Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pilot do komputera z potencjometrem

szaroczek 27 May 2013 01:28 2871 23
    szaroczek
    Level 10  
    Dzień dobry. Nie wiem, czy jestem we właściwym dziale, ale ten wydał mi się najbliższy mojemu tematowi.
    A pytanie jest proste. Czy istnieje, czy ktoś z Państwa wie o istnieniu i mógłby mnie skierować do pilota do komputera/laptopa (na podczerwień, radio, w ostateczności nawet na długi kabel), o możliwie najprostszych funkcjach (start/stop; przewijanie do przodu/tyłu; głośniej/ciszej), ale który by posiadał... Mechaniczną regulację głośności?
    To znaczy, nie poprzez dwa przyciski "głośniej" i "ciszej", ale żeby było jakieś mechaniczne pokrętło lub suwak (ja rozumiem, że to musiał by być po prostu jakiś mechaniczny potencjometr), które by służyło do zmiany głośności?
    No proszę, powiedzcie mi, że nasza cywilizacja coś takiego skonstruowała. ;-)

Moderated By swiercm:

CapsLock'a nie używamy na forum. Poprawiłem.

multihunter
    Level 26  
    Potencjometry z silnikiem na planetarce takie jak w starych amplitunerach jeszcze da się kupić cena ≈30zł
    Do tego trzeba by dolożyć jakiś uniwersalny zestaw pilot+odbiornik, np. na 433MHz

Winamp ma taką funkcję, że po zainstalowaniu wtyczki da się sterować przez LPT
    Tylko nie wiem co to ma być mechaniczny zdalny przycisk Start/Stop - może objaśnij o co Ci chodzi
    szaroczek
    Level 10  
    Chodzi mi o stworzenie w laptopie możliwości obsługi najprostszych funkcji multimedialnych dla najbardziej pospolitych odtwarzarek plików multimedialnych (audio, video) takich, jak "Media-Player Classic", "VLC-player", "SubEditPlayer" itp poprzez pilota albo na podczerwień, albo radiowego, albo nawet, jeśli takowe urządzenia nie isnieją, to choćby na kabel. Te najprostsze funkcje o które mi chodzi to: stop/start, przewijanie do przodu/do tyłu, głośniej/ciszej. Oczywiście rozumiem, że pilot taki, jeśli istnieje może być bardziej rozbudowany (przez co niestety pewnie dorższy). Ale to, co najważniesze jest dla mnie to to, aby regulacja samej tylko głośności w tym pilocie odbywała się NIE poprzez przyciskanie odpowiednich kalwiszy (guzików): "głośniej"/"ciszej", jak to się odbywa we wszystkich pilotach na świecie (i w odniesieniu do wszystikch pozostałych funkcji), ale żeby była realizowana poprzez pokrętło ablo suwak, tak jak w tradycyjnych potencjometrach. Chodzi o to, że z pewnych powodów przy odtwarzaniu plików multimedialnych bardzo często reguluję głośność i dlatego potrzebuję mieć możliwość NATYCHMIASTOWEJ, WYGODNEJ i BARDZO DOKŁADNEJ jej regulacji, której to możliwości nie gwarantują tradycyjne przyciski; zanim klawisz zareaguje upływa zywkle jakaś chwila, sama regulacja jest z reguły niedokładna, a żeby dokładnie ją nastroić z reguły kciuk musi się trochę "naklikać". Chodzi mi o pokrętełko takie, jak na przykład jest instalowane w niektórych kabelkach do słuchawek komputerowych z regulacją głośności, ale żeby to było w zdalnym pilocie obsługującym także pozostałe, wspomniane powyżej, funkcje mutlimedialne.
    Tommy82
    Level 41  
    To czego szukasz to klawiatura ze sterowaniem dźwiękiem ;)
    Nazywa się to najczęściej klawiatura multimedialna

