mirex wrote:ale wiedza, jak konkretny miernik zachowuje się przy podobnych kineskopach.
Też o tym pisałem, co nie zmienia faktu, że miernik, to miernik a nie wskaźnik. Ma pokazać co jest, a nie, że jest.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therelamer. wrote:Ma pokazać co jest, a nie, że jest.
mirex wrote:Ma pokazać tylko różnice między działem najlepszym a najgorszym!
Quote:A skąd on takowy wytrzaśnie?
radekrpisz wrote:A skąd on takowy wytrzaśnie?
Quote:A poza tym .... Witek by napisał, że on ma w d... pomiary,
Quote:Cho...lewcia! Za długo pisałem.
mirex wrote:
I prąd katod mierz jednak z pomocą szeregowego rezystora.
lamer. wrote:Obserwując efekt (balans bieli) dojdziesz do sensownych wniosków.
mirex wrote:
zbyszekskibinski wrote:Czy jest sens podkładać układ TDA 8361, możliwe, ze ona ma coś z tym wspólnego,skoro obraz słaby i nieostry, w końcu on steruje wzmacniaczami wizjii i odpowiedzialny jest za kolory?
Nie ma sensu.
Natomiast może być sens w wymianie jednego kondensatora.
Może być sens w zamianie dział, bo usterkę masz we wzmacniaczu wizji. O zabarwieniu mówię wyłącznie.
Ale z uporem maniaka nie masz ochoty czytać o tym chassis.
No to wymień wreszcie 47/160V! Te w 160V też możesz.![]()
zbyszekskibinski wrote:Sterowanie których dział powinno być zamienione mirex?
zbyszekskibinski wrote:Kineskop w normie.
zbyszekskibinski wrote:Zamiana dział daje pełną zamianę kolorów B i G.
zbyszekskibinski wrote:Jednakże problem odcienia purpurowego na ciemnym pozostaje i brak pełnej czerni.
zbyszekskibinski wrote:Po zamianie kanałów G i B na bazy tranzystorów wzmacniacza wizji (PK) obrazy G i B znowu odwrócone. Ale tym razem w obrazie już za dużo koloru fioletowego, różu oraz czerwieni.
zbyszekskibinski wrote:Tło burakowe pozostaje na czerni.
zbyszekskibinski wrote:Mirex, możesz podpowiedzieć gdzie jest 6100
zbyszekskibinski wrote:oraz jak ma opaska 'spełniać swoją rolę'.
zbyszekskibinski wrote:Jakie napięcie/sygnał powinien być w punkcie beam info? (łopatologicznie poproszę)
zbyszekskibinski wrote:
Ostatecznie dodam, że od kiedy podniosłem żarzenie, to obraz nie jest taki zły, korekty buraczkowatości dokonałem, przez zmniejszenie kolorów B oraz R a także przez zmniejszenie jasności w OSD.
zbyszekskibinski wrote:lamer. napisał:
Obserwując efekt (balans bieli) dojdziesz do sensownych wniosków.
Biel jest zrównoważona
zbyszekskibinski wrote:Jednakże problem odcienia purpurowego na ciemnym pozostaje i brak pełnej czerni.
zbyszekskibinski wrote:Ważne jest teraz aby ustalić, czy mam do czynienia z jedną usterką (ciemność obrazu i fiolet zamiast czerni) czy też z dwoma, ale coraz bardziej odczuwam, że winny jest układ TDA, o czym czytałem, że w tym modelu często się uszkadzał.
zbyszekskibinski wrote:Wnioski nasuwają się same...Na razie zamieniłem miejscami pozostałe kolory na wejściu wzmacniaczy wizji tak jak sugerował kolega mirex, nic to nie wnosi, dalej na czarno-białym obrazie czarne jest lekko fioletowe.
Quote:Ogolnie to musze przyznac ze jestem zafascynowany grzebaniem w nim...
Quote:jestem zly z tego powodu bo wcale obraz na nich nie lepszy....