Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[VB] - Listbox- wczytywanie z txt

Wojtek1430 31 May 2013 18:57 3336 18
  • #1
    Wojtek1430
    Level 9  
    Mój problem polega na tym, że mam w pliku txt 7 danych w linijce, linijek 15. Chciałby alby zostały wczytane pierwsze dwie informacje do combobox a reszta do listbox, tak abym po zmianie zaznaczonych danych w combobox zmieniały się też w listbox. Narazie mam tyle.

    Code: vb
    Log in, to see the code
  • Helpful post
    #2
    PRL
    Level 40  
    A gdzie masz czytanie z pliku:

    Code: vbnet
    Log in, to see the code
    ?
  • #3
    Wojtek1430
    Level 9  
    Code: vb
    Log in, to see the code

    tutaj, tylko nie mam pojęcia jak to zrobić, aby jedną linijkę w pliku txt "rozbić" i część wczytywać do combobox jak wyżej a część do listbox.
  • Helpful post
    #4
    PRL
    Level 40  
    Użyj funkcji Split, pod warunkiem, że wyrazy w linii są rozdzielone spacją, czy innym znakiem.
  • #5
    Wojtek1430
    Level 9  
    a mógłbyś mi podpowiedzieć jak to rozwiązać w tym konkretnym przypadku, wyrazy są oddzielone spacją.
  • Helpful post
    #6
    PRL
    Level 40  
    Na przykłąd tak:

    Code: vbnet
    Log in, to see the code
  • #7
    Wojtek1430
    Level 9  
    Próbuję przerobić to co mi wysłałeś żeby rozdzielić dane ale mam taki pewnie banalny problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić

    [VB] - Listbox- wczytywanie z txt
  • #8
    PRL
    Level 40  
    I prawidłowo, że masz błąd. Nie możesz sobie indeksować tablicy wg swojego widzi mi się, skoro jej indeks wyznacza ilość wyrazów w linii. Korzystaj z UBound(Wyrazy) w celu określenia największego indeksu tablicy Wyrazy.

    P.S. Masz 12 wyrazów w jednej linii?
  • #9
    Wojtek1430
    Level 9  
    6 wyrazów w jednej linii, 15 linii, chce aby tylko pierwszy wyraz z każdej linii wszedł do combobox a pozostałe do listbox, z tym że ten combobox ma być wykładnikiem, jak wybiorę któryś to pozostałe z z linii mają się wyświetlić w listbox
  • #10
    PRL
    Level 40  
    Chyba chodziło Ci o to:

    Code: vbnet
    Log in, to see the code
  • #11
    Wojtek1430
    Level 9  
    Działa. Dzięki wielkie za pomoc. Problem rozwiązany. Zamykam wątek.
  • Helpful post
    #12
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    Na życzenie autora, temat odblokowuję.
  • #13
    Wojtek1430
    Level 9  
    Mam jeszcze pytanie. Czy tą funkcją split będę mógł edytować dane z lisboxa i zapisywać je z powrotem do pliku txt?
  • #14
    PRL
    Level 40  
    Split rozdziela wczytaną linię z pliku do tablicy Studenci(). Musiałbyś dodać pole tekstowe, gdzie po kliknięciu w listę trafiałby student i przycisk 'zapisz' i pod niego kod, który przepisze plik wejściowy do nowego pliku uwzględniając Studenci().

    Coś takiego:
    Code: vbnet
    Log in, to see the code


    Z tym, że takie przerabianie kodu, gdzie zmienia się idea, prowadzi do tego, jak ten kod byle jak teraz wygląda...
  • #15
    Wojtek1430
    Level 9  
    Nie zmieniam idei tylko ją udoskonalam. Linijka pliku txt wygląda następująco
    Dominik_Chmal 2 3 3 4 3
    Zrobiłem sobie 5 textboxów, button zapisz aby edytować oceny tylko nie wiem jak zrobić usunięcie starych ocen i wpisanie nowych.
  • #16
    cepelia
    Level 20  
    dlaczego nie użyjesz jakiejś prostej bazy danych ??

    sql lite albo plikowego sqlexpresa ??
  • #17
    PRL
    Level 40  
    Może dlatego, że to zaliczenie?

    "C:\Users\Wojtek\Desktop\Zaliczenie VB\Zaliczenie Vb\Zaliczenie Vb\Studenci.txt"

    Ale to już tylko Wojtek wie najlepiej.
  • #18
    cepelia
    Level 20  
    jednak będę się upierał... zwykły xml byłby lepszy...

    ni to posortować w jakiś sensowny sposób, ani policzyć coś z tego, nie mówię już o obsłudze błędów...
  • #19
    PRL
    Level 40  
    Ale dlaczego się upierasz?:)
    Może temat zaliczenia brzmi 'Operacje na plikach tekstowych.', lub 'Zastosowanie tablic wielowymiarowych.'

    Jak wyżej. Wojtek wie najlepiej.;)