Mam płytę główną Gigabyte GA-945GCM-S2
Około rok temu całkowicie ją wyjmowałem i porozczepiałem wszystkie złącza.
Problem tkwi w tym, że nie wiem w jakiej kolejnośći należy popodpinać te małe piny do przedniego panelu audio. Co prawda w manualu płyty głównej jest do dokładnie opisane, nawet z obrazkami, ale nazwy pinów na instrukcji różnią się niż te w rzeczywistośći. Proszę żucić okiem:
(interesuje nas tylko tabelka po lewo)
Piny w rzeczywistości popodpisywane są:
żółty - return L;
biały - spkout L;
czerwony - spkout R;
pomarańczowy - mic BIAS;
niebieski - return R;
zielony - MIC in;
czarny - GND;
No i tutaj najważniejsze, który przewód z rzeczywistości jest odpowiednikiem tego z manuala?
(przypomnę tylko że nazwy się różnią)
Prawidłowe podłączenie pinów jest mi bardzo potrzebne ponieważ ostatnimi czasy jestem posiadaczem Kali Linuxa na którym za cholere nie mogę zrobić naprawić. Co prawda system ten jest na rynku zaledwie od wiesiąca i ma prawo "bugować" ale 90% błędów z komputerami spowodowanych jest winą usera, dlatego wypada się zapewnić czy aby ja czegoś nie zchrzaniłem z tymi pinami.
Kali stworzony jest na silniku debiana, założyłem już wątek na forum debiana
I doszedłem do wniosku że może to być wina właśnie źle podpiętych pinów w przednim panelu audio
Około rok temu całkowicie ją wyjmowałem i porozczepiałem wszystkie złącza.
Problem tkwi w tym, że nie wiem w jakiej kolejnośći należy popodpinać te małe piny do przedniego panelu audio. Co prawda w manualu płyty głównej jest do dokładnie opisane, nawet z obrazkami, ale nazwy pinów na instrukcji różnią się niż te w rzeczywistośći. Proszę żucić okiem:

(interesuje nas tylko tabelka po lewo)
Piny w rzeczywistości popodpisywane są:
żółty - return L;
biały - spkout L;
czerwony - spkout R;
pomarańczowy - mic BIAS;
niebieski - return R;
zielony - MIC in;
czarny - GND;
No i tutaj najważniejsze, który przewód z rzeczywistości jest odpowiednikiem tego z manuala?
(przypomnę tylko że nazwy się różnią)
Prawidłowe podłączenie pinów jest mi bardzo potrzebne ponieważ ostatnimi czasy jestem posiadaczem Kali Linuxa na którym za cholere nie mogę zrobić naprawić. Co prawda system ten jest na rynku zaledwie od wiesiąca i ma prawo "bugować" ale 90% błędów z komputerami spowodowanych jest winą usera, dlatego wypada się zapewnić czy aby ja czegoś nie zchrzaniłem z tymi pinami.
Kali stworzony jest na silniku debiana, założyłem już wątek na forum debiana
I doszedłem do wniosku że może to być wina właśnie źle podpiętych pinów w przednim panelu audio