Jak zadurza to wybebesz jakąś o wciśnij w jakąś obudowę.
    Dell ma model z pokrętłem.
    szaroczek
    Level 10  
    To bardzo interesująca propozycja idąca jak najbardziej we właściwym kierunku, bo rzeczywiście znalazłem cały szereg takich klawiatór na "allegro". Ciekawe jest także to, że jak się okazuje większość z nich jest przewodowa, ale znalazły się także egzemplarze bezprzewodowe, a więc cena utraty "bezprzewodowości" także nie musi być wkalkulowana. Co więcej, te przewodowe potrafią kosztować po pręnaście złotych, przy nie tak tragicznym wzroście ceny dla wersji bezprzewodowych (kilkadziesiąt złotych). Tyle tylko, że... w tym przypadku wchodzimy już w zupełnie inny rodzaj urządzenia, które w zasadzie należy obsługiwać w pozycji siedzącej, nalepiej przy biórku (ostatecznie siedząc i trzymając je na kolanach). Mi chodzi o coś, co by było rzeczywiście "pilotem" w tym sensie, że mógłbym siedzieć, leżeć, podpierać się jedną ręką pod głowę, podczas kiedy drugą mógłbym obsługiwać swobodnie trzymanego małego pilota nie spoglądając na niego. Istnienie takich klawiatór, jakie zasugerowałeś dowodzi jedynie, że te technologie (mechanicznej regulacji głośności) mogą być, i są (!!!), produkowane w wersji przewo- i bezprzewodowej. Chodzi tylko o to, żeby to było urządzenie małe, bez tej zbędnej do odtwarzania multimedów, a tak drastycznie zwiększającej wymiary urządzenia, części "klawiatrurowej" (chodzi mi o klawisze literkowe, które jak wiadomo, decydują o wielkości klawiatury, a w moim przypadku nie są do niczego potrzebne), a zachowujące jedynie funkcję tych kilku (dosłownie kilku) klawiszy multimedialnych z funkcją mechanicznej regulacji głośności. Nagroda nobal i baksa piwka (mówię poważnie ;-)) dla kogoś, kto mi pomoże takie, przecież idiotycznie prymitywne, urządzenie znaleść. Bo przecież, jeśli to, czego szukam + nieszczęsna kalwiatura literkowa i numaryczna, potrafi kosztować 15 Pln, to ileż musiałoby kosztować to samo, bez tych niepotrzebnych do odtwarzania multimediów klawiszy, urządzenie...? :-) Pozdrawiam
    Tommy82
    Level 41  
    Gotowego urządzenia które spełniało by Twoje wymogi nie znam.

Jest coś takiego jak pilot do komputera. W zasadzie można stosować dość dowolnego pilota.
    Pod linuxem jest LIRC i szeroki wachlarz wspieranego sprzętu ja zrobiłem sobie comowy adapter z portu grafiki HGC jako wtyczki rs232 czujnika IR z zepsutej karty tv i kilki elementów wytarganych z karty muzycznej.
    Lirc wspiera tez odbiorniki z kart telewizyjnych tunerów etc.
    Pod Windowsa jest zestaw Microsoftu.

Co do tych z klawiatur to trzeba by taka klawiaturę wybebeszyć i dorobić do tego obudowę. Tu bym raczej szedł stronę rozwiązań przewodowych.

To niestety jest tak ze albo siedzisz przy kompie i używasz kompa normalnie wtedy masz dodatkowy bonus w postaci regulacji głośności. Albo używasz kompa jako centrum rozrywki i wtedy sterujesz nim na wzór sprzętu audio video czyli pilotem.
    Inne rozwiązanie jest raczej nieczęsto potrzebne.
    Możesz jeszcze czegoś szukać od strony sterowania ze smart-fona ale tu tez daleko do sprzętowego pokrętła.

