Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Presario CQ56-115SW - partycja Recovery - nie działa

29 Maj 2013 00:40 6147 12
  • Poziom 10  
    Witajcie eksperci, mam tu niebywały problem z laptopem, a dokładniej z partycją recovery. postaram się nie rozpisać za dużo tłumacząc co się stało. Otóż dostałem od taty laptopa compaq presario cq56-115sw. Zachciało mi się nowego systemu bo tamten mulił to zamiast zainstalować z partycji recovery, to ściągnąłem z neta obraz iso, wgrałem na pena i zainstalowałem. i tu wszystko się zaczęło, mianowicie po zainstalowaniu systemu z pendrive'a ku mojemu zdziwieniu partycja recovery stała się widoczna w 'mój komputer' ale wtedy nie przejąłem się tym za bardzo i zostawiłem bez zmian. Później stwierdziłem że przyda mi się dodatkowa partycja na moje 'rupiecie' więc podzieliłem tą systemową na pół za pomocą easeus partition master (nie pamiętam wersji) i narazie wszystko gra. Po dłuższym czasie przyszła pora by znowu zrobić reinstalkę systemu bo zaśmieciłem go trochę i było to konieczne więc wpadłem na genialny pomysł by tym razem uruchomić recovery manager. Pomysł był dobry, lecz wykonanie niebardzo... uruchamiam laptopa, przy starcie naciskam 'Esc' i wyświetla się menu rozruchu. wciskam F11 i odpala mi się system, a nie recovery...

    Nie mam żadnych kopii na płytach więc tylko kombinować z partycją. Moim szczęściem było to że przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian na partycji recovery zrobiłem kopię jej plików do archiwum za pomocą wirtualnego XP (z poziomu systemu wirtualnego jest pełen dostęp do wszystkich dysków i ukrytych plików).

    Zacząłem kombinować, sprawdzać, bawić się w formatowanie, przypisywanie liter do tej partycji itd... napisałem do znajomego to powiedział że padł w dysku MBR i że coś poradzi, ale nie odezwał się po kilku tygodniach.

    Wiem, że MBR można wyciągnąć z dysku i do dysku go wpisać (np za pomocą programu BOOTICE) - i tego programu właśnie użyłem. Poszedłem do znajomego, który ma podobnego lapka i wziąłem od niego mbr z jego dysku. Odpaliłem wirtualnego xp, wgrałem mbr do mojego dysku, restart i... zmieniło się. Układ partycji się zmienił. z racji tego że mam większy dysk od niego, jest kawałek miejsca nieprzydzielonego, ale tym razem nie modyfikowałem już partycji. Dzięki kopii zapasowej, którą zrobiłem, wgrałem pliki na partycję recovery i sprawdzam: odpalam lapka najpierw nic nie robiąc, czyli powinien odpalic się system. wyskakuje informacja 'bootmgr is missing' czy jakoś tak. tak powinno być, bo nie ma systemu na kompie już. restertuję, odpalam przez F11 i działa! "Windows is loading files". wszystko się uruchamia, myślę sobie: teraz już z górki. Klikam na odzyskiwanie systemu, monit o zrobieniu kopii zapasowej wyskakuje, a ja nie chcę, bo nie mam żadnych plików. Dalej ostrzeżenie żeby wszystko odłączyć więc klikam dalej i tu wyskakuje "błąd: Program Recovery Manager nie może zostać uruchomiony z dysku twardego" no pięknie...

    Presario CQ56-115SW - partycja Recovery - nie działa

    Trochę kombinowałem jeszcze, ale nie zdziałałem już nic. Wiem że podobno ta partycja musi być jakoś ukryta czy zabezpieczona, ale nie znalazłem żadnych informacji na ten temat. Przeszukałem połowę tego co może google zaoferować i nic...

    Tu skończyły się moje pomysły odnośnie tego problemu, pozostało mi jedynie zwrócić się do Was o pomoc i zwracam się, pomóżcie!

