Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lark FreeBird 35.8 - Instalacja mapy do Lark FreeBird 35.8

ManAlive 26 May 2013 20:08 43365 8
    ManAlive
    Level 9  
    Witam

Posiadam nawigację Lark FreeBird 35.8 którą dostałem od neostrady za przedłużenie umowy. Problem jest taki, że stara mapa się już skończyła i za aktualizację trzeba zapłacić. Nawigacji nie używam często, może ze 3 razy na rok więc chciałem zainstalować darmową mapę. Próbowałem coś wrzucać nową mapę lecz nie zadziałała. Zwracam się do Was z uprzejmą prośbą o znalezienie mapy dla tego urządzenia (nie wiem czy każda będzie dobra) oraz napisać mi jak wgrać ową mapę.

Dziękuję bardzo za szybką pomoc :)

Pozdrawiam

Zdjęcie z informacjami systemowymi :

Zdjęcie
    603mariusz
    Level 20  
    Witam mam taką samą navigację,czy musi być w środku karta żeby zainstalować aktualizację czy instaluje się to do pamieci zewnętrznej.
    Oraz gniazdo okragłe zasilanie gniazdo nawigacji jakie do niego przychodzi napięcie ile volt.Wtyczke się wklada so gniazda zapalniczki a maly jack do navigacji ile na nim jest napięcia,pozdrawiam.”
    Theofilos
    Level 13  
    Nie musi być dodatkowej karty. Instalowałem na wewnętrznej pamięci.
    Jest ona dość mała, więc może być potrzeba usunięcia zbędnych rzeczy.
    Np. można je przenieść na komputer.

Jednak Navigator Free dość mocno obciąża GPSa. Oni całą mapę mają w jednym pliku chyba. Wszystko ładuje się do pamięci od razu i chodzi dość wolno. Używałem tego przez jakiś czas, ale zrezygnowałem.
    Do nawigacji wykorzystałem później nieużywanego smartfona.
    Wprawdzie z czasem z tym też był problem, bo nowe mapy wymagają nowego systemu, a na stare smartfony nie ma aktualizacji.

Odnośnie do gniazdka i napięcia, to sprawdzę wieczorem i napiszę, bo nie mam teraz GPSa przy sobie.
    Theofilos
    Level 13  
    Tak, z gniazda USB można zasilić.
    Podłączałem ją do komputera i w ten sposób przegrywałem dane.
    Można też w ten sposób ładować, ale strasznie długo to trwa.
    Theofilos
    Level 13  
    Wczoraj wieczorem się nie udało, więc z opóźnieniem piszę.
    Na ładowarce do tego GPSa mam napisane:
    INPUT : DC 1224V
    OUTPUT : DC5V±5% 1,5A MAX

Czyli zasilanie jest 5V.

Tak, oprogramowanie Navigator Free, do którego prowadzi podany odnośnik, można zainstalować na tym urządzeniu.