jeśli będzie coś takiego czego szukasz to raczej nie w budżecie klawiatury za 15 PLN bo to będzie niszowe
    http://vmeter.net/
    Jest też takie coś ale jak to dział to już cholera wie
    http://www.claimtheweb.com/cart/keyboards-mice-tablets/powermate-usb-volume-control/
    multihunter
    Level 26  
    Radiowo też można... zrobić, bo widać nie wszystko da się kupić
    Gotowe płytki do samodzielnego złożenia można by zaprzęgnąć do dwukanałowej radiolinii

http://www.cyfronika.com.pl/kityavt2011/avt5283.pdf
    http://serwis.avt.pl/manuals/AVT5027.pdf

Linki bezpośrednie not katalogowych

http://labkit.ru/userfiles/file/documentation/Audioprocessor/max5440.pdf
    http://www.komponenten.es.aau.dk/fileadmin/komponenten/Data_Sheet/Linear/DS1666-DS1666S.pdf

Odbiornik dwukanałowy odebrałby impulsy L/P, które można by nadać bezpośrednio z impulsatora,
    albo pośrednio z encodera, np. przy pomocy czegoś takiego (dwa niezależne kanały)

http://mirley.firlej.org/enkoder_obrotowy#

albo jeszcze prościej encodera na bramkach logicznych

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1959569.html

W ten sposób uzyskasz najszybsze z możliwych łączy cyfrowych
    Mam nadzieję iż zdajesz sobie sprawę z opóźnień wpisanych/wprogramowanych w układy cyfrowe
    stąd zasadnicze pytanie - czy takie opóźnienia będą spełniać wymogi ?
    (w przeciwnym razie najszybsza ze wszystkich będzie transmisja analogowa, co też da się zrobić)
    szaroczek
    Level 10  
    Panowie, jak przystało na forum "elektroda", jesteście zawodowcami, co jest fantastyczne, ale ma tą trudną stronę, że elektroniczny laik, taki jak ja, który wszystko, co o elektronice wie to to, że jest ona chyba zbudowana z tranzystorów (czymkolwiek one są ;-)), niewiele czasem może skorzystać z takich fachowych rad. Krótko mówiąc bydowa takiego urządzenia w moim przypadku nie wchodzi w grę. (Chyba, żeby ktoś mi takie coś zbudował i mi to potem odsprzedał - znowu mówię poważnie). Urządzenia z linków "Tommy82" są interesujące i nawet rzekłbym - inspirujące, ale jeśli dobrze rozumiem, obsługują tylko regulację głośności, bez pozostałych podstawowych funkcji multimedialnych. Nawet cena by mnie nie przeraziła, gdyby urządzenia spełniały moje wymogi (ciągle wierzę, że nie są one czymś niezwykłym) i były odpowiednio trwałe (, że nie musiałbym ich wymieniać co trzy miesiące). De facto, to do tej pory radziłem sobie w podobny sposób: funkcje multimedialne obługiwałem najzwyklejszym pilotem na podczerwień (z jakiegoś tam tunera TV), a głośność regulowałem wpiętym w obieg głośników "przedłużaczem audio" z wbudowanym maleńkim potencjometrem. Tylko, że w obecnym moim nowym laptopie jakoś tego pilota już nie mogę efektywnie zainstalować (pomimo użycia oryginalnej płyty ze sterownikami), a poza tym... no bez przesady, oglądanie filmu z dwoma "pilotami" w ręku, dzięki czemu nawet łba nie ma czym podeprzeć, to chyba każdy przyzna, że lekka przesada. I stąd ten cały wątek, bo CIĄGLE nie mogę jakoś przyjąć do wiadomości, że takiego sprytnego połączenia funkcji pilota z mechaniczną regulacją głośności nikt jeszcze nie wyprodukował... :-/ To trochę tak, jak kiedyś wyglądała sprawa z rowarami: albo miałeś kolażówkę i wygodę pedałowania wynikającą z urzywania przerzutek, ale za to miałeś cienki opony i jazda nawet po średnio wymagającym terenie nie wchodziła w grę, albo miałeś szersze opony na "Ukrainie" lub jakiś tam zwykłwym składaku typu "Wigry 3", ale nie miałeś komfortu wynikającego z urzycia przerzutek. Aż wreszcie ktoś wpadł na genialny pomysł, połączył dwie właściwości i powstał... rower górski - nieustanny przebój w świecie rowerowym od wielu, wielu już lat! Dla tych, którzy jeszcze widzą szansę pomocy i znalezienia czegoś odpowieniego dla mnie zaznaczam, że jak najbardziej jestem gotowy zapłacić cenę "bezprzewodowości", czyli to "coś" może być podłączene do komputera na kabel (USB, czy jaki tam kolwiek). Z czego bym już nie chciał zrezygnować, to z właściwości pilota w sensie niewielkości urządzenia (bez klawiatury literkowej). :-)

