Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS - Eee PC 1000H - Nie włącza się - tylko raz mignie LED'em

29 Maj 2013 00:19 1692 3
  • Poziom 24  
    Witam,

    sprzęt: ASUS - Eee PC 1000H

    opis awarii: podczas normalnego użytkowania na baterii + ładowarki wyłączył się.

    objawy: nie można uruchomić. Brak jakichkolwiek reakcji. Jedyna akcja jaką wykonuje, to po włączeniu tylko baterii i naciśnięciu przycisku POWER zapala się dioda pod przyciskiem POWER oraz dioda stanu włączenia (zielona) na czas około 1s po czym gaśnie wszystko.

    diagnostyka: każdorazowe odłączenie baterii i podłączenie pozwala na wywołanie tego pojedynczego mignięcia. Sprawdzony zasilacz AC - sprawny. Bateria sprawna i naładowana. Napięcie baterii BIOS w normie. Sama płyta główna (po wyłączeniu wszystkich peryferii) działa w sposób opisany w objawach. Zwarć i wizualnych uszkodzeń brak. Typowe uszkodzenia sprawdziłem w internecie i nie znalazłem podobnych objawów oraz rozwiązania.

    Proszę o porady, schemat, dokumentacje i wszystko co pomogło by mi rozwiązać problem.
  • Poziom 24  
    Gdzieś na jakiejś gałęzi zasilania jest jakieś zapewne jakieś zwarcie / uszkodzony element. Bez pomiarów nikt Ci nie pomoże.
  • Spec od komputerów
    marenc napisał:

    Proszę o porady, schemat, dokumentacje i wszystko co pomogło by mi rozwiązać problem.

    Podaj oznaczenie płyty.
  • Poziom 24  
    Oddałem do serwisu... Pomiary wskazują na wyłączenie sterowania przetwornicami zasilania, czyli pewnie działa jakieś zabezpieczenie zwarciowe lub coś w tym stylu. Temat zamykam.