Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rower - Zasilanie z roweru (alternator + bateria)

wic1 21 May 2013 11:07 4293 12
    wic1
    Level 14  
    Witam,
    Widziałem na forum ładowarkę USB z dynama.

Czy ktoś próbował kiedyś wpiąć większe dynamo lub jakiś malutki alternatorek i mały akumulator pod rower?

Chodzi o to by zrobić z roweru krążownik szos z ewentualnym zasilaniem oświetlenia, podgrzewacza napojów na postoju lub noclegu.

Pozdrawiam
    Nereida4
    Level 22  
    Założenie większej prądnicy = opór przy jeździe
    wic1
    Level 14  
    Zna ktoś możliwie najmniejszy alternatorek 12V? :P

Alternator + mini akumualatorek 12v + gniazdo łądowania jak od zapalniczki by dało całkiem fajny efekt.... co prawda nie wiem po cho*erę mi tyle mocy w rowerze (przeważnie wystarczy ładowanie telefonu + światła w rowerze ale gdyby dało się załatwić możliwie małą konstrukcję to why not ;)

Lub....
    czy to by wypaliło gdyby miast alternatora wpiąć 2 dynama 6v szeregowo ;D

Tak, wiem... głupie pomysły na wakacje mam... a może to tylko w poniedziałki?
    zodiakmenda
    Level 21  
    Zawsze można użyć silnika prądu stałego np. z wiertarko wkrętarki lub czegoś małego i kombinować ale przy obciążeniu będzie cię spowalniać myślałem nad wykorzystaniem zwarcia jako hamulca rowerowego takie moje pomysły czasem mi się wymyślały, 2 dynama szeregowo nawet dobry pomysł do tego jakiś prosty stabilizator z tranzystorem i naładujesz se telefon.
    krru
    Level 33  
    Możliwie najmniejszy alternatorek 12V to jest - dynamo od roweru. Jeśli do dynama podłączysz obciążenie, które pobierze nie więcej niż 400-500mA przy 12V to dynamo da 12V. Oczywiście trzeba jechać dostatecznie szybko, ale nie jakoś szaleńczo, 20km/h wystarczy.
    zodiakmenda
    Level 21  
    Lepiej od razu dwa szeregowo podłączyć i wsadzić tam stabilizator, do telefonu się nada tylko tak se myśle że najlepiej do kolarzówki zamontować coś takiego jedziemy 30km/h i się nie męczymy.
    wic1
    Level 14  
    Dynamo daje 6v... więc teoretycznie na jednym dynamie by naładowało telefon jako że usb w kompie ma 5v. Bardziej chodziło mi o coś, że kupujemy akumulator mały 12v.... wpinamy 2 dynama i z aku mamy ładowanie telefonu czy czego tam chcemy, porządne światła a i jak by się uprzeć to radio na kempingu pociągnie ;P Wiem, że to przerost formy nad treścią ale mały AKUMULATOR ŻELOWY 12V / 7,2AH kosztuje ok 40 zł ;) waży ok 2kg to i pod ramę zawiesić można... duperel ale pomysł jest :P

Jak by się uprzeć to jeszcze inaczej.
    2x dynamo po 6v + regulator ładowania za 30 zł allegro + tani aku + pięta na krótko końcówka gniazda zapalniczki z auta ;)
    krru
    Level 33  
    Nie traktuj dynama rowerowego jako idealnego źródła napięciowego. W normalnych warunkach (obciążenie żarówką 6V/0.5A) dynamo pracuje prawie na zwarcie, co powoduje że jest bardziej źródłem prądowym niż napięciowym. Dynamo (ja próbowałem na dynamie w piaście, ale zwykłe pewnie na tak samo) podłączone poprzez mostek prostowniczy spokojnie ładuje akumulator 12V. Oczywiście prąd ładowania będzie ok 400mA.
    Nereida4
    Level 22  
    krru wrote:
    Nie traktuj dynama rowerowego jako idealnego źródła napięciowego. W normalnych warunkach (obciążenie żarówką 6V/0.5A) dynamo pracuje prawie na zwarcie, co powoduje że jest bardziej źródłem prądowym niż napięciowym. Dynamo (ja próbowałem na dynamie w piaście, ale zwykłe pewnie na tak samo) podłączone poprzez mostek prostowniczy spokojnie ładuje akumulator 12V. Oczywiście prąd ładowania będzie ok 400mA.

Ciekawe w jakim stanie jest ten akumulator po potraktowaniu 6 V.
    krru
    Level 33  
    wic1 wrote:
    Dynamem 6V ładowałeś aku 12v? :p

Tak, bez problemu.

W tym wątku zamieściłem pomiar prądu ładowania przy różnych prędkościach. Sam wątek jest na podobny temat, więc warto byś się z nim zapoznał.