Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

compaq/CQ60-300EW - Mulenie(zacinanie sie) komputera przy zainstalowanym chrome

22 Maj 2013 15:55 3327 22
  • Poziom 10  
    Witam, baardzo długo używałem google chrome ostatnio przy otworzonych kilku kartach i włączonym gg zaciął mi się laptop więc go zrestartowałem, przy włączaniu zaczęły wyskakiwać mi jakieś błędy i czy chce aby przywrócić system do momentu kiedy chodził dobrze, oczywiście dałem tak, trwało to chyba z pol godziny. Po przywróceniu systemu włączyłem go i tylko tyle że coś włączyłem nawet jak najechałem na ikonke jakiegoś programu to laptop wieszał się i odmulał za jakiś czas. Na początku myślałem, że to wina gg więc je usunąłem, bez popraw. Następnie usunąłem google chrome, komputer śmiga jak przed awarią. Ale że jednak google chrome to najlepsza przeglądarka to ściągnałem ją jeszcze raz i zainstalowałem, włączyłem, działa, wszystko ok laptop sie nie tnie lecz do czasu. Po ponownym uruchomieniu laptopa to samo, nic zrobić nie mogę bo sie tnie strasznie gdy jest google chrome zainstalowane. Pytanie, co mam zrobić by normalnie korzystać z google chrome ?

    Z gory dzieki :)
  • Poziom 8  
    Proponuję najpierw przeskanować komputer HiJackThis lub Anti-Malware.
    Wejdź do msconfig i zrób screena zakładki uruchamianie.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    wlodeth napisał:
    Wejdź do msconfig i zrób screena zakładki uruchamianie.

    Zrób to +

    Daj screen z programu HWMonitor

    Daj screen całego okna z programu Crystal Disk Info

    Przeskanuj system programem Malwarebytes : http://pcporady.c0.pl/doku.php?id=malwarebytes
    Użyj funkcji pełne skanowanie. Usuń wszystko co znajdzie program.
    Wstaw log po zakończeniu usuwania.

    Użyj ADWClaner`a > Funkcja "Usuń".

    Przeskanuj system CureIt!

    Użyj CCleaner > Opcja "Czyszczenia rejestru",

    Wykonaj polecenia w takiej kolejności jakiej zostały napisane.
  • Poziom 10  
    Dzieki, niby jest ok po samym CCleanerze
    Jakbym miał jeszcze z tym jakieś problemu w poźniejszym czasie to sie odezwe ;)
  • Poziom 38  
    Wykonaj resztę.
    Nie zaszkodzi a pomoże.
  • Poziom 10  
    Możliwe, że jeszcze troszeczkę zamula

    skany/zdjecia:

    compaq/CQ60-300EW - Mulenie(zacinanie sie) komputera przy zainstalowanym chrome

    compaq/CQ60-300EW - Mulenie(zacinanie sie) komputera przy zainstalowanym chrome

    compaq/CQ60-300EW - Mulenie(zacinanie sie) komputera przy zainstalowanym chrome

    AdwCleaner przed restartem
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    AdwCleaner po restarcie
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    Malwarebytes
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 38  
    bigos1995-95 napisał:

    Możliwe, że jeszcze troszeczkę zamula

    Masz niestabilne sektory na dysku.
    Do wykonania :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    UWAGA ! Przed wykonaniem tej procedury skopiuj dane na inny nośnik.

    To po pierwsze.

    A po drugie - procesor ma wysoką temperaturę.
    70C w idle to za dużo.
    Wyczyść chłodzenie, nałóż świeżą pastę termoprzewodzącą.

