Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak WiFi po formacie HP Compaq nx6110

wuldemar95 22 May 2013 22:15 6849 8
  • #1
    wuldemar95
    Level 10  
    Witam! Mam pewien problem.. Zrobiłem formata w laptopie HP Compaq nx 6110, mam system XP Home Edition, na początku miałem SP2 ale wyczytałem że aby działała karta WiFi musze miec SP3 mimo sterowników pobranych ze strony producenta (bo takie miałem), więc zainstalowałem SP3 i dalej nic.. ! W Menedżerze urządzeń w Inne urządzenia mam z pytajnikiem i wykrzyknikiem oznaczony Kontroler Sieci.. czy ktoś wie jak mogę to naprawić? Proszę o szybką pomoc!
  • #2
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Dobrze jest zacząć od instalacji sterowników do chipset-u (płyta główna).
  • #3
    wuldemar95
    Level 10  
    Tak też zrobiłem.. Instalowałem w kolejności
    Chipset -> karta graf -> dzwiekowa -> modem -> siec -> klawiatura i inne sprzety
  • #4
    voitek1
    Level 39  
    A skąd te sterowniki ściągałeś?
    Czy do odpowiedniego systemu?
    Czy do obydwu kart?
  • #5
    wuldemar95
    Level 10  
    Sterowniki ściągnąłem ze strony HP - wyszukałem ten model laptopa i do niego ściągnąłem.
    Sterowniki do odpowiedniego systemu..
    Ściągnąłem wszystkie które były i wszystkie zainstalowalem..
  • #6
    voitek1
    Level 39  
    To pokaż co masz w sterownikach, w menedżerze urządzeń z rozszerzonymi kartami sieciowymi
  • #7
    CHACA
    Level 43  
    W jaki sposób robiłeś formatowanie systemu?
  • #8
    wuldemar95
    Level 10  
    Formatowanie systemu - bootowalna płytka naturalnie Widnows XP Home Edition SP2 (zainstalowałem pozniej SP3) Szybkie formatowanie NTFS, co do screena managera urządzeń to później wrzucę bo nie mam narazie dostepu do laptopa. Pozdrawiam!

    Dodano po 48 [minuty]:

    W Menedżerze urządzeń w kartach sieciowych mam te dwie karty:

    Dodano po 46 [sekundy]:

    Brak WiFi po formacie HP Compaq nx6110

    Dodano po 22 [minuty]:

    Zapomniałem dodać że przycisk aktywujący WiFi cały czas świeci się na niebiesko, nie da się go wyłączyć.
    Po rozkręceniu lapka jest w niej karta
    TP-LINK TL-WN861N Draft N Wireless Mini PCI Adapter 300Mbps

    Dodano po 9 [minuty]:

    Właśnie pobrałem stery do tej karty i pokazała się ikonka sieci, za chwilę sprawdze czy łapie wifi.

    Dodano po 1 [minuty]:

    xD.. porażka, teraz mimo że pokazała się ikonka w prawym dolnym rogu sieci bezprzewodowej to nie moge przyciskiem włączyć karty (niebieskie światełko które przedtem nie chciało zgasnąć teraz nie chce się zapalić)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dodatkowo z Menedżera urządzeń znikło to nierozpoznane urządzenie a pojawiła się karta TP-LINK Wireless N Adapter ze sterownikiem nie podpisanym cyfrowo (v. 7.4.2.59)

    Dodano po 3 [minuty]:

    I teraz po uruchomieniu systemu wyskakuje błąd
    ACU.exe - nie znaleziono punktu wejścia
    Nie znaleziono punktu wejścia procedury ?GetValue@WgRegKey@@QAEHPBDAAVCString@@@Z w bibliotece wgapi.dll.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Niebieska dioda przy włączniku karty sieciowej świeci się podczas ładowania systemu, później już nie.. Zainstalowałem ponadto HP Wireless Assistant i widnieje tam karta
    Wireless LAN jednak ma status Disabled a w Action - pisze tylko Turn Off a w dodatku opcja ta jest niedostępna, Niżej pisze że urządzenie jest wyłączone.
    This device has been disabled in the computer setup utility. To enable this device, use the computer setup utility. Czy może chodzić tu o BIOS? mam nadzieje że nie bo BIOS w tym lapku zbyt rozbudowany nie jest.. jeśli BIOS jest pod F10 :) nic innego nie działa

    Dodano po 4 [minuty]:

    Okej, w BIOSIE w zakładce Security wybrałem Device Security i była tam opcja Internal network adapter boot ustawiona na Disabled, przełączyłem na Enabled a WiFi dalej nie działa. Jak naciskam przycisk ten w którym miała się świecić niebieska dioda to wyskakuje z tego Asystenta HP że WLAN disabled.. za każdym razem

    Dodano po 1 [minuty]:

    Znalazłem drugą opcję w Advanced -> Device options -> Embedded WLAN Device Radio.. ustawiam na Enable, bo była wyłączona, zobaczymy czy to coś da.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Nic nie dało.. próbowałem również wyłączyć i włączyć tą karte w menedżerze urządzeń.. to też nic nie dało.. jak dałem opcje Napraw - ten sam rezultat.. błagam pomóżcie..

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jednak w Asystancie jak nacisnę raz przycisk, pisze że urządzenie wyłączone przez naciśniecię przycisku wireless i żeby włączyć to mam go nacisnąć, gdy go naciskam pisze że karta wyłączona w menedżerze urządzeń, ale jest ona włączona..

    Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

    Wyczytałem że problem z ACU.exe pojawił się bo zainstalowałem sterowniki z archiwum, nie instalowałem ich z archiwum ale spróbowałem je odinstalować, problem się troszkę zmienił, teraz wyskakuje
    ACU.exe - Nie można znaleźć składnika
    Uruchomienie tej aplikacji nie powiodło się, ponieważ nie znaleziono wcapi.dll. Ponowne zainstalowanie aplikacji może naprawić ten problem..
    Instalowałem jeszcze raz sterowniki i wyskakuje ten wczesniejszy blad, po ponownym odinstalowaniu ten co przed chwilą opisałem..

    Dodano po 9 [minuty]:

    Okej, zainstalowałem jakieś inne sterowniki, już jest lepiej. wykrywa mi sieć ale nie chce się z nią połączyć i dioda od WiFi miga.

    Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

    Okej! Zacząłem wszystko od początku, kolejny format.. tym razem Windows XP Pro. SP3.. Zainstalowałem sterowniki.. Błąd ACU.exe nie wyskakuje, ikonka WiFi jest ale nie wykrywa sieci.. Dioda od WiFi miga, po jej naciśnięciu asystent pisze że wyłączyłem Kartę WiFi i aby włączyć należy jeszcze raz nacisnąć, gdy naciskam drugi raz pisze że urządzenie wyłączone w menedżerze urządzeń, jednak jest ono tam włączone, próbowałem włączać i wyłączać.. to nic nie dało.. w BIOSie też włączone.
  • #9
    wuldemar95
    Level 10  
    Problem rozwiązany. Znikł gdy zainstalowałem któreś z kolei sterowniki do tej karty..