Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaki kocioł grzewczy 2-funkcyjny??

patrykosalos 23 May 2013 12:00 4419 19
Buderus
    patrykosalos
    Level 9  
    Witam!
    Odziedziczyłem mieszkanie, stare budownictwo, typowa "kostka" czyli 2 piętra do ogrzania...

Mam problem, w kotłowni która znajduje się na parterze jest piec węglowy (w zasadzie to spalano tam wszystko) dwu funkcyjny, oraz bojler na wodę na około 30litrów...

Ogrzewano nim wodę do użytku domowego, jak i wodę do kaloryferów.
    Jednak codzienne schodzenie do kotłowni i rozpalanie ogniska od nowa to straszne marnotrawienie czasu, który można poświęcić na coś innego.

Chciałbym zrezygnować z tego systemu i przerzucić się na gaz, chodzi mi o łatwość obsługi, mam namyśli coś a'la Junkers albo Valliant...

Chodzi mi o zamienienie tego pieca żeby nagrzewać wodę bez konieczności rozpalania ogniska.

Jestem otwarty na Wasze propozycje, inne rozwiązania, może nawet łączenie tych dwóch w.w. systemów(jeśli to opłacalne)

Jestem w temacie zielony więc proszę o porady.
  • Buderus
  • Helpful post
    Rafał Cichocki
    Level 11  
    Witam, wszystkie Pana potrzeby zaspokoi kocioł kondensacyjny Junkers Cerapur ACU z wbudowanym zasobnikiem warstwowym c.w.u.. Jest to kocioł kondensacyjny o najwyższym komforcie uzyskiwania ciepłej wody użytkowej. Kocioł ten ma płynną regulację mocy, zarówno w przypadku ogrzewania, jak i uzyskiwania ciepłej wody użytkowej.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.
    Pozdrawiam,

Rafał Cichocki
    patrykosalos
    Level 9  
    Podpis mówi wszystko :)

zastanawiam się własnie między Junkersem a Valliantem..

chciałbym jednak uzyskać więcej niż jedną opinię i poradę :)
  • Buderus
  • Helpful post
    jack63
    Level 43  
    Rady są zawsze e same:
    1. Możliwość zamontowania: Gaz, komin, aspekty prawne.
    2. Serwis blisko.
    3. Dopasowanie kotła do potrzeb. Nie daj Boże na wyrost z mocą.
    4. Reszta wg. uznania/marki/szpanu/kasy/itd,itp

Czy na pewno miałeś "boiler" 30 l ??? Coś to dziwne...
    Kotły są obecnie bardzo łatwe w obsłudze. Zależy też co przez to rozumiesz?
    Proponuję trochę najpierw poczytać forum i nie podejmować pochopnej decyzji.
    Nic nie napisałeś o swoich potrzebach poza brakiem palenia w piecu co każdy kocioł gazowy zapewnia.
    patrykosalos
    Level 9  
    dlaczego dziwne?
    w sumie nie potrafię oszacować jego pojemności bo jest pod gruba warstwa pianki...

czytam forum, nie tylko to od dawna, dostałem kilka książek o ogrzewaniu...

trochę mam mętlik w głowie przez to...

Potrzeby...
    3 osobowa rodzina plus dwójka najemców,
    powierzchnia do ogrzania to około... 250-300 m2...
    sammek
    Level 12  
    "JUNKERS CERAPUR ACU smart ZWSB 30-4A i
    Junkers Cerapur Acu ZWSB 24/28-3A.

Czym się różnią poza pojemnością zasobnika?
    Różnica cenowa jest ogromna... "
    piotr_boncza
    Level 29  
    sammek wrote:

ACU Smart ma zwykły zasobnik z wężownicą.
    Zaletą jest nowa generacja automatyki Bosch Heatronic® 4 z wbudowaną prostą pogodówką - nie trzeba kupować np. FW 120. Wadą to, że jest w jednym ciężkim kawałku, a po opróżnieniu zasobnika trzeba dobrych parę minut poczekać na wygrzanie następnej porcji, choć przy 30kW wydajność ciepłej wody jest w większości wypadków wystarczająca. Podczas pracy na cwu nie zawsze pracuje w kondensacji, zależnie od temperatury jaką ustawimy.

ACU ma jeszcze starą automatykę 3, za to zasobnik warstwowy i cwu podgrzewa w wymienniku płytowym. Dzięki temu praktycznie cały czas przy podgrzewaniu cwu pracuje w kondensacji, a przy wyczerpaniu zasobnika dalej mamy podgrzaną wodę - jak z kotła 2f. Dostarczany jest w dwóch kawałkach, więc bez problemu sam go wieszam :D. Pogodówkę trzeba kupować osobno.
    Do obu można dokupić złączkę do podłączania cyrkulacji, ale do ACU Smarta konieczna jest dodatkowa pompa, a w ACU cyrkulację zapewnia pompa w kotle, trzeba tylko pogrzebać w ustawieniach. Jedynym problemem jest komin, przestudiuj tu Link #75 co pisaliśmy wcześniej.
    sammek
    Level 12  
    Dzięki za odpowiedź! Teraz będę musiał pomyśleć i podjąć decyzję ;)
    Rafał Cichocki
    Level 11  
    sammek wrote:

