7 21 Maj 2013 11:34
    Volt-rom
    Poziom 13  

    Jeśli tak śmierdzi to znaczy,że dobrze się grzeje. Dokładnie sprawdzić wzrokiem- szczególnie podłączenie pralki

    0
  • #8 21 Maj 2013 17:50
    tukson
    Poziom 11  

    machefi napisał:
    Obejrzyj dokładnie kostki modułu elektroniki http://alejka.pl/ardo-modul-pralki-aed-sed-1010.html


    Jednak upalone styki:

    Ardo SED1010 - Śmierdzi z kondensatora? Ardo SED1010 - Śmierdzi z kondensatora? Ardo SED1010 - Śmierdzi z kondensatora?

    Dwa styki - jeden sygnał. Obydwie wsuwki praktycznie nie są przylutowane. Jak to było przyczyną to spokojnie to jeszcze zalutuje. Pytanie, czy to nie jest objawem innej usterki?

    pozdr

    0
  • #9 21 Maj 2013 20:30
    skryn
    Admin grupy AGD

    tukson napisał:
    Jak to było przyczyną to spokojnie to jeszcze zalutuje. Pytanie, czy to nie jest objawem innej usterki?

    Widzisz, nawet w fabryce robią tak, żeby to pracowało możliwie krótko. Jest to typowa wada fabryczna (byle jaka kostka łączona w obwód o znacznym obciążeniu prądowym), o czym wcześniej informował Kolega machefi.
    Miał nosa co do usterki, a ja ją potwierdziłem (to nie Twoje zmartwienie).
    Zalutuj na krótko kabelki do ścieżek, uprzednio dokładnie czyszcząc miejsce zwęglenia i delektuj się praniem przez miejmy nadzieję, kilka lat.... :)

    0
  • #10 21 Maj 2013 22:25
    tukson
    Poziom 11  

    skryn napisał:

    Widzisz, nawet w fabryce robią tak, żeby to pracowało możliwie krótko. Jest to typowa wada fabryczna (byle jaka kostka łączona w obwód o znacznym obciążeniu prądowym), o czym wcześniej informował Kolega machefi.
    Miał nosa co do usterki, a ja ją potwierdziłem (to nie Twoje zmartwienie).
    Zalutuj na krótko kabelki do ścieżek, uprzednio dokładnie czyszcząc miejsce zwęglenia i delektuj się praniem przez miejmy nadzieję, kilka lat.... :)


    Połączyłem te dwa kable na Wago, a potem dopiero wyprowadziłem 3 kabelek do płytki - bo wygląda, że między tymi dwoma przewodami płynie duże natężenie prądu.

    Po pierwszym praniu wygląda, że jest już ok.

    A tak swoją drogą - pralka ma już 9 lat i to jest conajmniej 3 naprawa - i obawiam się, że kilku następnych lat to ona nie wytrzyma :)

    Dziękuje za pomoc.

    pozdr.

    0