Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RADMOR 5412 - Napięcie na wyjściu modułu przedwzmacniacza.

joga12 29 May 2013 13:11 3123 11
NDN
    joga12
    Level 10  
    Witam,
    na początku chciałbym się przywitać i poprosić kolegów o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu z modułem przedwzmacniacza.
    Nadmienię że dokonałem modyfikacji według projektu Petermana i końcówka mocy jest w pełni sprawna.
    Problemem jest napięcie około 25V pojawiające się na wyjściu kanału 3 przy włączeniu amplitunera i następnie opadające do około 1V.
    Wymieniłem już cały tor tranzystorów i elektrolity oraz część rezystorów, gdzie były znaczące różnice pomiędzy kanałami.
    Pomierzone napięcia są porównywalne ze schematem z wyłączeniem ostatniego kondensatora filtrującego gdzie pojawia się napięcie.
    Drugi kanał ma napięcie około 0.2V.
    Nie mam oscyloskopu, ale wczoraj sprawdziłem sygnał za pomocą drugiego wzmacniacza i na wyjściu jest sygnał, natomiast to dodatkowe napięcie powoduje uszkodzenie płytki B6 przy włączeniu.
    Jako ciekawostka to po wyłączeniu wzmacniacza napięcie zmienia bieguny i dalej opada, jakby się kondensator wyładowywał, na drugim kanale nic podobnego nie występuje, napięcia na końcach toru obu kanałów są porównywalne.

Czy któryś z kolegów mógłby mi podpowiedzieć co może być przyczyną takiej usterki i gdzie szukać?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
    Daniel
  • NDN
    joga12
    Level 10  
    Witam,
    Tak chodzi o tą częśc ukladu, napięcia pomierzone w punktach ze schematu są nieznacznie wyzsze, w górnej częsci o okolo 1-1,5V. Zamiast 2,4 jest 3, a zamiast 6,4 jest 8,2. Podobne napięcia są w drugim torze. Natomiast na"-" kondensatora C436 oprócz sygnału pojawia się 25V.

Przepraszam za brak polskich czcionek ale mój slownik w smartfonie jest troche ubogi i brak polskich znaków.

Pozdrawiamy
    Daniel
  • NDN
    SlawekKedra
    Level 43  
    Ok, ale aby coś powiedzieć o działaniu układu czy o jego sprawności nie wystarczy informacja że na emiterze T410 jest napięcie nieznacznie wyższe. Istotne jest również czy na bazie tego tranzystora też jest wyższe o tyle samo czy nie. Najlepiej więc byłoby abyś wpisał aktualnie występujące napięcia w układzie obok oryginalnych.
    joga12
    Level 10  
    Ok, dokonam jutro pomiarow wedlug schematu i przedstawie wyniki.
    joga12
    Level 10  
    Witam,
    w nawiązaniu do poprzedniego postu przedstawiam pomiary opisywanego obszaru:
    Zasilanie 42V stabilne.

od góry:
    połączenie R4057/4058 schemat 31,5V pomierzone 34,3V
    baza T411 schemat 20,9V pomierzone 27V
    emiter T411 pomierzone 26,5V
    baza T410 schemat 3V pomierzone 2V
    emiter T410 schemat 2,4V pomierzone 1,4V
    kondensator C435 "-" schemat 20,3V pomierzone 25,2V
    połączenie R4060/4061 schemat 6,4V pomierzone 8,3V

poniżej napięcia na równoległym torze(działającym):
    T431 baza 27,8V
    emiter 27,3V
    kolektor 42V
    T430 baza 2V
    emiter 1,5V
    kolektor 27,7V.

Chciałbym dodać że przewód sygnałowy był odłączony od płytki B6 podczas pomiarów. Po podłączeniu kanał gra bardzo cicho z dużymi zakłóceniami.

Pozdrawiam,
    Daniel
    SlawekKedra
    Level 43  
    Ok, ten obszar wygląda na sprawny. Co to jest dokładnie ta modyfikacja o której pisałeś?
    joga12
    Level 10  
    Dokonane zmiany to:
    R4013 - 1,2K
    R4014 - 12K
    C407 -2,2 nF
    C428,429 - 68nF mks
    C431,432 - 3,3 nF mks
    R4059 -820k

Wszystkie tranzystory w torze zmienione na BC550B.

Wczoraj zamieniłem moduł przedwzmacnicza na inny i wzmacniacz pracował i bez problemu.

Natomiast wczoraj zauważyłem inną przypadłosc tzn. przy podłaczonym tylko torze 1 i ustawieniu balansu na tor 3 słychac sygnał na niskim poziomie ze zniekształceniami taki sam jak przy podłaczonym torze 3, ale w kanale toru 1, który powinien być wyciszony przez potencjometr.
    Nie wiem czy to ma wpływ, ale może będzie pomocne.

Pozdrawiamy
    Daniel
    SlawekKedra
    Level 43  
    Ok, ten przedwzmacniacz jest dość ''długi''. Jeśli masz jakiś zupełnie oddzielny wzmacniacz małej mocy lub np. słuchawkowy to wówczas mógłbyś sprawdzać nim obecność sygnału po kolei na kolejnych stopniach tego przedwznacniacza od jego początku aż do końca. To chyba najłatwiejszy sposób sprawdzenia gdzie sygnał ginie.
    joga12
    Level 10  
    Problem w tym że używajac innego wzmacniacza sygnał jest na wszystkich stopniach, aż do końca. Sygnał "ginie" po podlaczeniu toru do B6. Jakby coś zatykalo, jeden z modulow.
    Zamienialem B6 miejcami i zawsze to samo "1" gra, a "3" nie.
    Sprawdze jeszcze okolicę balansu, może tam którys kondesator źle zamontowalem.
  • Helpful post
    SlawekKedra
    Level 43  
    Próbowałeś przywrócić R4059 do oryginalnej wartości?
    joga12
    Level 10  
    Witam,
    udało mi się w końcu uruchomić moduł, winny był potencjometr balansu i tranzystory T407/T427. Gubił sygnał na jednym kanale potencjometru i oba tranzystory miały złe napięcia pomiędzy bazą i emiterem.
    Rozebrałem i wyczyściłem potencjometr, tranzystory wymienione i teraz ładnie sobie gra.
    Dziękuję za pomoc i wskazówki.

Proszę o zamknięcie tematu.