Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak sygnału od czasu do czasu

Partyzant1983 22 May 2013 20:40 2700 13
  • #1
    Partyzant1983
    Level 10  
    Zacznę od sprzętu i instalacji jaka posiadam, a mianowicie 1 antena kierunkowa z płytką mało stratną skierowana na Gubałówkę (w linii prostej około 20km). Pod tą antenę podłączone 2 zwykłe telewizory kineskopowe (z dekoderami OPTICUM) i jeden LCD też z takim samym dekoderem. Telewizory rozdzielone na rozdzielaczu mało stratnym i działają bez zasilacza. Problem jest taki, że od czasu do czasu na tych dwóch tv kineskopowych "gubi się zasięg" i nic nie idzie, czarne tło i napis "brak sygnału" a na LCD w tym czasie bez problemu wszystko działa. Siła sygnału około 82% na LCD. Próbowałem podłączać zasilacz, ale to też nie pomogło, nawet nowe kable miedziane założyłem i nic. Po kilku godzinach jednak wszystko wraca do normy samo od siebie i działa jakby nigdy nic. Dzieje się tak średnio raz na miesiąc, na parę godzin w porywach kilkunastu. Jest to dość irytujące dla siostry i rodziców którzy mają "kineskopy" i nie mogą nic oglądać wiedząc, że ja leże przed tv :) . W czym może tkwić problem? Z góry dziękuję...
  • #2
    mczapski
    Level 39  
    Pewno problem leży w dekoderach lub ich przyłączu. A o co chodzi tutaj: Próbowałem podłączać zasilacz, ale to też nie pomogło.
  • #3
    genek75
    Level 20  
    A co z jakością sygnału jak się zmienia?
    Jaka jest kiedy jest dobrze a jakie kiedy nie działa?
    Czy to się dzieje na wszystkich multiplexach (programach)?
    A czy u sąsiadów lub znajomych działa bo ostatnio były jakieś przerwy w nadawaniu z nadajnika z Gubałówki?
  • #4
    Partyzant1983
    Level 10  
    Jakość sygnału z tego co zauważyłem jest w granicach 80-85% cały czas,nie zauważyłem spadku.Dotyczy wszystkich kanałów,choć czasem jeszcze jest taka sytuacja że na pewien czas znikają wogóle programy tematyczne typu TVP Kultura,Rozrywka itp,po czym po kilkunastu godzinach wracają spowrotem samoczynnie.Sprawdzaliśmy u koleżanki,która też ma "kineskopowy" ale mieszka jakieś 400m dalej i u niej szło normalnie.Tak podejrzewam że może maja jakieś prace na nadajniku ale wtedy i raczej na moim LCD tez by nic nie szło.Chce jeszcze dodać że jakieś 5km odemnie postawili nadajnik doświetlający ale słabszej mocy (Niedzica) i jak ustawie antene na niego to na kineskopach nic nie idzie a na moim LCD wszystko elegancko.Wczoraj cały dzień rodzina nie miała sygnału a dziś rano rodzice włączyli i wszystko hula jakby nigdy nic bez ustawiania.
  • #5
    zetdeel
    Level 39  
    Podaj:
    * jaka antena (typ i producent),
    * co to za "płytka mało stratna" (typ i producent lub zdjęcia obu stron),
    * jaki rozgałęźnik (zdjęcie tabliczki znamionowej),
    * lokalizacja anteny odbiorczej,
    * wysokość zawieszenia anteny i czy są przeszkody w pobliżu na drodze do nadajnika.
  • #6
    Partyzant1983
    Level 10  
    No więc pokoleii:
    -antena:ATX 55
    -płytka:Symetryzator antenowy małostratny do anten Yagi firmy BADMOR Gdynia
    -rozgałęznik (model):JS-4204AP 5-2300MHz
    -lokalizacja anteny:balkon na wysokości około 7 metrów.Mieszkam na wzniesieniu i nic nie zasłania.W nocy nawet widać z balkonu jak nadajnik się świeci na Gubałówce.Przepraszam że nie dałem zdjęć ale nie mam jak zrobić.
  • #8
    Partyzant1983
    Level 10  
    Brak sygnału od czasu do czasu Brak sygnału od czasu do czasu Brak sygnału od czasu do czasu Brak sygnału od czasu do czasu

