logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piszczenie zasilacza ATX Fortrona i Seagate Barracuda ?

magik2 01 Mar 2005 23:42 2433 5
REKLAMA
  • #1 1278364
    magik2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam taki problem otóż mam zasilacz Fortrona ATX 300W z aktywnym PFC.
    Mam dosyc cichy komputer - pióropusz Zalmana na najniższych obrotach + bezszelestny Papst w tym właśnie zasilaczu i wyciszona obudowa.
    Do tego jeszcze dysk Barracuda obecnie 7200.7 wczesniej seria IV. Otóż po podłączeniu tego dysku zasilacz zaczyna piszczeć na wysokich częstotliwościach na ucho to powyzej 15kHz , jest to bardzo denerwujące. Normalnie na innych dyskach i np. samej płycie z prockiem nic takiego się nie dzieje. Słychać jedynie lekki brum z transformatora, który jest przykręcony do blachy, obudowy zasilacza(podobno jest on odpowiedzialny za PFC).
    Wymieniłem już prawie wszystkie kondensatory w tym zasilaczu i nic to prawie nie zmieniło.
    Kolega ma taki sam zasilacz i tez mial taki problem z dyskami Seagate Barracuda. Podobno Fortron to dobra firma, wiec dla czego takie cos sie dzieje, zwykly Codegen czy Tracer albo jeszcze inne gorsze badziewie jest nieslyszalne(oczywiście przy wylaczonym wiatraku).
    Dodam jeszcze, ze jak ktos ma zwykly wentylator np. jakiegos Boxa Intela czy AMD na procku to bedzie on calkowicie zagluszac opisywane objawy. Jest to najbardziej denerwujace na mocno wyciszonym PC.

Czy ktos mial moze podobny problem, jak mozna go rozwiazac?
    Prosze o jakies rady, ale nie typu "zmien zasilacz" :)
  • REKLAMA
  • #2 1278378
    kedzior
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Niestety jest to związane z prądożernością Barracudy na 12V więc zostaje Ci wymiana albo HDD albo zasiłki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1278565
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    magik2 - ale nie tylko dysk korzysta z 12V.
  • REKLAMA
  • #5 1288831
    magik2
    Poziom 11  
    Tak wiem, ale nawet jak jest sam dysk bez płyty głównej(zwarte 2 kabelki umozliwiajace start zasilacza) to tez piszczy. Przy innych modelach dysków nie ma takich objawów. Mogę mu podłączyć P4 1,5ghz i mase innych rzeczy, a nie bedzie piszczal. Dzieje sie to tylko w obecnosci dysków Seagate Barracuda.
  • #6 1308023
    magik2
    Poziom 11  
    Dodam jeszcze, że Barracuda 7200.7 160gb pobiera tylko 0,35A na 12V.
    Cześciowo udało mi się zniwelować to zjawisko piszczenia, podlutowałem poprostu kondensator 4700uF pod wtyczkę zasilania(molex) na piny 12V i GND, ktorą podpinam do hdd. Piszczenie na b.wysokich częstotliwościach zniknęło zupełnie.

Zasilacz jeszcze minimalnie słychać z odległości ponizej 0,5m w postaci takiego lekkiego buczenia. Jeżeli jest wlączony softcooler procesora np. cpuIdle to dodatkowo przy przewijaniu stron www słychać jak ten dźwięk się zmienia(trochę nasila się przy przewijaniu), spowodowane jest to pewnie wiekszym poborem pradu w tym momencie. Generalnie Wentylator Zalmana 92x92cm na najniższych możliwych obrotach w wytłumionej obudowei i tak zagłusza częściowo te dzwięki, więc nie jest to aż tak dokuczliwe :)

Nic więcej chyba się nie da już zrobić, pewnie jest to już taka wada kostrukcyjna tego zasilacza, więc gdyby ktoś miał podobny problem to radzę zamontować kondensatorek :)
REKLAMA