Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

wolna sieć bezprzewodowa przy dwóch komputerach - router Asus

Anakin88 29 Maj 2013 14:36 4119 41
  • #31
    hermes-80
    Poziom 43  
    Dell to b/g - nie ma co więcej szukać
    Atheros b/g/n
  • PCBway
  • PCBway
  • #33
    Anakin88
    Poziom 7  
    voitek1 napisał:
    ok - najpierw spróbuj g-perf.


    ok, ale czy na routerze też mam zmienić na g-only? mam też opcję b/g mixed

    Dodano po 2 [minuty]:

    voitek1 napisał:
    ok - najpierw spróbuj g-perf.


    przy zmianie w ustawieniach karty na g-perf i braku zmian na routerze (Auto), komputer łączy się z siecią

    Dodano po 8 [minuty]:

    voitek1 napisał:
    ok - najpierw spróbuj g-perf.


    na drugim komputerze, sprawa wygląda tak:

    wolna sieć bezprzewodowa przy dwóch komputerach - router Asus
  • #34
    voitek1
    Poziom 39  
    g-only - chodzi o to, żeby nie odbierać na b - tam jest najwięcej błędów i wolno działa sieć...
    Zawsze lepiej "g-only"
  • #35
    Anakin88
    Poziom 7  
    voitek1 napisał:
    g-only - chodzi o to, żeby nie odbierać na b - tam jest najwięcej błędów i wolno działa sieć...
    Zawsze lepiej "g-only"


    w dellu zmienione na g-perf, w routerze na g-only (po zmianie router zrestartowany), obydwa komputery co prawda łączą się z siecią przy takich ustawieniach, ale jeśli na jednym i drugi próbuję korzystać z internetu jednocześnie, prędkość jest dramatycznie niska.
  • #36
    voitek1
    Poziom 39  
    Czy obydwie karty WiFi (w obu kompach) w TCP/IP są ustawione na auto-config?
    Spróbuj znmienić w routerze kanał na 3ci
  • #37
    Anakin88
    Poziom 7  
    voitek1 napisał:
    Czy obydwie karty WiFi (w obu kompach) w TCP/IP są ustawione na auto-config?
    Spróbuj znmienić w routerze kanał na 3ci


    w obydwu kompach karty wifi w TCP/IP są na auto, po zmianie kanału na 3, nie ma poprawy. Zaczynam tracić nadzieję :/
  • #38
    voitek1
    Poziom 39  
    Masz strasznie dużo sieci w okolicy - stąd problem.
    Pokaż jeszcze ustawienia z LAN/DHCP routera
  • #39
    Anakin88
    Poziom 7  
    voitek1 napisał:
    Masz strasznie dużo sieci w okolicy - stąd problem.
    Pokaż jeszcze ustawienia z LAN/DHCP routera


    chodzi o to?

    wolna sieć bezprzewodowa przy dwóch komputerach - router Asus

    czy jeśli problemem jest ilość sieci w okolicy, oznacza to, że problemu nie da się rozwiązać? Bo kiedyś on nie występował. A pojawił się, kiedy zbiegło się kilka okoliczności:
    - przejęcie Aster przez UPC,
    - zmiana modemu na Cisco,
    - zmiana routera z D-Link na Asus
  • #40
    voitek1
    Poziom 39  
    Wątpię...

    Spisz ustwienia WAN, zresetuj router (30/30/30) i skonfiguruj go od początku sprawdzając uprzednie, czy nie ma ugradu firmware na stronie producenta
  • #41
    Anakin88
    Poziom 7  
    voitek1 napisał:
    Wątpię...

    Spisz ustwienia WAN, zresetuj router (30/30/30) i skonfiguruj go od początku sprawdzając uprzednie, czy nie ma ugradu firmware na stronie producenta


    do mnie trzeba, jak do dziecka:
    -skąd mam spisać ustawienia WAN?
    - wiem, co oznacza zresetuj router, ale 30/30/30?
    - no i nie mam pojęcia, czym jest ugrad firmware na stronie producenta i jak to sprawdzić?

    będę wdzięczna za małe objaśnienie, jutro powalczę zatem z ponownym konfigurowaniem routera.
  • #42
    voitek1
    Poziom 39  
    1. Ustaweinia z WAN z routera.
    2. Trzymasz przycisk "reset" 30 sek., nie puszczając go wyłączasz router, trzymasz nadal przez 30 sek., włączasz cały czas trzymając następne 30sek. Po tym czasie puszczasz reset. (diody powinny zamrugać I zgasnąć I ponownie się zaświecić).
    3. Wchodzisz na stronę producenta i pod modelem swojego routera szukasz firmware/soft do zaktualizowania