    Dodano po 1 [minuty]:

    Załatwiłem fotki,mam nadzieję że coś pomogą.Lokalizacja Maniowy

    Dodano po 43 [minuty]:

    Chyba że to kwestia pogody?bo jest zachmurzenie całkowite,ciemne chmury od wczoraj.Ale parę godzin temu na wszystkich tv był sygnał a od mniejwięcej godziny na kineskopach niema nic a na LCD jest tylko STV1,STV1 HD,STV2,Polsat,TVN,tv4,TV Puls,TVN Siedem,Puls 2,TV 6,Polsat Sport News.Brakuje TVP1,TVP2 i reszty Polonii,Kultury,Rozrywki,Historii...

    Dodano po 2 [minuty]:

    Te ostatnie rzadko kiedy są...
  • #9
    zetdeel
    Level 39  
    Przeczytaj: Dobór anteny do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T.
    Rozgałęźnik wymień na Signal R-3 (R60103), lub Telmor RM-3F. Rozgałęźnik musi być małostratny! Sprawdź montaż wszystkich "efek". Kabel przy antenie, jeśli nie jest nowy, wymień na TRISET-113 PE żelowany (E1017_1). Jako wtyczki do odbiorników zastosuj Przejście gniazdo F - wtyk antenowy (E8260) w połączeniu z "efką". Spróbuj lekko podnieść "nos" anteny zgodnie z profilem trasy poniżej:
    Brak sygnału od czasu do czasu
    http://www.przelaczenie.eu/mapy/malopolskie#Zakopane
  • #10
    Partyzant1983
    Level 10  
    MUX 1-nie ma
    MUX 2-DZIAŁA
    MUX 3-nie ma

    Dodano po 19 [minuty]:

    Wszędzie mam takie wtyki.Antenę chyba zostawię jak jest,lekko ją podniosłem(znaczy koniec-bardziej patrzy do góry).Wymienię rozgałęznik na jeden z tych małostratnych i zobaczymy.Kable też wymienię w razie czego.Dam znać co i jak po niedzieli.
  • #11
    zetdeel
    Level 39  
    Na początek odłącz ten "wyrób rozgałęźnikopodobny", połącz kable "beczką" i ustaw antenę tak, aby uzyskać maksymalną jakość sygnału. Potem zamontuj właściwy rozgałęźnik. W każdym razie, bez wycieczki do Krakowa się nie obędzie.
  • #12
    Partyzant1983
    Level 10  
    nie dawało mi spokoju czemu jeden tv idzie a drugi nie.I w końcu doszedłem kabel po kabelku po całym domu.Dziecko poprzepinało mi kable i tam gdzie miała być podpięta antena był tv i na odwrót.Teraz działają wszystkie 3 MUXy fajnie i czysto.Jednak mam inny problem,na moim LCD pojawił się napis "Zwarcie anteny".Tylko na tym jednym.Zmieniłem kabel na nowy bo miałem w zapasie parę metrów i to samo.Czyżby dekoder?
  • #13
    gmitrajt
    Level 12  
    Może masz włączone zasilanie anteny w ustawieniach dekodera. Musiałbyś wyłączyć wtedy.
  • #14
    Partyzant1983
    Level 10  
    Tak też zrobiłem.Wyłączyłem zasilanie anteny w menu i problem zniknął.Dziękuje wszystkim za wszelką pomoc.Po niedzieli i tak zmieniam całe okablowanie na żelowe i ten rozdzielacz.