Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

sony vaio AR71S - brak Podświetlenia matrycy - Inwerter?

28 Maj 2013 06:52 4590 22
  • Poziom 9  
    Witam wszystkich pomocnych
    Vaio AR71S (w zasadzie ta sama płyta główna co w innych AR) - Jak w temacie - Brak podświetlenia matrycy.
    Na wejściu inwertera mam 0V, OV, 3,4 V 0V, 19,5V, 19,5V.

    Wydaje sie, że brakuje sterowania jasnością - tj 1 - 3,3 V (około)

    Pytanie - czy to kwestia invertera? Czy też szukać niestety na płycie głównej, a jeśli tak - to gdzie?
    Usterka powstała po rozłożeniu laptopa - wymiana zawiasu - po wpięciu wtyczek już niestety ekran nie odpalił. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, wiedzę na ten temat to bardzo proszę
    Pozdrawiam

    PS: Mogę oczywiście zamieścić zdjęcia płyty głównej i inwertera - jeśli ktokolwiek uzna, że będzie to pomocne w rozwiązaniu problemu.
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Spec od komputerów
    Czy sprawdziłeś przejścia tasiemki?
    Jaka to płyta MBX......?
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Poziom 9  
    MBX176 M612... Sorry, ale poszedłem spać na chwilę...
    Tak. Sprawdziłem kabel do inwertera. - inne zresztą też. Wydają sie w porządku - tzn jest przejście z płyty do inwertera. Przy odłączonym kablu inwertera zresztą, płyta daje te same napięcia na złączu do inwertera - tzn, że prawdopodobnie coś na płycie - nie jestem pewien czy te 3.3 v to zasilanie sterownika czy pwm - regulacja jasności...
  • Spec od komputerów
    Napięcia ze złącza CN49 podaj.
  • Poziom 9  
    od lewej - 0; 0; 3,4; 0 (tu jakies mV zmieniające się), 19,5; 19,5
  • Pomocny post
    Spec od komputerów
    Brakuje Ci napięcia INV_ENABLE
    Prześledź jego drogę na schemacie, wykonaj pomiary i odpowiednie wnioski wyciągnij
    Czy podczas wymiany zawiasu miałeś wyjętą baterię?
  • Poziom 9  
    tak. oczywiscie... Tzn główną baterię. biosu nie odpinałem... całą płytę gł miałem wyjętą, bo jeszcze wzmocnienia/obudowy były popękane i do wymiany.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Cóż mój problem jest taki, że nie mam ani serwisówki ani nawet ułamka schematu do tego vaio... Będę więc chyba śledził przygody kapitana Klossa... :) Cóż.
  • Spec od komputerów
    Ja schemat znalazłem w 10 sec więc wykaz trochę własnej inicjatywy.
  • Poziom 9  
    To rzeczywiście nie było trudne... Dzięki za pomoc anyway... Gdybyś miał jakiś pomysł w tej sprawie to poproszę... sam zajmę się śledzeniem póki co.
    pozdrawiam.
  • Spec od komputerów
    Podaj wyniki pomiarów przeanalizujemy gdzie jest problem.
  • Poziom 9  
    Wygląda na to, że bramka 74AHC1G08GW (U15) odpowiedzialna za inv_enable padła.. z bramki poprzedzającej (U16) wychodzi na czwartej nóżce 3,3 v, które jest też na wejściu 2 naszej bramki (u15). Na wejściu 1 (INV_EN_EC) jest jedynka - zmierzona - choć to ta sama co na wejściu bramki odpowiedzialnej za INV_BRADJ (U106) - która daje jedynkę na wyjściu - więc...
    Poza tym zmierzony opór między wyjściem naszej Bramki (U15) wynosi 8,9k - tam jest niby opornik do masy 10k, Ale ta sama sytuacja jest na U106 - gdzie tez jest opor do masy 10K i miernik pokazuje 10K wiec 8,9k na wyjsciu bramki u15 nie jest bledem miernika raczej, czy kwestią spalenia oporu...
    NIe wiem czy to co napisałem jest klarowne..
    Jeszce sprawdzam, żeby mieć pewność. Myślisz, że o to ta bramka??
    pozdrawiam

    Dodano po 5 [minuty]:

    To znaczy, żeby było bardziej klarownie - Na bramce U15 na wejściach 1 i 2 są jedynki (3,3 V) jest zasilanie i kontakt z zerem (nozki 5 i 3) a na wyjściu nie ma jedynki. A do tego między wyjściem a masą powinno być 10koma jak jest w analogicznie zrobionej bramce u106 a jest zamiast 10 k - 8,9 koma...

