Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp LC-32AD5E-BK - TV nie włącza się

olejj 23 May 2013 12:43 4110 8
    olejj
    Level 11  
    Witam,
    W czasie oglądania telewizji ekran zrobił się czarny, zanikła fonia jednak w dalszym ciągu paliła się zielona dioda. Po odłączeniu od zasilania TV już się nie uruchomił. Totalny brak reakcji na pilota jak również na przycisk power na górnej krawędzi TV.

Po znalezieniu instrukcji serwisowej i rozkręceniu obudowy zabrałem się za sprawdzanie co się stało. Zgodnie z w/w instrukcją w pierwszej kolejności należy sprawdzić bezpiecznik (jest sprawny) dalszy krok to sprawdzenia napięcia na pinie 10 układu IC401, które powinno wynosić 18,9V. Niestety pomiar pokazał około 1V. Analizując schemat sprawdziłem również napięcia na układzie IC409 oraz IC403 napięcia na poszczególnych pinach nie są takie jak podane w załączonym do tematu schemacie.
    Czy moglibyście mi podpowiedzieć co sprawdzić lub ewentualnie naprowadzić, który element zbadać, aby znaleźć przyczynę usterki.
    mysi0r
    Level 12  
    Na nodze 1 D408 ma być >300V

Wymień C407
    Zmierz wszystko wokoło Q405 i Q434

Wylutuj IC401 i zmierz wtedy napięcie na 10 nodze.

Rafał

ps. pamiętaj że na C405 jest więcej niż 300V które może się utrzymywać bardzo długo.
    Zanim zaczniesz coś dotykać upewnij się że ten C się rozładował.
    mirex
    Level 43  
    mysi0r wrote:
    Wymień C407
    Zmierz wszystko wokoło Q405 i Q434

A po co???
    mysi0r wrote:
    Wylutuj IC401 i zmierz wtedy napięcie na 10 nodze.

Bzdury!
    mysi0r wrote:
    pamiętaj że na C405 jest więcej niż 300V które może się utrzymywać bardzo długo.
    Zanim zaczniesz coś dotykać upewnij się że ten C się rozładował.

Lepszych sposobów, niż czekanie nie znasz?

---------------
    Zacznij doradzać wtedy, gdy zrozumiesz, jak to działa. ;)
    olejj
    Level 11  
    Pomierzyłem wczoraj co się dało wyniki pomiarów w załączniku. Czy jakaś wskazówka co mogło się uszkodzić? Ewentualnie co jeszcze zmierzyć? Zasilanie 5V jest natomiast nie ma napięć wyższych.
    mirex
    Level 43  
    Dobra, obejrzałem sobie pliki. O zasadność ich obecności pytam modów.

A tobie radzę abyś, najszybciej jak to możliwe, odniółs sprzęt do serwisu. Póki jeszcze jest szansa, że naprawa będzie stosunkowo niedroga.

Nie masz pojęcia o budowie przetwornic, a przede wszystkim nie masz pojęcia o miernictwie.
    Możesz zrobić szkodę nie tylko temu TV, ale i sobie.
    Taka jest prawda.
    A teraz możesz mi wymyślać. ;)
    olejj
    Level 11  
    Mirex dziękuje za cenne spostrzeżenie. Jednak dlatego piszę w dziale TV Początkujący, aby uzyskać jakąś informację. Oczywiście masz rację najprościej jest skorzystać z serwisu i nie wykluczone, że tak uczynię. Nie mniej jednak cały czas wierzę, że z tym problemem można poradzić sobie samemu.

Może podpowiesz co mam zmierzyć i jak mam zmierzyć. Aha jak byś mi mógł wskazać błąd jaki robię przy pomiarze to byłbym wdzięczny.
    olejj
    Level 11  
    Dawno w temacie się nie odzywałem ze względu na oddanie tv do serwisu. Niestety tv wrócił do mnie gdyż serwisant nie był w stanie go naprawić. Diagnoza padnięta płyta główna. Wgrali nowe oprogramowanie coś tam jeszcze ale nadal telewizor nie chce się włączyć. Chciałbym zasięgnąć porady czy próbować oddać tv do kogoś innego czy po prostu kupić nowego tv a tego wynieść na śmietnik?

Ewentualnie jakaś porada co sprawdzić jeszcze mogę we wlasnym zakresie?
    bogred
    Moderator of TV
    Wiesz co, jeśli serwis sobie nie poradził, to może trzeba poszukać innego serwisu. A Ty z twoją wiedzą o budowie i działaniu TV i o pomiarach, możesz dać sobie spokój.