Dodano po 0 [sekundy]:
    wojekkk
    Level 18  
    Kup sobie mysz bezprzewodowa multiledialna i pokonfiguruj klawisze wg potrzeb a glosnosc ustaw jako rolke i bedzie git :)
    szaroczek
    Level 10  
    No nie mów, że tak można...?!!!!!!! :-O
    wojekkk
    Level 18  
    Oczywiscie ze mozna. Mozna kupic mysz z wieksza iloscia niz 2 przyciski i rolka i np zakleic czyms czujnik optyczny lub go poprostu zepsuc zeby nie swiecil na darmo i przypisac co tam sie chce. Do winampa np mozna przypisac wszytsko co chcesz a do WMP moze byc konieczny maly programik ale nie musi. Ogolnie wszystko sie da :)

Tyle ze rolka bedzie dzialala jako JOG czyli jak dokrecisz do glosnosci minimum to bedziesz mogl dalej krecic w strone minimum a nie bedzie oporu jak w potencjometrze.
    szaroczek
    Level 10  
    A czy musi być koniecznie bezprzewodowa? Czy na przykład taka z allegro: <nr 3214671004> mogłaby być? Jest niedroga, nie ma problemu z zasilaniem, bo jest na USB, i pisze, że jest "7 klawiszy programowalnych". No i żadnych tam "opóźnień" wynikających z procesów bezprzewodowego przesyłu danych... ;-)
    wojekkk
    Level 18  
    Jesli nie przeszkadza Ci kabel to moze byc kazda. Co do opoznien to uwierz ze do swoich zastosowan chocbys bardzo bardzo chcial to zadnych opoznien nie zauwazysz.
    szaroczek
    Level 10  
    Pozwól, że wykorzystam jeszcze Twoją wiedzę i uściślę:

1. Każdy z takich 6-ciu (czy 7-miu) klawiszy w takiej myszy mogę dowolnie zaprogramować: np rolka - "głośność", 1-szy klawisz - "stop", 2-gi klawisz - "pauza/play", 3-ci klawisz - "przewijanie w przód/tył" itd?

2. Czy na pewno to będzie działało z najbardziej popularnymi komputerowymi odtwarzerkami i nie trzeba będzie jej przeprogramowywać do każdej kolejnej?

3. Do programowania tej myszy dostanę z taką myszą jakiś program na płycie i nie będę musiał w tym celu dodatkowo zostać inżynierem informatyki...? ;-)
    Piotr160292
    Level 38  
    Na co pilot, takie rzeczy uświadczysz w pierwszej lepszej klawiaturze multimedialnej...

Dodano po 1 [minuty]:

Pierwsza lepsz jaką znalazłem: http://esperanza.pl/esperanza-przewodowa-klawiatura-multimedialna-usb,177,464.html

Dodano po 2 [minuty]:

