Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra ZK-140T - Magnetofon szpulowy - problem z bezpiecznikiem T 0,63A

Tomek945 29 Maj 2013 22:43 1806 2
  • #1 29 Maj 2013 22:43
    Tomek945
    Poziom 11  

    Witam

    Może dla lepszej "jasności"tematu zacznę od początku.
    Problem z magnetofonem zaczął sie jakieś 10 lat temu.Polegał on na tym,ze podczas dłuższego odtwarzania taśmy z głośnika zaczynał wydobywać sie dźwięk przypominający prace transformatora (głośne buczenie).
    Na początku nie była to zbyt dyskomfortowa sytuacja,ponieważ aby uciszyć niechciany dźwięk,wystarczyło albo kilka razy uderzyć lekko w obudowę i problem znikał na jakieś 5-10 minut,lub po prostu ustawić magnetofon w pozycji prawie pionowej,wówczas o "buczeniu" w ogóle można było zapomnieć (jedynym tylko minusem tego sposobu była konieczność pilnowania szpul,bo jak wiadomo akurat te modele Unitry nie były przystosowane do pracy w pionie).
    Niestety pare dni temu nastąpił przełom.Gdy próbowałem włączyć szpulowca,w głośnikach dosłownie przez sekundę pojawiło sie "buczenie"(tym razem o wiele głośniejsze niż zazwyczaj),po czym nastąpiła cisza.Magnetofon w prawdzie działał normalnie,jednak w ogóle nie było fonii.Po zdjęciu tylnej pokrywy okazało sie,ze jeden z bezpieczników T 0,63A jest przepalony.Gdy wymieniłem go na zapasowy po czym ponownie włączyłem magnetofon,sytuacja została powtórzona, tzn. głośnik przez ok.sekundę zaczął głośno buczeć,po czym nastąpiła cisza.I w ten sposób kolejny bezpiecznik był do wyrzucenia:(
    I w tym miejscu mam do Was pytanie - czy ktoś z forumowiczow spotkał sie z podobnym problemem i wie co należy sprawdzić by odnaleźć przyczynę w/w sytuacji?Za jakie podzespoły odpowiada bezpiecznik 0,63A?
    Wiem,ze o wiele łatwiej byłoby kupić np. na allegro nowy(stary) sprzęt tego typu,jednak ze względu na sentyment chciałbym w dalszym ciągu odtwarzać i nagrywać muzykę ze swojego a nie cudzego magnetofonu.Dlatego jeśli mogę,proszę o jakąkolwiek pomoc w tym temacie...

    Interpunkcja.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    GM

    0 2
  • #3 30 Maj 2013 11:12
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Pisałem Ci już co może być. Zajrzyj do śmietnika. Na mój gust to uwaliłeś tranzystory w stopniu końcowym a przyczyny tego pewnie były wcześniej. Może coś z zasilaniem, może gdzieś zimne luty itp. Ale z Twoją wiedzą no cóż.. Próbuj.

    0