Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ekspres ciśnieniowy Zelmer maestro 13Z012 - nie grzeje wody

agggam 24 Maj 2013 21:38 5871 16
  • #1 24 Maj 2013 21:38
    agggam
    Poziom 2  

    Witam
    Posiadam ekspres do kawy Zelmer maestro 13Z012, który dzisiaj przestał działać. Po włączeniu, na pierwszy rzut oka wydaje się, że wszystko jest w porządku. Na panelu mruga pasek temperatury jednak po około 10 minutach ciagle jedna kreska i nie podgrzewa wody. Ekspres po przekręceniu gałki podaje wodę z tym, że zimną.
    Czy ktoś miał może podobny problem. Czy czeka mnie serwis, czy może da się coś z tym zrobić w warunkach domowych - bo kawy to na ten moment na pewno nie :cry: .
    Pozdrawiam

    0 16
  • Relpol
  • #2 11 Lis 2014 13:30
    MANIU1987
    Poziom 2  

    Witam miałem dokładnie ten sam problem ekspres nie podgrzewał wody. Koszt naprawy wyniósł mnie 4.50zł. sprawdziłem grzałkę podłączając ja na krótko czyli + do jednego styku minus do drugiego i działała. Zatem szukałem dalej w bloku jest czujnik temp. myślałem, że jest uszkodzony po sprawdzeniu był dobry co się okazało na płytce uszkodził się przekaźnik po wymianie ekspres parzy kawę bez problemu...

    2
  • #3 11 Lis 2014 13:51
    agggam
    Poziom 2  

    Bardzo dziękuję za radę, mam nadzieję, że u mnie wystąpił ten sam problem. To do dzieła :).

    0
  • Relpol
  • #4 26 Lis 2014 07:08
    agggam
    Poziom 2  

    Zgodnie z instrukcją sprawdziałam elementy ekspresu. Po otwarciu winowajca od razu został namierzony - przekaźnik wyglądał tak:

    Ekspres ciśnieniowy Zelmer maestro 13Z012 - nie grzeje wody


    Po wymianie ekspres działa jak ta lala. Bardzo dziękuję za pomoc!!!!

    0
  • #5 28 Lis 2014 17:29
    MANIU1987
    Poziom 2  

    no to się cieszę że mogłem pomóc ( to jest częsta wada tych ekspresów a serwis by skasował o wiele więcej)

    2
  • #6 26 Mar 2015 11:29
    sleyer3
    Poziom 8  

    Odkopuję temat. Czy możliwe że winowajcą jest ten żółty "element" na płytce?? Bo wymieniłem ten przekaźnik i bez zmian, symptomy jak u kolegi wyżej. Tzn. niby działa, ale nie słyszę charakterystycznego "pstyk" przy zmianie z gorącej wody na parę i odwrotnie. Czy zostawienie go pod prądem grozi pożarem lub eksplozją?? Czy możliwe jest że nowy przekaźnik po prostu nie cyka??

    0
  • #7 26 Mar 2015 13:54
    MANIU1987
    Poziom 2  

    Przewoźnik musi cykac trzeba dy przemierzyc układ

    0
  • #8 28 Mar 2015 13:55
    sleyer3
    Poziom 8  

    Ok dzięki chyba nie obejdze się bez elektronika.

    0
  • #9 28 Mar 2015 16:34
    MANIU1987
    Poziom 2  

    A najlepiej sprawdzić krok po kroku podzespoły grzałkę potem płytkę do którego momentu dochodzi prąd może to tylko błachostka tania i warta naprawy proszę o zdjęcia to może coś więcej pomogę

    0
  • #10 22 Kwi 2015 12:23
    sleyer3
    Poziom 8  

    Dzięki za pomoc okazało się że to jednak ten przekaźnik, po prostu kupiłem szmelc chiński za pierwszym razem bo innego nie mieli teraz już gra.

    0
  • #11 30 Gru 2015 17:27
    grindero
    Poziom 1  

    Witam,
    u mnie sytuacja jest identyczna jak w w/w postach. Wszystko się elegancko włącza ale nie może się rozgrzać. Sprawdziłem grzałkę ręcznie - rozgrzewa się. Wymieniłem przekaźnik na ten co jest na zdjęciu już wlutowany - dalej to samo - nie grzeje. Nie słychać żadnego 'cykania' przy włączaniu/wyłączaniu ekspresu (jak sprawdzić, czy przekaźnik jest poprawnie 'sterowany'?). Przełączanie pokrętłem parzenia/pary - nic nie powoduje (nie pompuje wody). Jakieś pomysły co innego sprawdzić? (posiadam tylko multimetr).

    Ekspres ciśnieniowy Zelmer maestro 13Z012 - nie grzeje wody Ekspres ciśnieniowy Zelmer maestro 13Z012 - nie grzeje wody

    Pozdrawiam,

    0
  • #12 21 Lut 2017 23:21
    AndrewS_
    Poziom 16  

    Odkopię trochę temat, bo mój ekspres też nie grzeje i myślę że wniosę coś nowego i przydatnego do tematu.

    Najpierw jak do usterki doszło.