Jak tak bardzo nie możesz żyć bez WiFi, polecam LogitechK750 solar. Bardzo porządna klawiaturka WiFi, której dość długo trzymają baterie i co najlepsze ma solary doładowujące.
    szaroczek
    Level 10  
    "Piotr160292", nie gniewaj się, ale chyba nie jesteś w wątku. Kwestię klawiatury i jej właściwości przerobiliśmy kilka postów wcześniej. Skrótowo powiem, że chodzi o coś, co by reprezentowało zgrabność pilota, czyli mieściło się mniej czy więcej w dłoni, mogło być nią obsługiwane dając możliwość zajęcia pozycji ciała zaliczających się do tych najwygodniejszych (czytaj: horyzontalnych i pod kołdrą) ;-), oraz posiadało oprócz innych podstawowych funkcji multimedialnych (pauza, start, przewijanie do przodu/tyłu itp) funkcję regulacji głośności realizowaną poprzez mechaniczne pokrętło lub suwak (nie poprzez przyciskanie klawiszy). I na razie najrozsądniejszą opcją dla elektronicznego ignoranta (czyli dla mnie) wydaje mi się ta zaproponowana przez "wojekkk", czyli skonfigurowanie myszy radiowej jako prostego pilota multimedialnego z wykorzystaniem rolki jako regulatora głośności. Czego mi jeszcze brakuje do zakupu takowego, to ostatecznej pewności, że to rzeczywiście da się zrobić, żeby działało w najbardziej powszechnych komputerowych odtwarzarkach i, żebym samodzielnie był to w stanie skonfigurować przy pomocy właściwego oprogramowania (w które zakładam, że nowa radiowa mysz powinna być wyposażona) i instrukcji obsługi. :-)
    multihunter
    Level 26  
    Tak sobie myślę czy gra jest warta świeczki...
    No bo jeżeli robisz to tylko dla siebie, to najlepiej oswoić się z myszką bezprzewodową i po sprawie
    Jeżeli nie, to zagraj w otwarte karty, nie każdy jest taki jaki by chciał być, a pomoc na pewno się znajdzie
    Piotr160292
    Level 38  
    No to w takim razie można kupić myszkę. SideWinder'y Microsoftu mają programowalne przyciski przez dołączony program. Jest też nawet możliwość tworzenia makr, przez co można jednym przyciskiem w myszce np. uruchomić cmd jako administrator w Windowsie od Visty w górę, albo przyporządkować zamknięcie aktywnej aplikcji, czy też otworzenie menedżera zadań.
    szaroczek
    Level 10  
    Na razie decyduję się na rozwiązanie ekonomiczne, aby mocno nie płakać, jak coś pójdzie nie tak. Wybieram jedną z najtańszych na "allegro" myszy (<http://allegro.pl/ma1263-bezprzewodowa-myszka-hq-mysz-usb-wyprzedaz-i3275486685.html?source=mlt>) - koszt ok. 30 Pln, która jest radiowa (2,4 GHz) i ma 5 przycisków. Reszta parametrów dla moich zastosowań raczej nie ma zanczenia (rozdzielczość, rodzaj optyki itp). Rozmawiałem z jednym ze sprzedawców podobnych myszy, który mi powiedział, że programowanie klawiszy dokonuje się albo z pozimu sterowników w Window'sie (mam "7-kę"), albo z poziomu odpowiedniego oprogramowania dostarczenego wraz z myszą (to nie zachodzi w przypadku myszy, którą ja wybrałem, bo tam nie ma żadnego dodatkowego oprogramowania do niej), lub z poziomu ustawień w poszczególnych odtwarzarkach (to wydaje mi się wątpliwe, bo owszem, spotykałem się gdzieś z możliwością przypisania różnych funkcji do klawiszy klawiatury, ale nie pamiętam, żeby można to było robić dla klawiszy myszy, bo przecież jest duża różnorodność konfiguracji i ilości klawiszy, jaka może być zainstalowana dla poszczególnych modeli). To wszystko mnie trochę przeraża, bo dużo tego, ale jak nie spróbuję, nigdy nie będzię wiedział. Jeszcze nie dokonałem zakupu, więc jeśli ktoś chciałby mój wybór skomentować i coś podpowiedzieć, bardzo proszę, równocześnie serdecznie dziękując za wszystkie dotychczasowe rady i sugestie. :-)
    szaroczek
    Level 10  
    Mam wreszcie tą upragnioną radiową mysz. Ku mojemu miłemu zdziwieniu w większości popularnych odtwarzarek, takich, jak SubEditPlayer, MediaPlayerClassic, czy VLC rolka myszy domyślnie działa jako regulacja głośności, chociaż w VLC działa niedokładnie (głośność reguluje dużymi skokami) i ze sporym opóźnieniem, co w przypadku oczekiwań jakie ja stawiam temu roziązanu w zasadzie dyskfalifikuje sensowność jej użycia. Niemniej jednak wobec faktu, że w pozostałych wymienionych odtwarzarkach rolka reguluje głośność NATYCHMIAST i bardzo DOKŁADNI, interpretuję fakt jej słabej efektywności w VLC jakimiś wewnętrznymi właściwościami tego programu, nie zaś opóźnieniami wynikającymi z transmisji radiowej. (A szkoda, że nawala w VLC, bo to najbardziej używana przeze mnie odtwarzarka, fantastycznie radząca sobie z bardziej skomplikowanymi formatami, które mają na przykład wbudowane w plik video "menue", z którymi inne odtwarzarki radzą sobie z różnym efektem.)