Witam, różnica w cenie kotłów związana jest z wyposażeniem kotła, między innymi zamontowanym wymiennikiem płytowym i pompą ładowania zasobnika warstwowego. W przypadku kotła Cerapur ACU ZSWB 24/28-3A wykorzystywany jest wymiennik ładowany warstwo. Porównując ten typ wymiennika z tradycyjnym zasobnikiem możemy uzyskać większy komfort użytkowania Ciepłej wody użytkowe mimo mniejszej jego pojemności. Różnica ta wynika z zasady działania obu urządzeń. W kotle z zasobnikiem warstwowym woda jest podgrzewana przepływowo w wymienniku płytowym a zasobnik służy tylko do jej magazynowania. W czasie poboru ciepłej wody jej zapas w zasobniku jest uzupełniany praktycznie na bieżąco wodą o temperaturze 50-65 st.C. Natomiast do zasobnika z wężownicą dostarczana jest woda zimna, która dopiero w nim podgrzewana jest w całej objętości.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.
    Pozdrawiam,

Rafał Cichocki
  • Helpful post
    sammek
    Level 12  
    Ok, czyli mam odpowiedź jeszcze jednego eksperta :) Nadal myślę... ;) Pewnie będę wracał z pytaniami albo podzielę się podjętą decyzją.
    tomno
    Level 12  
    Najlepiej zaprosić dobrego instalatora, który na miejscu oceni wszystko co trzeba, zaproponuje jakieś rozwiązanie i wyceni.
  • Helpful post
    sammek
    Level 12  
    Ale wizytę takiego instalatora mam zamówić np. z infolinii Junkersa, czy bardziej chodzi Ci o taką złotą rączkę? ;)
    W0jtek92
    Level 37  
    Złota rączka raczej odpada, poszukaj autoryzowanego instalatora w twoim mieście. Polecą Ci go na infolinii junkersa.
    Maciek61
    Level 13  
    podłączam się do tematu, planuję wymiane kotła w te wakacje bo obecny Sounier Duval ma już 10 lat, cieknie z niego woda do wiadra i nikt nie chce podjąć się naprawy, jestem całkiem zielony w temacie, dopiero zaczynam przeszukiwać internet a moim głównym pytaniem jest czy opłaca się instalować kocioł kondensacyjny zamiast tańszego "zwykłego" i czy ten kondensacyjny faktycznie
    pozwoli zmniejszyć zużycie gazu i czy konieczna będzie jakaś dodatkowa przeróbka instalacji CO ?
    piotr_boncza
    Level 29  
    Maciek61 wrote:
    podłączam się do tematu, planuję wymiane kotła w te wakacje bo obecny Sounier Duval ma już 10 lat, cieknie z niego woda do wiadra i nikt nie chce podjąć się naprawy

Źle to świadczy o marce. Może brak konserwacji?

Maciek61 wrote:
    czy opłaca się instalować kocioł kondensacyjny zamiast tańszego

Brak danych, zapotrzebowanie na moc, powierzchnia ogrzewana, rodzaj grzejników.

Maciek61 wrote:
    "zwykłego" i czy ten kondensacyjny faktycznie
    pozwoli zmniejszyć zużycie gazu i

Pozwoli, i to sporo.

Maciek61 wrote:
    czy konieczna będzie jakaś dodatkowa przeróbka instalacji CO ?

Na ogół niepotrzebna, czasem trzeba uporządkować sknocone instalacje. Było już sporo wątków na te tematy, przejrzyj ostatnie pół roku. Punkty masz, załóż potem nowy temat z tymi danymi i pogadamy.
  • Helpful post
    Tomek_kolor
    Level 11  
    Ktoś tu dobrze napisał, że najlepiej będzie zgłosić się do jakiegoś salonu firmowego. Lepiej samemu się z tym nie męczyć, bo mogą być większe problemy. Ja sam korzystałem z firmy 3E-Heating we Wrocławiu, kiedy zdecydowałem się na firmę viessmann. Nie oszukujmy się, ale ludzie z takiego salonu na pewno lepiej znają się na takim sprzęcie, niz my zwykli amatorzy.
  • Helpful post
    Maciek61
    Level 13  
    tak właśnie było z moim pierwszym kotłem - zdałem się całkowicie na przedstawiciela
    firmy Saunier Duval, zamontowali, zainkasowali i koniec raz chyba tylko przyjechał serwisant w ramach przeglądu a później już nie sposób go było ściągnąć jak były różne kłopoty, musiałem szukać różnych "fachowców" z ogłoszenia ale i tak ciągle coś szwankowało + miałem najwyższe rachunki za gaz na całej ulicy a rodzina 3 osobowa i wszystkie segmenty na ulicy takie same ~180 m2 powierzchni użytkowej
    Dlatego teraz chcę najpierw sam zorientować się w temacie, posłuchać różnych opinii bo wiadomo że każda firma będzie wychwalała swoje rozwiązania i wybrać sprawdzony sprzet instalowany przez sprawdzona ekipę
  • Helpful post
    sammek
    Level 12  
    Dzięki za info! Tak właśnie zrobię. Wydaje mi się, że na instalatorów Junkersa będzie można liczyć ;)
    patrykosalos
    Level 9  
    Dziękuję za pomoc.