Witam
Postanowiłem zbudować zasilacz impulsowy do swojej drukarki 3D .
Konwencjonalny zasilacz na toroidzie nie wchodzi w gre.
Zasilacz musi na wyjsciu dac 3 napięcia .
12V 2A
24V 8A
35V 8A
Będzie to mój pierwszy zasilacz impulsowy wiec prosze o wyrozumialość.
Ponizej schemat ktory nakreslilem w oparciu o informacje i schematy szanownych kolegow z forum .
Sterownik zbudowany bedzie na ukladzie TL494 i powinien pracowac na 30kHz.
Problem polega na tym ze niebardzo sie orientuje jak wyliczyc cewki L1,L2,L3 na wyjsciach zasilania . Transformator glowny planuje zbudowac na rdzeniu ETD39.
Transformator sterujacy i przekladnik pradowy na EE16.
Na wejsciu sieciowym stoi wlacznik na na BT136, czy takie rozwiazanie sie sprawdzi ? czy moze ten triak nieuciagnie takiej mocy ?
Pozatym na stronie wtornej glownego transformatora na kazde napiecie jest byc osobne uzwojenie czy moze lepiej wszystko na jednym uzwojeniu szeregowym ?
Chetnie przyjme wszelkie sugestie od bardziej doswiadczonych zanim go zbuduje i okaze sie ze polowa jest zle.
Postanowiłem zbudować zasilacz impulsowy do swojej drukarki 3D .
Konwencjonalny zasilacz na toroidzie nie wchodzi w gre.
Zasilacz musi na wyjsciu dac 3 napięcia .
12V 2A
24V 8A
35V 8A
Będzie to mój pierwszy zasilacz impulsowy wiec prosze o wyrozumialość.
Ponizej schemat ktory nakreslilem w oparciu o informacje i schematy szanownych kolegow z forum .

Sterownik zbudowany bedzie na ukladzie TL494 i powinien pracowac na 30kHz.
Problem polega na tym ze niebardzo sie orientuje jak wyliczyc cewki L1,L2,L3 na wyjsciach zasilania . Transformator glowny planuje zbudowac na rdzeniu ETD39.
Transformator sterujacy i przekladnik pradowy na EE16.
Na wejsciu sieciowym stoi wlacznik na na BT136, czy takie rozwiazanie sie sprawdzi ? czy moze ten triak nieuciagnie takiej mocy ?
Pozatym na stronie wtornej glownego transformatora na kazde napiecie jest byc osobne uzwojenie czy moze lepiej wszystko na jednym uzwojeniu szeregowym ?
Chetnie przyjme wszelkie sugestie od bardziej doswiadczonych zanim go zbuduje i okaze sie ze polowa jest zle.