Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer włącza się na 5 sekund i gaśnie

Daewoo91 26 Maj 2013 10:21 3810 49
  • #31 26 Maj 2013 10:21
    MrDoimer
    Poziom 38  

    Diagnoza wyżej jak najbardziej poprawna. Przynajmniej, wiele na to ( ubita płyta ) wskazuje.

  • #32 26 Maj 2013 11:25
    Daewoo91
    Poziom 9  

    To niemożliwe płyta działała bez problemu myślę ze to kwesti podpięcia procesora, lub 24-pin Connector.

  • #33 26 Maj 2013 11:32
    Kasek21
    Poziom 43  

    Daewoo91 napisał:
    To niemożliwe

    Jak najbardziej możliwe...

    Daewoo91 napisał:
    kwesti podpięcia procesora, lub 24-pin Connector.

    Co rozumiesz przez podpięcie procesora lub "skomplikowaną" czynność podpięcia zasilania 24pin?

  • #34 26 Maj 2013 11:43
    MrDoimer
    Poziom 38  

    Daewoo91 napisał:

    To niemożliwe

    To po co szukasz u nas porady skoro sam wiesz lepiej ?

    Daewoo91 napisał:
    płyta działała bez problemu

    Właśnie...

    Daewoo91 napisał:
    myślę ze to kwesti podpięcia procesora, lub 24-pin Connector.


    Że niby co ?
    Podpięcia procesora ?
    Wtyczka 24-pin ?
    Gdzie masz problem żeby ją podłączyć ?

    "Skończ waść wstydu oszczędź"...

  • #35 26 Maj 2013 12:41
    Daewoo91
    Poziom 9  

    Wielcy specy czekam na dalsze konkrety zasilacz działa ok, zakładając dalej że płyta jest sprawna i działała na markowym zasilaczu to co moze to oznaczac

    Dodano po 10 [minuty]:

    Nie mogła zostać uwalona bo 3 lata leazala nie uzywana :) wiec cos z kablami

  • #36 26 Maj 2013 13:26
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Sprawdź organoleptycznie temperatury CPU, NB i SB podczas rozruchu. Jeśli CPU i NB ma temperaturę otoczenia, a SB (most południowy) parzy to płyta została uszkodzona na 100%.

  • #37 26 Maj 2013 14:37
    MrDoimer
    Poziom 38  

    Daewoo91 napisał:
    Wielcy specy czekam na dalsze konkrety

    Daewoo91 napisał:
    Nie mogła zostać uwalona bo 3 lata leazala nie uzywana

    Daewoo91 napisał:
    wiec cos z kablami


    Skoro wiesz sam dobrze to po co się nas pytasz !?

  • #38 26 Maj 2013 15:38
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Moja płyta też działała przez leżakowaniem. Okazało się, że dostała trochę wilgoci i jeden z układów został pozbawiony nóżek. Miedź się utleniła, kontakt "został zerwany" i płyta MIMO NIEUŻYTKOWANIA znalazła jedyne słuszne miejsce w histori, jako szrot.

  • #39 26 Maj 2013 16:20
    safbot1st
    Poziom 43  

    Daewoo91 napisał:
    Na komputerze wyskakuje tylko na czarnym tle info o komputerze żadnych errorów nie ma nie jestem aż takim laikiem
    'Na komputerze' czyli na monitorze wyskakuje jako pierwsze info o karcie grafiki, a nie 'o komputerze' dlatego chcieliśmy zobaczyć co dokładnie 'wyskakuje'.
    Proszę spróbować zruszyć elementy takie jak właśnie zasilanie 24pin, kartę grafiki ruszyć do przodu, to tyłu, oglądnąć dokładnie dziurę w którą jest włożona, czy nie wystaje z jednej strony wyżej, z drugiej niżej i to samo z pamięciami. Można wyjąć i włożyć ponownie procesor tym razem bardziej/mniej go dociskając i przy okazji:
    valkirus15 napisał:
    Sprawdź też czy są wszystkie nóżki przy procesorze :)



    Czy po tych zabiegach efekt jest identyczny?

  • #40 26 Maj 2013 16:33
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Niekoniecznie zawsze "wyskakuje" najpierw info o karcie graficznej, a wręcz nawet często od razu na monitorze wyświetlany jest już POST z pominięciem informacji o zainstalowanej karcie graficznej.

  • #41 26 Maj 2013 16:51
    safbot1st
    Poziom 43  

    Jasne, monitor nigdy nie zdąży się włączyć żeby zobaczyć info karty i zwykle już widać POST kiedy monitor 'się uaktywni'.
    Musiałby Pan Daewoo91 nacisnąć klawisz "Pause" zaraz po naciśnięciu guzika "power", ażeby zobaczyć komunikat kontrolny karty. Kto wie, może tam jest jakiś trop?