    Ja w tym czasie będę przeszukiwał drugą połowę google, przecież nie będę siedział bezczynnie... jestem otwarty na wszelkie pomysły odnośnie tego co napisałem. mam nadzieję że coś da się zrobić z tym.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Wgrywanie MBR z tablicą partycji i to jeszcze grzebaną z jednego dysku na drugi to nie jest dobry pomysł.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2103399.html <- Recovery - zwykła partycja NTFS i to z przypisaną literą.

    Wrzuć rozkład / typy partycji - jak to teraz wygląda.
  • Poziom 10  
    Presario CQ56-115SW - partycja Recovery - nie działa

    nie wiem czy to taki zły pomysł z tym MBR'em bo wcześniej nie działało nic, a teraz normalnie odpala się z F11 tylko z tym błędem. wystarczy chyba tylko coś w partycji zmienić, chyba.

    jeśli potrzeba więcej informacji, piszcie.


    w programie BOOTICE wczytałem plik BCD i wyświetliło mi się takie coś:

    Presario CQ56-115SW - partycja Recovery - nie działa

    nie wiem czy to coś pomoże, ale próbuję.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Co się dzieje jak próbujesz wejść na F: - porównaj sobie z tamtym tematem -> nie FAT32 i brak etykiety.

    Uruchom jeszcze DMDE i pokaż widok okna Partycje.
    Możesz też załączyć też pierwsze sektory HDD: 0-2048

    Pisałeś coś o kopii zapasowej - pliki z RECOVERY skopiowałeś i z HP_TOOLS ?
  • Poziom 10  
    na dysk F: wchodzę normalnie, nic szczególnego się nie dzieje, a powinno? może nic się nie dzieje bo jestem cały czas na wirtualnym systemie?

    co do kopii zapasowej to zrobiłem z partycji recovery, ale z HP_Tools niestety nie...
    nie wiem czy błędem było usunięcie jej wtedy, gdy chciałem utworzyć nową partycję na rupiecie.
    z tego co wcześniej wyczytałem to na dysku podstawowym nie może być więcej niż 4 partycje. a wtedy były: C, na której był windows 7; D, z etykietą 'SYSTEM' ; E, to była Recovery; F, pod nazwą HP_Tools. musiałem którąś wykasować, by utworzyć nową, (wybór padł na HP_Tools) a zanim usunąłem to nie pomyślałem żeby utworzyć kopię plików... więc tylko recovery mam.

    w załączniku daję widok na partycje (nie wiem czy do końca o to chodziło) oraz sektory dysku (tu też nie mam pewności że zrobiłem właściwie)

    czekam na odpowiedź
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    OK teraz rozumiem, to jeszcze po wybraniu dysku (po uruchomieniu DMDE wybieraj: (•) Urządzenie fizyczne) - jak będziesz w oknie Partycje kliknij [Szukaj FAT] i przeskanuj konieć HDD (aktualnie tam jest spory nieprzydzielony obszar) czyli tak 319GB ... 320GB

    Jakby udało się odzyskać HP_TOOLS to można by było jeszcze raz podzielić HDD na partycje, pomyśleć nad dodatkową na "rupiecie", teraz jest troszkę namotane.

    Na forum HP człowiek napisał, że bez HP_TOOLS nie zadziała Recovery a jej usunięcie to najgorsze rozwiązanie pod kątem dzielenia:
    http://h30434.www3.hp.com/t5/Other-Notebook-P...-with-pre-loaded-Windows-7/m-p/2179093#M53334

    Nie sprawdzałem tego, może przy braku HP_TOOLS czegoś nie udaje się uruchomić / coś jest sprawdzane i stąd masz ten błąd...
  • Pomocny post
    Spec od komputerów
    Odszukaj na partycji recovery oryginalny plik MBR. Odszukaj plik base.wim. Powinien być na recovery w katalogu preload. Przywróć oryginalny system ręcznie. Potem wykonaj płyty recovery. Kopię partycji recovery robiłeś jako obraz partycji czy kopiowałeś pliki ?
    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    wkurzył mnie live xp, zainstalowałem 7 z pendrive'a.
    Wojtas - przeszukałem co powiedziałeś ale bez efektów, więc szukałem na całym obszarze dysku z efektem poniżej.