    Dodano po 14 [sekundy]:

    System wolny od infekcji.
  • Poziom 31  
    W SMART (pokazanym przez Crystal Disk Info) zwraca też uwagę bardzo wysoka wartość parametru Command Timeout.
    "Atrybut 188 ( BC )
    Command Timeout
    Ilość przerwanych operacji z powodu nie odpowiadania dysku na komendy. Normalnie ten parametr powinien wynosić zero jeśli jest inaczej może to świadczyć o poważnych problemach z zasilaniem dysku (złączem zasilaczem ect.)
    Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)" - za:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
  • Poziom 38  
    Pete_O napisał:

    W SMART (pokazanym przez Crystal Disk Info) zwraca też uwagę bardzo wysoka wartość parametru Command Timeout.

    Rzeczywiście ;)
    Przeoczyłem.

    Podmień kabel "przesyłu danych". Tzn. kabel SATA.

    Podłącz również dysk innym zasilaniem (tzn. inna końcówką od zasilacz),
  • Poziom 39  
    MrDoimer napisał:
    Podmień kabel "przesyłu danych". Tzn. kabel SATA

    MrDoimer napisał:
    Podłącz również dysk innym zasilaniem (tzn. inna końcówką od zasilacz),

    To jest laptop przecież.
  • Poziom 38  
    kasiunia7777 napisał:

    To jest laptop przecież.

    Rzeczywiście... Powinienem już się położyć spać wtedy ;)

    No to narazie zostaje zerowanie i remap.
  • Poziom 39  
    Najpierw masz wykonać zerowanie następnie remap. Wszystko przez program MHDD.
    Zerowanie wykonujesz komendą erase.
    Remap wykonujesz wciskając F4 pojawi ci się tabela i zaznaczasz w tabeli remap na ON i znowu wciskasz F4.
    Po wykonaniu sprawdzasz SMART klawiszem F8 robisz zdjęcie aparatem i wstawiasz na forum.
  • Poziom 10  
    Po odpaleniu programu mam taki widok:
    compaq/CQ60-300EW - Mulenie(zacinanie sie) komputera przy zainstalowanym chrome
    Włączam pozycje pierwsza: "Boot first hard driver(HDD)"


    Dalej mam okno:
    compaq/CQ60-300EW - Mulenie(zacinanie sie) komputera przy zainstalowanym chrome
    Wybieram tutaj pozycje 2(nie wiem którą wybrać)

    Nastepnie mam takike okno:
    compaq/CQ60-300EW - Mulenie(zacinanie sie) komputera przy zainstalowanym chrome
    Wpisuje tutaj "erase" i klikam enter

    compaq/CQ60-300EW - Mulenie(zacinanie sie) komputera przy zainstalowanym chrome
    Jak widac gdy wpisuje erase wyskakuja mi bledy jak wciskam f4 to samo
    moze w zlym miejscu klikam ??
  • Poziom 10  
    compaq/CQ60-300EW - Mulenie(zacinanie sie) komputera przy zainstalowanym chrome

    compaq/CQ60-300EW - Mulenie(zacinanie sie) komputera przy zainstalowanym chrome

    Takie informacje dostałem po przeskanowaniu programem MHDD, myślę że o to chodziło.

    Jakie następne kroki?? Będzie coś z tego dysku ??
  • Poziom 31  
    bigos1995-95 napisał:
    Takie informacje dostałem po przeskanowaniu programem MHDD, myślę że o to chodziło.

    Jakie następne kroki?? Będzie coś z tego dysku ??

    Dokładnie o to, co na 1. fotce. Sam dysk wydaje się OK - czasy dostępów do sektorów jak najbardziej zadowalające. Wygląda zatem, że bardzo wysoka wartość atrybutu 188 (BC), czyli Command Timeout - to efekt problemów z zasilaniem dla dysku. Sprawdziłbym zasilacz. Czy problem występuje też na zasilaniu bateryjnym, bez podłączonego zasilacza?
  • Poziom 10  
    Laptop ma swoje lata, także bateria padła i laptop funkcjonuje na samym zasilaczu. Dodam jeszcze, że oryginalny zasilacz który dostałem z laptopem mi się spalił i kupiłem nowy, ktory mam od jakiegos roku.
  • Poziom 31  
    bigos1995-95 napisał:
    kupiłem nowy, ktory mam od jakiegos roku

