Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

D-Link 2640B (2szt.) - Polaczenie dwoch 2640B, tak by jeden byl jako modem...

McBoss 29 May 2013 21:57 1701 14
    McBoss
    Level 14  
    Mam dwa D-Linki 2640B.
    Pierwszy router ma za zadanie łączyć się z internetem, drugi router ma wgrany OpenWRT i ma za zadanie pobierać internet z pierwszego routera i dynamicznie podzielic łącze poprzez DHCP.

Oczekuje pomocy przy skonfigurowaniu routera numer 2 (ten z wgranym OpenWRT).

Router nr 1 (dane):
    192.168.3.1
    255.255.255.0

Router nr 2 (dane):
    192.168.1.1
    255.255.255.0

Po pierwsze w jaki sposob router nr 2 moze pobierac internet z routera nr 1? :)
    voitek1
    Level 39  
    Jeśli mogę się zapytać to po co tak komplikujesz? Nie może pierwszy zarządzać całością?
    McBoss
    Level 14  
    Nie moze poniewaz OpenWRT nie obsluguje ADSL w tym modelu.
    voitek1
    Level 39  
    To do czego masz podłączony kabel tel.? Czy pierwszy nie może być jedynym DHCP?
    Łączysz je LAN-LAN, ustawiasz identyczną sieć (IP drugiego dajesz z puli DHCP pierwszego), w drugim wyłączasz DHCP i masz jedną sieć
    McBoss
    Level 14  
    Kabel tel. jest podlaczony do d-linka z oryginalnym softem.
    Ma on przekazywac internet za pomoca kabla ethernet na router nr 2 ktory ma wgrany OpenWRT i bedzie dzielil dynamicznie łącze na pozostale komputery.

Sek w tym, ze oczekuje pomocy przy OpenWRT (przy jego skonfigurowaniu)
    voitek1
    Level 39  
    j.w.:
    voitek1 wrote:
    ...Łączysz je LAN-LAN, ustawiasz identyczną sieć (IP drugiego dajesz z puli DHCP pierwszego), w drugim wyłączasz DHCP i masz jedną sieć
    , zarządzana przez pierwszy router, i pociągniętą przez drugi APek, działający jako switch
    McBoss
    Level 14  
    Sek w tym, ze drugi router nie moze byc jako switch, tylko jako glowny router z zewnetrznym modemem. Pierwsz router ma oryginalny firmware, wiec takiego zarzadzania internetem nie chce... Ma byc dynamiczny podzial pasma...
    voitek1
    Level 39  
    Pierwszy - mam na mysli router podłączony do ADSL (zawsze kolejność opisuje się od dostawcy, a nie od zewnątrz). Drugi to Twój APek. I tak je podłączasz. Na pierwszym ADSL z DHCP włączonym i podłączonym do operatora, a drugi (ten z openWRT) jako switch podłączone portami LAN<->LAN
    McBoss
    Level 14  
    Ale co mi to da, ze drugi bedzie jako switch? Jesli bedzie jako switch to nie bedzie mogl dzielic pasma czyz nie? A pierwszy router nie ma mozliwosci dzielenia pasma...
    voitek1
    Level 39  
    O jakie dzielenie pasma Ci chodzi? QoS?
    McBoss
    Level 14  
    Simpleshaper z OpenWRT...

Juz dzialaja oba routery. Teraz tylko podzial lacza mi pozostal :)
    voitek1
    Level 39  
    Na pierwszym przyznajesz stałe IP dla MACa drugiego.
    Na drugim (tym z openWRT) WAN ustawiasz jako static IP wpisując np:
    192.168.1.2 (jeśli to podsieć z 1go LAN).
    subnet 255..255.255.0
    i łaczysz.
    W LAN ustawiasz inną podsieć.
    IP 172.16.1.1
    subnet 255.255.255.0
    gateway 172.16.1.1
    zakres 172.16.1.2 - 172.16.1.199
    DHCP -ON
    DNSy jak w pierwszym (możesz dorzućić googlowski 8.8.8.8).
    SAVE i restart (nie reset!) routera.
    Sprawdzasz po LAN czy masz połączenie.
    Konfigurujesz pasmo
    lysy1980
    Level 32  
    A może tak:
    Pierwszy w trybie bridge, czyli jako modem, a drugi na porcie LAN1 ustawiony przy użyciu VLAN jako WAN?
    McBoss
    Level 14  
    łysy1990 - no wlasnie cos takiego zrobilem :)

VLany i Lan4 jako WAN ustawilem i router nr 2 pobiera juz internet i rozsyla go dalej.

Teraz mam problem z simpleshaperem. Zrobilem szystko zgodnie z instrukcja:
    http://openwrt.pl/doku.php/zastosowania:pasmo

I niestety gdy podaje komende "ss-start" wyskakuje info "uci : entry not found: ...

przepisalem wszystko na nowo i dziala :)
    lysy1980
    Level 32  
    Możesz zrobić też tak:
    Pierwszy z oryginalnym firmware ustawiasz w trybie Bridge, wyłączasz w nim WiFi itp, staje się on tylko modemem, przeźroczystym dla ruchu, nie musisz przekierowywać portów itd na router z OpenWRT. W OpenWRT ożywasz PPPoE na porcie WAN z loginem i hasłem od operatora.

Jeśli nie interesuje Cię tryb bridge w pierwszym routerze lub nie działa to prawidłowo ale nie chcesz podwójnie przekierowywać portów na obu routerach to po prostu robisz DMZ w pierwszym routerze na IP portu WAN drugiego routera (OpenWRT).