Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

W jakiej kolejności podczepić piny front panel audio na płycie głównej GA-945GCM

kleszcz0990 01 Jun 2013 11:40 6126 9
    kleszcz0990
    Level 9  
    Mam płytę główną Gigabyte GA-945GCM-S2
    Około rok temu całkowicie ją wyjmowałem i porozczepiałem wszystkie złącza.
    Problem tkwi w tym, że nie wiem w jakiej kolejnośći należy popodpinać te małe piny do przedniego panelu audio. Co prawda w manualu płyty głównej jest do dokładnie opisane, nawet z obrazkami, ale nazwy pinów na instrukcji różnią się niż te w rzeczywistośći. Proszę żucić okiem:
    W jakiej kolejności podczepić piny front panel audio na płycie głównej GA-945GCM
    (interesuje nas tylko tabelka po lewo)

Piny w rzeczywistości popodpisywane są:
    żółty - return L;
    biały - spkout L;
    czerwony - spkout R;
    pomarańczowy - mic BIAS;
    niebieski - return R;
    zielony - MIC in;
    czarny - GND;

No i tutaj najważniejsze, który przewód z rzeczywistości jest odpowiednikiem tego z manuala?
    (przypomnę tylko że nazwy się różnią)

Prawidłowe podłączenie pinów jest mi bardzo potrzebne ponieważ ostatnimi czasy jestem posiadaczem Kali Linuxa na którym za cholere nie mogę zrobić naprawić. Co prawda system ten jest na rynku zaledwie od wiesiąca i ma prawo "bugować" ale 90% błędów z komputerami spowodowanych jest winą usera, dlatego wypada się zapewnić czy aby ja czegoś nie zchrzaniłem z tymi pinami.
    Kali stworzony jest na silniku debiana, założyłem już wątek na forum debiana
    I doszedłem do wniosku że może to być wina właśnie źle podpiętych pinów w przednim panelu audio
  • Helpful post
    dt1
    Admin of Computers group
    Interesuje nas tabelka z prawej, nie z lewej. Twój panel jest typu AC97 (i jeśli w BIOSie jest ustawienie typu to powinieneś zmienić na AC97).

Lecąc z listy:
    1 - mic in
    2 - gnd
    3 - mic bias
    4 - [pusty]
    5 - spkout R
    6 - return R (lub możesz go nie podłączać)
    7 - [pusty]
    8 - [brak pinu]
    9 - spkout L
    10 - return L (lub możesz go nie podłączać)
    kleszcz0990
    Level 9  
    Zrobiłem jak mówiłeś. Teraz System wogóle nie widzi karty dźwiękowej.
    Zresztą w manualu było jasno napisane że Standardem jest HD audio.
    kleszcz0990
    Level 9  
    Ale na gigabyte jest w opisie mojej płyty jest napisane Zintegrowana karta dźwiękowa Intel High Definition Audio.
  • Helpful post
    dt1
    Admin of Computers group
    Karta jest typu HDAudio, natomiast Twój panel nie jest (masz bardzo starą obudowę). Karta ta (tylne gniazda) powinny działać w przypadku tej karty nawet gdy nie podłączysz przedniego panelu. Jeśli dalej nie działa to podaj wynik komendy lspci spod linuxowego terminala (lub sudo lspci w dystrybucjach debianopodobnych, jeśli pierwsze nie zadziała). Możesz też się upewnić, czy w BIOSie nie masz po prostu wyłączonej zintegrowanej karty.
    kleszcz0990
    Level 9  
    dt1 wrote:
    Karta jest typu HDAudio, natomiast Twój panel nie jest (masz bardzo starą obudowę). Karta ta (tylne gniazda) powinny działać w przypadku tej karty nawet gdy nie podłączysz przedniego panelu. Jeśli dalej nie działa to podaj wynik komendy lspci spod linuxowego terminala (lub sudo lspci w dystrybucjach debianopodobnych, jeśli pierwsze nie zadziała). Możesz też się upewnić, czy w BIOSie nie masz po prostu wyłączonej zintegrowanej karty.

lspci
    Spoiler:
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 01)
    00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 2 (rev 01)
    00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01)
    00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01)
    00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01)
    00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01)
    00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01)
    00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
    00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
    00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SATA Controller [IDE mode] (rev 01)
    00:1f.3 SMBus: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SMBus Controller (rev 01)
    02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
    kleszcz0990
    Level 9  
    dt1 wrote:
    Karta jest albo wyłączona w BIOSie, albo uszkodzona.

Wpierw sprawdzę BIOS a potem sprawdzę czy działa na windowsie.

Ale możesz mieć rację że jest uszkodzona ponieważ na backtracku co prawda jeszcze dało się słuchać muzyki ale była coraz cichsza. Póki co wielka dziękóweczka za pomoc. Niedługo dam wyniki moich obserwacji.
    kleszcz0990
    Level 9  
    Stała się katastrofa! system po moim kombinowaniu w biosie z ustawieniem audio, przestał włączać się graficznie. musiałem go sformatować przez co straciłem mój bardzo ważny folder ze zdjęciami, zapiskami, filmami i hasła do maili.

Zawsze powtarzam w takiej sytuacji jedno zdanie "każdemu może się zdarzyć"!

Ale dzięki temu zajściu i pomocy użytkownika dt1 nareszcie mogę słuchać hitów z lat 80'

{Poprawiłem post, usunąłem linki do zbędnej animacji graf.} Regulamin forum p. 3.1.18 [gsm_virus]

Miłej niedzieli.