  • #42 26 Maj 2013 18:03
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Nie zgadzam się z kolegą. Proszę poszukać informacji w internecie. Dużo kart graficznych ma wyłączoną funkcję "pokazywania" informacji o swoim BIOS. Mam u siebie lub miałem dwa modele z różnych stajni, które nie mają/miały uatywnionej tej funkcji.

    GB 6600GT 128MB
    Radeon 9200 SE 64MB

    Nie jest to ten temat i drążenie go do niczego nie prowadzi.

    Sama kolegi sugestia, co pokazuje monitor po uruchomieniu jest jak najbardziej słuszna, z tym, że nie warto się kierować tym tropem, a nas interesuje co wyświetla/oznajmia POST.

    Wg mnie, problem tkwi w temperaturach, bądź w złym ustawieniu alarmu w BIOS związanym z progiem temperatury i stąd następuje wyłączenie komputera.
    Może być także włączony alarm o niedostatecznej prędkości obrotowej wentylatora CPU lub innego układu i stąd działa zabezpieczenie.
    Ostatnie co przychodzi mi go głowy, to zabezpieczenie związane z portami USB.

    Na tym etapie to bardziej wróżenie z fusów. Musimy zaczekać do momentu informacji od Autora.

  • #43 26 Maj 2013 18:08
    mdm150
    Poziom 26  

    Sporo też zależy jaki jest bios, u mnie też nie wyświetla tych info i ukryty jest też POST-trzeba nacisnąć w stosownym momencie odpowiedni klawisz jaki się wyświetli na ekranie monitora pod wielkim logiem(nazwą płyty głównej).

  • #44 26 Maj 2013 18:20
    safbot1st
    Poziom 43  

    swiercm napisał:

    Wg mnie, problem tkwi w temperaturach, bądź w złym ustawieniu alarmu w BIOS związanym z progiem temperatury i stąd następuje wyłączenie komputera.
    Może być także włączony alarm o niedostatecznej prędkości obrotowej wentylatora CPU lub innego układu i stąd działa zabezpieczenie.
    Ostatnie co przychodzi mi go głowy, to zabezpieczenie związane z portami USB.

    w teorii alarmy po resecie cmosu powinny się wyzerować i pozostać powinien jedynie defaultowy 1 alarm na nieobecność klawiatury
    swiercm napisał:
    a nas interesuje co wyświetla/oznajmia POST.
    i mnie również
    swiercm napisał:
    Na tym etapie to bardziej wróżenie z fusów. Musimy zaczekać do momentu informacji od Autora.
    absolutnie tak.

  • #45 27 Maj 2013 10:20
    Daewoo91
    Poziom 9  

    no wreszcie kreatywni ambitni Panowie, a nie ze płyta zepsuta przez zasilacz i tyle ;)
    Aktualnie jestem na wyjeździe dopiero w czwartek zacznę grzebać koło tego kompa

  • #46 01 Cze 2013 12:55
    Daewoo91
    Poziom 9  

    2 komputer który nie działa w ogóle
    http://www.youtube.com/watch?v=EEn9Fk_fjoE

    swiercm napisał:
    Sprawdź organoleptycznie temperatury CPU, NB i SB podczas rozruchu. Jeśli CPU i NB ma temperaturę otoczenia, a SB (most południowy) parzy to płyta została uszkodzona na 100%.

    Mostek nie parzy

    ani jeden kondensator nie jest napuchnięty

    Dodano po 48 [minuty]:

    grzebałem grzebałem i na obu komputerach to samo

  • #47 01 Cze 2013 21:02
    Robert B
    Poziom 43  

    Daewoo91 napisał:
    2 komputer który nie działa w ogóle

    No i? Może łaskawie konfiguracja i czym zasilany? Jakieś sygnały z beepera?
    Czy wróżek szukasz?
    Uruchamiasz bez chłodzenia CPU? Już go mogłeś ubić.

  • #48 02 Cze 2013 14:12
    ---Tadzio---
    Poziom 8  

    Ja miałem kiedyś taki komp że bez podłączonego wentylatora CPU i tego na obudowie nie chciał działać, wyłączał się. może warto to sprawdzić??

  • #49 03 Cze 2013 11:18
    1945015
    Użytkownik usunął konto  
  • #50 03 Cze 2013 11:34
    ---Tadzio---
    Poziom 8  

    grany21 napisał:
    sprawdz jeszcze pamieć ram albo procesor bo i tak juz nic innego ci nie zostało :D:D:D



    jakby ram mu trzasnął to by w ogóle mu okno żadne nie wyskoczyło.