Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo / RTL-8139/8139C/8139C+ - Karta sieciowa - nie łączy z netem

pisior 31 Maj 2013 13:28 1038 0
  • #1
    pisior
    Poziom 10  
    Witam

    Posiadam laptop Lenovo 3000 N100 z kartą sieciową RTL-8139/8139C/8139C+. Karta nie łączy z internetem, niezależnie od systemu operacyjnego - najpierw WinXP i obecnie Mint 13 Maya. Wcześniej nie używałem tego komputera i nie znam jego historii z tą kartą sieciową, wiem jedynie że na WinXP i Mincie jest ten sam problem.
    Jeśli podłączę kabel z internetu bezpośrednio z pominięciem routera, prawidłowy adres IP zostaje przydzielony ale internet nie działa. Przydzielanie IP po DHCP przez mój router nie jest możliwe, po prostu po dłuższych próbach adres nie zostaje przydzielony.

    Szczegóły:
    Lenovo 3000 N100
    Linux Mint 13 Maya (Linux 3.2.0-23-generic (i686))
    Router TP-Link TL-WR740N

    Ten sam router i kable działają dobrze z innymi komputerami.

    Po podłączeniu kabla z pominięciem routera, bezpośrednio do netu sytuacja wygląda tak:

    Code:
    ifconfig
    
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0f:b0:cf:f3:8f 
              inet addr:192.168.66.118  Bcast:192.168.66.255  Mask:255.255.255.0
              inet6 addr: fe80::20f:b0ff:fecf:f38f/64 Scope:Link
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:114 errors:11 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:148 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:7820 (7.8 KB)  TX bytes:25915 (25.9 KB)
              Interrupt:21 Base address:0x2000


    Code:
    lshw
    
    *-network
                    description: Ethernet interface
                    product: RTL-8139/8139C/8139C+
                    vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
                    physical id: 1
                    bus info: pci@0000:05:01.0
                    logical name: eth0
                    version: 10
                    serial: 00:0f:b0:cf:f3:8f
                    size: 10Mbit/s
                    capacity: 100Mbit/s
                    width: 32 bits
                    clock: 33MHz
                    capabilities: bus_master cap_list ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
                    configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=8139too driverversion=0.9.28 duplex=half latency=64 maxlatency=64 mingnt=32 multicast=yes port=MII speed=10Mbit/s
                    resources: irq:21 ioport:2000(size=256) memory:d0100000-d01000ff


    ping przepada (100% loss).

    Proszę o sugestie co można sprawdzić by namierzyć usterkę? To chyba wygląda na problem sprzętowy?

    edit:
    Dodam loga z routera:
    Lenovo / RTL-8139/8139C/8139C+ - Karta sieciowa - nie łączy z netem