    Presario CQ56-115SW - partycja Recovery - nie działa

    próbowałem wejść do woluminu, ale wyskoczyło że coś jest niezgodne i dla pewności zostawiłem w spokoju.

    linuks - nie mogę znaleźć tego mbr na recovery. base.wim mam, ale nie wiem jak użyć tego by przywrócić ręcznie. zrobiłem kopię zapasową plików, nie obraz partycji.
    co do ręcznego odzyskiwania... może niech to zostanie jako ostateczność w razie gdyby nie udało się nic z dysku wydusić tak by działało.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    FAT1 tylko ma sens, tyle że to wypada na ( F: ) NTFS będąca FAT32 w MBR jak pokazał DMDE :) - bajzel...

    Skoro masz pliki z Recovery na zewn. nośniku to można podzielić HDD na partycje:
    1. Podstawowa 200MiB NTFS
    2. Podstawowa 281,4GiB NTFS lub rozszerzona z dwoma dyskami log. NTFS (na system i rupiecie :D)
    3. Podstawowa 16,38GiB NTFS
    4. Podstawowa 103MiB FAT32

    Na trzecią pliki z Recovery, co do HP_TOOLS od kolegi - to jaki on ma model?
    MBR w razie czego masz ale nie wklejaj całego sektora.

    No chyba, że już podzieliłeś to warto pokazać.

    Co do WIM to możesz wrzucić wynik z wiersza polecenia jako administrator (za X: - podstaw właściwą literę):
    X:\preload\FactoryUpdate\Tools\imagex.exe /info X:\preload\base.wim
    (w razie czego skoryguj ścieżkę do ImageX jak masz gdzie indziej)
  • Poziom 10  
    nie dzieliłem nic, ale wygląda to tak

    Presario CQ56-115SW - partycja Recovery - nie działa

    co do imagex to chyba go nie mam bo przeszukałem cały dysk i nie mogę go znaleźć. jest on może dostępny do pobrania jako cmd? szukałem ale nie znalazłem do pobrania, tylko listę komend (instrukcję).

    HP_TOOLS - z tego co wiem to jest to partycja diagnostyczna, na której znajduje się m.in. system diagnostyczny UEFI, zapasowy BIOS do odzysku oraz własne loga startowe (wybrane modele z systemem EFI), więc myślę że do każdego modelu laptopa jest inna jej zawartość. tu również kieruję pytanie czy można pobrać zawartość (bo przecież to nie zajmuje dużo)..?

    pozdrawiam
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Taką pustkę zostawiasz? Easeus PM HE można partycje przesunąć albo diskpartem podziałać.
    ImageX można sobie wziąć z Zestaw zautomatyzowanej instalacji (AIK) systemu Windows® dla systemu Windows® 7 z dodatkiem
    Alternatywnie 7-Zip
    HP_TOOLS można odtworzyć ze strony HP :wink:
    http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareCa...l&cc=pl&dlc=pl&sw_lang=&product=4320585#N1139
  • Poziom 10  
    podzieliłem dysk na partycje przez EPM, tak jak mi poleciłeś. wygląda to tak:

    Presario CQ56-115SW - partycja Recovery - nie działa

    dysk 2 to jest hdd-usb, podzielony jest dysk 1.

    w załączniku dodaję info o base.wim z imagex'a.
  • Poziom 10  
    co do błędu to problem pozostaje nierozwiązany.

    używając ImageX na LiveXP odzyskałem system z base.wim poleceniem 'apply'.
    potem używając Recovery Manager z rozpakowanego systemu utworzyłem nośniki odzyskiwania. nośniki działają, więc partycję odzyskiwania usuwam. będę miał możliwość przynajmniej zrobić partycję na moje 'rupiecie'.

    podziękowania składam użytkownikom WojtasJD oraz linuks. dzięki za wszelaką pomoc. zamykam.