    Dodano po 28 [minuty]:

    i jeszcze ten fragment schematu, gdyby ktoś coś...


    https://obrazki.elektroda.pl/6382895800_1369759792.jpg
  • Spec od komputerów
    Zdejmij U16, podaj 3V na pin 2 U15 i zobacz czy podświetlenie będzie.
  • Poziom 9  
    A możesz powiedzieć / napisać do czego zmierzasz? Bo teoretycznie na pin2 U15 jest 3V właśnie z U16 a na pin1 3 volty INv_EN_EC - działające bo na innej bramce działa... Sugerujesz, jakieś zwarcie?? przed U15 albo, że to właśnie U16 padł?
    Pozdrawiam

    Dodano po 10 [minuty]:

    Może to być... Pomierzyłem opór między pinami 4 i 5 (wyjście i zasilanie) wszystkich 3 bramek (U15, U16, i U106) i na U15 i U106 jest ok 10,5 kO a na U16 30 Mega...
    Hmm..
  • Spec od komputerów
    Pomyliłem bramki.
    U15 zdejmij i podaj na pin 4 stan wysoki 3V.
  • Poziom 9  
    ale to chyba jest jednak ok..
  • Spec od komputerów
    bedpucek napisał:
    ale to chyba jest jednak ok..

    Co jest ok?
    Podaj napięcia ze wszystkich trzech bramek.
  • Poziom 9  
    To z opornością między 4 i 5 w U16

    Napięcia na bramkach w kolejności pinów 1, 2, 3, 4, 5

    u15 - 3,3; 3,3; 0; 0; 3,3
    u16 - 3,3; 3,3; 0; 3,3; 3,3
    u106 - 3,3; 3,3; 0; 3,3; 3,3

    jeszcze nie wylutowałem. Musiałem się zająć czymś innym... No i zastanawiam sęi nad inwerterem, bo jak podam to sztywne 3v i nie zaświeci - to chyba on . Nie wiem czy on nie był powodem ewentualnego spalenia tej bramki...
  • Poziom 43  
    Więc jakie teraz masz napięci ana wtyku inwertera?
  • Poziom 9  
    Cały czas to samo - jeszcze nie wylutowałem U15 - napięcia te same - tzn pin 4 na U15 ma 0 ... więc
  • Poziom 43  
    Sprawdź przez włączenie podświetlania klawiszami funkcyjnymi.
  • Poziom 9  
    tego akurat nie mogę zrobić niestety... Tzn użyć klawiszy funkcyjnych.

    Dodano po 3 [godziny] 40 [minuty]:

    ok
    wyjąłem w końcu U15. Na wejście INV_ENABLE inwertera podałem NV_INV_EN1 z U16 - bezpieczną jedynkę (i tak uruchamiała INV_ENABLE) wpiąłem kable i odpaliłem. I ruszył inwerter i pali LCD aż miło... Muszę więc zakupić 74AHC1G08GW i wkleić w odpowiednie miejsce i powinno być cacy.
    Dzięki za pomoc i towarzyszenie w rozwiązaniu sprawy Boro1-7 ... Jak wkleję tą bramkę to dam znać czy wsio w poriadkie... A propos - gdzie szybko w Warszawie mogę kupić taką bramkę? Jeśli ktoś wie to poproszę o info. Oczywiście googluje też ale nie wszystko widać od razu... a czasem w ogóle.
    pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Bramka wymieniona. Ekran pali. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam i zamykam...