Na problem natknąłem się natomiast przy próbie przypisania innych podstawowych funkcji multimedialnych, takich jak: "stop", "pauza", "przewijanie w przód", "przewijanie w tył" pozostałym klawiszom mojej myszy (których jest sześć: podstawowy prawy i lewy, dwa małe pod kciukiem, kliknięcie rolką oraz jakiś śmieszny jeden guzik na samej górze, tuż ponad rolką, z oznaczeniem "CPI"). We właściwościach myszy w "panelu sterującym" nie znalazłem niczego, co by pozwalało na takie przypisanie, jak również w opcjach wymienionych przeglądarek także niczego takiego nie napotkałem. Są w nich jedynie wymienione skróty klawiaturowe dla różnych funkcji odtwarzania, ale odnoszące się one jedynie do klawiszy klawiatury, a nie myszy... :| Czy ktoś mógłby mi zasugerować, jak te podstawowe funkcje multimedialne przypisać pozostałym klawiszom myszy?

Z nadzieją i wdzięcznością za dotychczasową pomoc - Wojciech
    Piotr160292
    Level 38  
    Wwydaje mi się, że jest oprogramoanie do tej myszy, które trzeba doinstalować i z jego poziomu wszystko poustawiać. Niestety tyle jestem w stanie napisać, ponieaż niestety nie widzę żebyś pochwalił się producentem i modelem tej myszy.
    szaroczek
    Level 10  
    Piotr160292, niestety problem w tym, że zakupiłem na razie myszkę radiową z 7-dmioma przyciskami, ale tanią i BEZ wyszczególnionego producenta. Wszystko co na niej znalazłem to... "Made in China". Ale mimo to nie wydaje mi się ona jakaś beznadziejna, tylko właśnie trza by chyba coś dla niej wgrać do kompa, co by dawało większe możliwości ustawiania jej funkcjonalności. Może są jakieś programy uniwersalne do obsługi myszy, które pozwalają nadać ich klawiszom wybrane funkcje, a może zadziałałby jakiś program dedykowany do jakiejś innej, na przykład firmowej myszy (Logitech, A4, czy coś w tym rodzaju)..?
    Piotr160292
    Level 38  
    Może i się myle, ale po mojemu nie ma takich programów. Musi to być program do konkretnego modelu myszki. Spróbuj skontaktować się ze sprzedawcą, może on będzie wiedzial jak zaprogramować te przyciski.
    szaroczek
    Level 10  
    W końcu na eBay'u kupiłem to: Phono-Preamp-Pre-Amp-Amplifier-Preamplifier-with-Aux-2-inputs-and-Volume-Control. Obecnie czekam na dostawę. ;-)

Link do Aukcji usunąłem.
    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). swiercm