Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips - 227e4QSD - paski pionowe

polak1111 25 Maj 2013 22:29 2586 10
  • #1 25 Maj 2013 22:29
    polak1111
    Poziom 8  

    Witam forumowiczów!

    Tydzień temu kupiłem sobie nowy monitor i mam z nim problem. Wygląda on tak :

    Philips - 227e4QSD - paski pionowe
    Tu w zbliżeniu:
    Philips - 227e4QSD - paski pionowe

    Czasami, podczas użytkowania zawiesza mi kompa w taki sposób. Nie ma na to reguły kiedy. Czasem po 15 min od włączenia, czasem po paru godzinach. Pomaga tylko reset. Generalnie dziwi mnie to, bo pojawia się potem info "30 min wyświetlania ciągle tego samego obrazu może spowodować spalenie się monitora! Gdy nic się nie dzieje na ekranie używaj wygaszacza"~ mniej więcej coś takiego:)

    Jest to absurdalne, bo mam wygaszacz ustawiony na 1 min po bezczynności, a samo 'zawieszenie' potrafi wywalić się w trakcie oglądania filmu, grania czy przeglądania internetu.

    Nie mam pojęcia już, z jakiego powodu tak się dzieje.

    Trochę technicznych rzeczy.

    Sprzęt:
    i5 2500k podkręcony do 4.0 Ghz,
    Radeon 7870 Ghz Edition. (tez lekko podkręcony),
    4Gb Ram,
    win 7 64bit Sp1,
    plyta głowna : Asrock P67 pro3.
    @edit: zasilacz OCZ 550W

    Temperatury raczej w normie- 30-35 stopni na rdzeniach i grafice. W stresie kolo 45~.

    Sterowniki: aktualna wersja z Catalysta do Radeona.
    do monitora: oryginalne z płyty producenta, próbowałem tez paru innych z neta- nic nie działało:(

    Kabel sprawdzałem wszystko dobrze wpięte, żadnych luzów. Używam D-Sub, może jednak zainwestować w HDMI?

    Obok monitora stoją głośniki, wątpię by miały jakiś wpływ (zakłócenia), na monitor, brak w pobliżu jakichkolwiek innych 'emiterów' fal (Radio, tv,telefon itp.)

    Pomocy bo jest to bardzo irytujące, a mi się już opcje wyczerpały.

    @edit
    na ustawieniach fabrycznych dzieje się to samo.

    Napisałem, że 'zawiesza' bo tak się dzieje, nic nie idzie zrobić pomaga tylko reset. Dla mnie to zawieszenie :P

    0 10
  • #2 25 Maj 2013 22:35
    Robert B
    Poziom 43  

    polak1111 napisał:
    podczas użytkowania zawiesza mi kompa w taki sposób

    Monitor nie może zawiesić komputera. Nie w tym kierunku szukasz.
    Zasilacza oczywiście nie posiadasz w swoim komputerze??
    Po pierwsze "odkręć" sprzęt do ustawień fabrycznych i dopiero sprawdzaj.

    0
  • #3 25 Maj 2013 22:42
    artaa
    Poziom 43  

    Może ubita od podkręcania karta graficzna...

    0
  • #4 25 Maj 2013 22:47
    polak1111
    Poziom 8  

    kartę kręciłem dopiero 3 dni po zakupie monitora, przed kręceniem było to samo.
    Poza tym podkręciłem ją nieznacznie. I na starym monitorze nie było żadnych problemów z nią. Wina monitora czy konflikt sprzętowy?

    0
  • #5 25 Maj 2013 22:49
    artaa
    Poziom 43  

    Możesz sprawdzić na starym monitorze?

    0
  • #6 25 Maj 2013 22:51
    polak1111
    Poziom 8  

    stary monitor przepalił się po 7 latach zasłużonej pracy. nie mam możliwości podpiąć pod inny monitor ;/ Dla świętego spokoju, własnie 'odkręciłem kartę'. Zaznaczam ze zdane to poważne kręcenie tylko zwykłe zwiększenie zegarów w AMD Overdrive. Ale uważam, że to nic nie zmieni, bo już wcześniej tak było.

    0
  • #7 26 Maj 2013 00:48
    Blader123
    Poziom 18  

    Może daj taktowanie karty graficznej na standardowe ustawienia,może to także tyczyć się owej karty np za dużo podkręciłeś pamięci i teraz ci wywala paski i szary ekran stawiam bardziej na to :).

    Ja miałem tak właśnie na starym poczciwym HD 4850 ruszyłem taktowania pamięci i mi w trakcie właśnie oglądania lub grania wywalało to samo co ci wyskakuje.

    0
  • #8 26 Maj 2013 02:30
    safbot1st
    Poziom 43  

    polak1111 napisał:
    Zaznaczam ze zdane to poważne kręcenie tylko zwykłe zwiększenie zegarów w AMD Overdrive

    'Zwykłe zwiększenie zegarów' ale z 1000/1200 do ilu ???
    Czy ruszałeś w AMD Overdrive również suwakami 'Fan speed', 'Voltage' i 'Power'???

    0
  • #9 26 Maj 2013 09:09
    polak1111
    Poziom 8  

    Zrobiłem tak jak mówiliście- zegary na standard.
    Potestuję i zobaczymy.

    Kręciłem ze 1000/1200 na 1150/1275.
    Testowałem potem kartę pod kontem stabilności. Stres testy, benchmarki itp.~

    Jeśli teraz ich nie będzie wywalać, znaczy ze zrobiłem to nie dokładnie:)

    Zobaczymy. Na razie cisza:)

    0
  • Pomocny post
    #10 26 Maj 2013 09:30
    safbot1st
    Poziom 43  

    polak1111 napisał:
    Testowałem potem kartę pod kontem stabilności. Stres testy, benchmarki itp.~
    Tak jej dałeś popalić, że zbuntowała się i wyświetliła pasy. A tak na marginesie karta licząc ze standardowym zestawem może nawet powyżej 400W zjeść (Furamark) więc z tym OCZ550W raczej nie bawiłbym się w jakieś wielkie podkręcanie, ani potem w stress testy i benchmarki. Życzę Tobie aby pasy nigdy nie powróciły!

    0
  • #11 26 Maj 2013 11:22
    polak1111
    Poziom 8  

    OK. Dzięki za porady :)
    Mam nadzieję, że będzie juz dobrze :)
    Pozdrawiam, wszystkich.

    0