    Ogólnie to rzadko używałem funkcji spieniania mleka, niedawno jednak postanowiłem z niej skorzystać.
    Ekspres dogrzał temp. potwierdził to na wyświetlaczu symbolem pary.
    Podstawiłem testowo szklankę z wodą i zrobiłem test, wszystko działało.
    Potem przyszykowałem sobie mleko, niestety kolejna próba nie powiodła się, pompka się nie włączyła nic sie nie działo, potem zauważyłem że spadła temp mimo że wyświetlacz pokazywał prawie max (nie był podświetlony symbol pary).
    Zostawiłem ekspres do ostygnięcia, gdy wystygł, to po włączeniu wyświetlacz nadal pokazywał prawie max (dla pary).
    Pomierzyłem termostat grzałkę i ogólnie połączenia wszystko ok.
    Pomiar rezystancji czujnika temp. w postaci termistora NTC potwierdził moje przypuszczenia miał 500 omów i pomiar ten nie był stabilny, powoli oporność zmniejszała się, próba pociągnięcia za przewody nie wykazała słabego styku.
    Wykręciłem czujnik, odciąłem przewody dolutowałem w jego miejsce rezystor 100k, faktycznie nie jest łatwo do tych przewodów coś dolutować.
    Po tym zabiegu ekspres na wyświetlaczu pokazał temp minimum i załączył grzałkę.

    Szukamy czujnika .......
    Chyba nawet zamiennik czujnika kosztuje coś koło 45 zł i bez przesyłki.

    Wydłubałem śrubokrętem z samego czujnika termistor, kupiłem nowy za 3zł
    Tylko teraz trzeba to jakoś poskładać.
    Myślę, że na dnie dam tak jak było czyli silikon przewodzący temp. i teraz pytanie co na koniec ? Można zalać np poxipolem, albo distalem, tylko po co utrudniać sobie ewentualną ponowną wymianę czujnika ? Może wypełnić końcówkę otworu silikonem samochodowym odpornym na temperaturę ??
    Ekspres ciśnieniowy Zelmer maestro 13Z012 - nie grzeje wody
    Przewód od starego czujnika spróbuje dolutować do nowego, bo jest odporny na temp.

    Po przeszukaniu forum widzę że często pada przekaźnik grzałki, ale u mnie on jest w idealnym stanie, przynajmniej z zewnątrz, może pokuszę się o jego otwarcie w celu dokładniejszego zbadania.
    Ekspres ciśnieniowy Zelmer maestro 13Z012 - nie grzeje wody Ekspres ciśnieniowy Zelmer maestro 13Z012 - nie grzeje wody Ekspres ciśnieniowy Zelmer maestro 13Z012 - nie grzeje wody Ekspres ciśnieniowy Zelmer maestro 13Z012 - nie grzeje wody

    Na górze całego elementu grzejnego jest bezpiecznik termiczny na 220 stopni, mój nowy czujnik ma wytrzymać 300 stopni ......

    0
  • #13 21 Lut 2017 23:35
    nioop

    Specjalista AGD

    Zastosowanie silikonu diametralnie zmieni odczyty czujnika NTC.
    Tylko klei termoprzewodzący wchodzi w grę.

    Przekaźnik na płytce jest tak niskiej jakości, że jeżeli działa to już ostatkami sił, dlatego warto w niego zainwestować.

    Oryginalny czujnik ma numer katalogowy 00755479, ale na rynku wiele ekspresów posiada ten czujnik, chociażby KRUPS oferuje go pod numerem katalogowym MS-621460

    0
  • #14 27 Lut 2017 22:23
    AndrewS_
    Poziom 16  

    To to tak.... expres złożony, działa. :ok:

    Kupiłem klej termo-przewodzący który niestety okazał się przeterminowany, bo zrobił się gumowaty.
    Niestety żona postawiła mi ultimatum, więc szukanie nowego, czytaj czekanie, nie wchodziło już w grę, "ma być zrobiony w weekend i koniec"

    Musiałem bazować na tym co mam.
    Na druciki termistora, założyłem najcieńsze obkurczone już wcześniej termokurczki, koniec obudowy został wypełniony pastą termoprzewodzącą, następnie dopchnąłem do końca termistor, tylną część czujnika z wystającymi drucikami i termokurczką zalałem distalem.
    Na koniec dolutowałem oryginalny przewód z wtyczką (ten co się źle lutuje).

    Jak tylko coś będzie nie tak napiszę, na razie jestem zadowolony bo zapłaciłem 10 razy mniej niż koszt całego czujnika, oczywiście kosztem czasu naprawy.

    Aha w miejsce tworu udającego przekaźnik song chuan 899 -1A - F - V wlutowany został Omron G5LE - 1 - VD, co prawda nie nowy, bo wylutowany chyba z płyty głównej pralki, ale tego dało się rozebrać i sprawdzić styki.

    0
  • #15 31 Mar 2018 20:37
    tbachman
    Poziom 2  

    A jaki numer takiego przekaźnika lub gdzie można taki obecnie kupić?

    0
  • #16 31 Mar 2018 22:02
    AndrewS_
    Poziom 16  

    a to tak trudno wkleić w przeglądarkę ta frazę Omron G5LE - 1 - VD ??

    0
  • #17 01 Kwi 2018 11:51
    tbachman
    Poziom 2  

    Nie trudno, dziękuję za pomoc.

    0