Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Siemens WM16S740OE/10 - Błąd F:43 po wymianie szczotek

jacekrybak 28 May 2013 21:06 7986 4
    jacekrybak
    Level 18  
    Błąd F:43 brak obrotów silnika. Szczotki wymienione. Jak skasować wyświetlanie błędu? Przeczytałem temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11065935#11065935
    który niewiele wyjaśnia. Czy procedura wejścia w tryb serwisowy jest taka jak tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6557935#6557935
    z tą różnicą, że naciskamy zamiast przycisku regulacji wirowania, przycisk "strzałka w dół" po lewej stronie wyświetlacza? Jeśli tak, to u mnie nie działa. Może źle zinterpretowałem informacje?
    Pralka Siemens WM16S740OE/10 - Błąd F:43 po wymianie szczotek
  • Helpful post
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wyłączasz pralkę. Wybierak na godzinę 6, czekasz aż się wyświetlacz podświetli a następnie strzałka w dół i wybierak o jedną pozycję z ruchem wskazówek.
    jacekrybak
    Level 18  
    Tak dokładnie robiłem. Od razu po włączeniu pralki pokrętłem (choćby o jedną pozycję), włącza się wyświetlacz z pulsującym kodem F:43 na ekranie i popiskiwaniem w tle.
  • Helpful post
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Może zbyt wolno kręcisz? Przekręć szybko, zgodnie z zegarem.
    jacekrybak
    Level 18  
    Błąd skasowany. Nie wiem o co chodziło, ale udało się. Dzisiaj zrobiłem to samo i tak samo jak poprzednio. Tyle, że pralka stała całą dobę odłączona od napięcia. Po włączeniu nie pokazał się opis F:43 i nic nie piszczało, a po wejściu w tryb serwisowy wyświetliło "Last error F:43" i tyle. Po wyłączeniu i ponownym załączeniu wszystko działa jak należy.Być może pralka musiała zostać odłączona od napięcia na jakiś czas, żeby np. rozładować kondensatory. Może moje sugestie komuś rozwiążą podobny problem. Dziękuję za wskazówki.