Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scenic 1.9 DCI 2002r - Scenic 1.9 dci 2002 - brak wskazania temperatury silnika

tony78 01 Jun 2013 10:03 6624 11
    tony78
    Level 10  
    Witam

Na forum zauważyłem kilka podobnych tematów, jednak takiego pasującego dokładnie do mojej sytuacji nie mogłem ze swoim przypadkiem powiązać, dlatego założyłem nowy temat. Nie rozpisując się opiszę na szybko mój problem:

1. Brak wskazania temperatury na tablicy w aucie ( wymieniono czujnik temperatury cieczy na termostacie, gdyż na poprzednim zdarzało się, że na chwilę temperatura była, ale było to czasem kilka minut a później znowu wskazówka w położeniu zerowym – wymiana czujnika problemu nie wykazała – dodam czujnik 4-pinowy)
    2. Nie włącza się wentylator na chłodnicy mimo że temperatura silnika wzrasta dość znacznie – nie załącza się nawet po włączeniu klimatyzacji.

W dniu dzisiejszym auto wpięte było na komputerek na którym wskazanie temperatury było 88 stopni. Podczas testu wentylatora chłodnicy – działał poprawnie na 1 jak i na 2 biegu. Innych błedow komputer nie pokazywal. Cóz to takiego może być.

Auto:
    Scenic 1,9 DCI – 2002
    klimatyzacja manualna
    andrzej20001
    Level 43  
    Temperatura włączenia raczej coś ok. 100st to trzeba było poczekać.
    tony78
    Level 10  
    grzaliśmy jeszcze dłużej po odłączeniu komputera - raz obrotami a dwa to włączyłem klimatyzację - zero efektu
    autoas
    Level 42  
    tony78 wrote:
    dwa to włączyłem klimatyzację

Tu akurat go chłodziłeś...
    tony78
    Level 10  
    czyli włączenie klimatyzacji chłodzi również silnik?? gdzieś wyczytałem, że właśnie załączając klimę powinien się również włączyć wentylator. Dlatego pisze tutaj na forum i pytam się by właśnie zasięgnąć wiedzy na ten temat
    andrzej20001
    Level 43  
    Powinien po wzroście ciśnienia i temperatury w układzie klimatyzacji.Nie od razu sie włączy w każdym aucie.Jeśli sterownik widzi temperaturę i w teście wykonawczym załączy wiatrak to trzeba było go potrzymać na obrotach i obserwować temperaturę jaką widzi sterownik.
    tony78
    Level 10  
    a brak wskazania temperatury na wskazniku w aucie??
    autoas
    Level 42  
    tony78 wrote:
    gdzieś wyczytałem, że właśnie załączając klimę powinien się również włączyć wentylator.

Chyba nie do końca cię zrozumiałem...to znaczy, że po włączeniu klimatyzacji też nie włączył się wentylator?
    tony78
    Level 10  
    tak po włączeniu klimy wentylator nie działał na chłodnicy...to chyba troszkę zaburza wszelkie inne tezy...
    autoas
    Level 42  
    Trzeba szukać usterki w instalacji, trzeba zasymulować różne temperatury i wtedy sprawdzić co "zrobi" sterownik...trzeba obserwować co z ciśnieniem w klimatyzacji...
    tony78
    Level 10  
    chyba to jednak ja wprowadziłem w błąd...z tą klimatyzacją to było właśnie inaczej...chyba nie zrozumiałem się z mechanikiem. Otóż wentylator faktycznie załącza się w trakcie jej pracy... a z tym dogrzaniem silnika to było włączenie dodatkowego nadmuchu ciepłego powietrza w aucie...tak, że wracamy chyba do punktu wyjścia. Przepraszam za zamieszanie, ale tak to jest jak się człowiek nie zrozumie do końca z mechanikiem ;-) nie dawało mi to spokoju i poszedłem sprawdzić ;-) boje się jeździć autem po miescie zeby czasem nie przegrzać silnika