    Jeśli kupiłeś jakiś tani zamiennik, to jest on w tym momencie głównym podejrzanym o ten stan rzeczy. Zajrzałbym do środka tego zasilacza, ewentualnie sprawdziłbym, czy problem występuje na innym zasilaczu, o ile masz możliwość pożyczenia od kogoś takiego, co pasowałby do Twojego modelu. Wina może też być w laptopie, konkretnie w złączu/wtyku zasilającym HDD. Być może styki wymagają przeczyszczenia. Zobacz filmik o wymianie HDD w laptopie Compaq - tam jest pokazany trochę inny model (CQ62), ale powinien dać pojęcie, o czym mówię:
    http://www.youtube.com/watch?v=3RvPJa4AjOg
    Poza tym laptopowi przydałaby się ogólna konserwacja, ze względu na wysokie temperatury (np. CPU, ale też dysku - 65 st.C pokazane zaraz po skanie MHDD to za dużo) - wyczyszczenie wnętrza, wymiana past termoprzewodzących itp.
    Warto byłoby też zainwestować w jakąś podstawkę chłodzącą.
  • Poziom 39  
    Jaki masz ten zasilacz do laptopa? dobre są tylko od producenta laptopa i oprócz tych lite-on oraz delta. Jeżeli masz jakiś chiński zamiennik to najlepiej go wyrzuć taką używaną deltę można kupić za około 30-40zł.
    Miałam przypadek gdzie laptop na zasilaczu zamienniku źle działał tzn. nie reagowała wogóle klawiatura i mysz a na oryginalnym było wszystko w porządku. Co najśmieszniejsze na tym chińskim miernik pokazywał że napięcia mieszczą się w normach.
  • Poziom 10  
    Faktycznie zasilacz wydaje się chiński sądząc po znaczkach na nim. Spróbuje zainstalować windowsa teraz zobacze jak się będzie laptop sprawował, jeśli niezbyt dobrze to kupie nowy zasilacz. A co do podstawki to nie jest glupi pomysl, juz dawno mialem sobie taka kupic

    Ogolnie dzieki za pomoc ;)
  • Poziom 31  
    bigos1995-95 napisał:
    A co do podstawki to nie jest glupi pomysl, juz dawno mialem sobie taka kupic

    Sama podstawka nie załatwi sprawy. Laptopowi potrzebna jest konserwacja - przeczyszczenie wnętrza. Wymiana past termoprzewodzących zapewne też.
    Zasilacz nie musi być nowy, może być używany, byle był sprawny. Albo oryginał, albo marki, jakie poleciła kasiunia7777. Żadne tanie zamienniki - więcej szkody przynoszą niż pożytku najczęściej.
  • Poziom 39  
    bigos1995-95 napisał:
    A co do podstawki to nie jest glupi pomysl

    Podstawka nie zastąpi konserwacji układu chłodzenia i oprócz kupna jej trzeba także czyścić układ chłodzenia z kurzu i wymieniać pasty temoprzewodzące.
    Podstawka chłodzi procesor tylko w okolicach 5 stopni więc nie jest to dużo. Jeżeli masz małe otwory wentylacyjne u spodu laptopa to też taka podstawka dużo nie zdziała.
    Głównym zadaniem jakie pełni podstawka chłodząca to moim zdaniem wygoda, bo możemy postawić laptopa na kołdrze, kocu, dywanie i na kolanach bez obaw że laptop nam się przegrzeje w wyniku zasłonięcia otworów. Ja np do swojego laptopa używam podstawki ponieważ mam beznadziejny układ chłodzenia obok dysku twardego biegnie rurka cieplna i dysk się nagrzewa bez podstawki do około 48stopni gdy procesor jest mocno używany, z podstawką mam 36-41. Do tego często trzymam laptopa na kolanach. Używam cooler master notepal e1 oprócz laptopa chłodzi także i mnie.