Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Sharan czy Ford Galaxy - Jaki silnik lepszy?

lukasz1218 25 May 2013 23:20 34005 13
    lukasz1218
    Level 8  
    Witam!
    Chciałbym zmienić auto na większe. W oko wpadły mi 2 auta, jeden to VW Sharan z silnikiem benzynowym 1.8T+ gaz, a drugi to Ford Galaxy, także z silnikiem benzynowym 2.3l także z gazem. Chciałbym was prosić o radę, które auto wybrać.
    krocze
    Level 25  
    Silnik Fordowski 2.3 nie toleruje zbytnio gazu i potrafią się w nim pojawiać problemy z przegrzewaniem głowicy. Ponadto jego spalanie to nawet ok. 15 litrów w mieście.

W ogóle unikam zakupu auta już z gotową używaną instalacją, bo z reguły już po kilku latach użytku zaczynają się problemy z silnikiem i gazem... Jestem zdania, że lepiej jest kupić wersję bez gazu i za ok 2000pln założyć sekwencję, wówczas można spokojnie jeździć.
    lukasz1218
    Level 8  
    Witam!
    Dzięki za odpowiedź.
    marcin19013
    Level 11  
    Jeżeli kupić auto z instalacją LPG to taką która w aucie jest nie dłużej niż 2 lata. Później mogą być problemy z głowicą ( WYPALONE GNIAZDA ZAWOROWE )
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Popatrz z uwagą na samochody typu evasion, ulysse, 806, zeta. Większe w środku, z suwanymi drzwiami, lepiej wyciszone i mniej awaryjne. No i jeszcze dużo tańsze w zakupie i utrzymaniu i nie gniją jak ta przereklamowana trójca, która okupowała zawsze ogon rankingów niezawodności. Jak szukałem vana sharan/galaxy/alhambra odpadły w pierwszej selekcjii z powodów wyżej wymienionych. Mam evasiona ponad 2 lata i 40 tys na LPG i wiem co piszę, a nie ma on u mnie lekko, ale wszystko robione na czas i auto nigdy nie zawiodło.
    Co do gazu to podzielam zdanie poprzedników, lepiej zamontować samemu , bo z gazem sprzedający liczą jak za nową instalację.
    User removed account
    User removed account  
    krocze
    Level 25  
    Skoro padły już inne propozycje, to pozwolę sobie w tym temacie zawrzeć małą dygresję, pokuszę się o stwierdzenie, że moi dwaj przyjaciele, którzy jeździli Sharanami sprzedali je i kupili odpowiednio Xsarę Picasso i Renault Scenic, byli sceptyczni, ale dziś otwarcie mówią, że już nie wróciliby do VW Sharana, które było głośne, twarde i psotliwe, bo wyeksploatowane.
    lukasz1218
    Level 8  
    Witam!
    Teraz to namieszałeś mi w głowie, rzeczywiście w tej cenie mogę kupić młodsze auto, tylko znowu nie wiem jaki silnik wybrać Diesla czy benzynę rocznie robię tylko ok. 10 tyś km.
    wichurewicz
    Level 25  
    Do małych przebiegów raczej benzyna, chociaż diesla warto rozważyć jeżeli wypuszczasz się przeważnie na dłuższe trasy.
    krocze
    Level 25  
    Tak jak napisał Kolega powyżej, na krótkie trasy benzyna, mniej elementów do psucia, np. DPF, natomiast na trasy kilku/kilkunastokilometrowe można śmiało brać Diesla, zważywszy że jest dużo oszczędniejszy i bardziej elastyczny, a nawet w przypadku niektórych modeli cichszy, niż benzyna.

Przy tak niskim przebiegu skalkuluj po jakim okresie spłaci ci się instalacja gazowa, bo może się okazać, że dopiero po kilku latach zacznie na siebie zarabiać, a nie wszyscy tyle jeżdżą autem.
    User removed account
    Level 1  
    pik21
    Level 1  
    Kolega lukasz1218 pewnie już jakieś autko sobie kupił ale może ktoś inny szukać będzie więc odświeżę temat i pozwolę wtrącić swoje sowo na temat słynnej TRÓJCY,jeżdżę od ponad 7 lat tymi wanami w długie trasy bo ponad 2000km jednorazowo i nie zgodzę się że są to awaryjne auta,jeżeli robi się w nich to co trzeba na czas to są naprawdę wdzięczne,sam teraz dla siebie kupiłem Alhambrę i jestem pozytywnie nastawiony,fakt że jeżdżę dieslami ale nie są one wcale głośniejsze od benzyny bo jakiś rok temu kolega właśnie kupił benzynkę i miałem okazję się nią przejechać to wcale nie było w niej ciszej niż w moim dieslu.Ktoś wyżej pisał o Sceniku-NIGDY bym tego nie kupił nawet za 1zł,auto awaryjne i jazda nim to tak jakby ktoś mnie zamknął do puszki z sardynkami ! Następnym vanem jak będę zmieniał to myślę ze też będzie coś z rodziny Galaxy,Sharan,Alhambra lub ewentualnie Lancia Phedra bardzo wygodny i pojemny vanik
    tyle że trochę za bardzo naszpikowany elektroniką przejechałem nią 25tyś km i miałem kilkukrotnie problemy z automatycznym zamykaniem drzwi,w sumie nic takiego ale mój następca to już miał więcej nie miłych przygód,ale to już inna bajka.Tak więc ja bronić będę rodzinę Sharana,ale to tylko moje zdanie każdy może wybrać to co chce.
    User removed account
    Level 1  
    iamtheone
    Level 26  
    marcin19013 wrote:
    Jeżeli kupić auto z instalacją LPG to taką która w aucie jest nie dłużej niż 2 lata. Później mogą być problemy z głowicą ( WYPALONE GNIAZDA ZAWOROWE )

Co Ty za bajki opowiadasz, mam dwa samochody, jeden dziewięcioletni z gazem od czterech lat, a drugi czternastoletni z gazem od dziesięciu lat i w żadnym nie było problemów z głowicą, ani zaworami... jedyna część jaka szybciej się zużywa w obu autach po założeniu instalacji to tłumik.