Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz nie chce zaskoczyć.

ROSOMAK7 04 Jun 2013 20:23 1956 4
    ROSOMAK7
    Level 15  
    Witam, nie dawno zepsuł mi się odkurzacz, mianowicie, podczas włączania
    nie chce zaskoczyć, tylko włączy się na ułamek sekundy po czym gaśnie.Powtarza się to nie regularnie. Włącznik raczej jest dobry, sprawdziłem go fazerem, czy przepuszcza prąd.Nic innego gołym okiem nie zauważyłem, pomyślałem sobie tylko o kondensatorze, czy może on mieć coś z tym wspólnego? Jakie w ogóle mogą być przyczyny tej awarii?
    BILGO
    Level 38  
    Może coś nie tak z regulatorem mocy... lub szczotkami.
    mariann
    Level 37  
    Witam

ROSOMAK7 wrote:
    Włącznik raczej jest dobry, sprawdziłem go fazerem

Fazer jest bardzo czułym przyrządem i może wprowadza Cię w błąd.
    Weź żarówkę np. 60W 230V, podłącz za wyłącznikiem i wtedy będziesz pewny, że to nie wyłącznik.
    Poza tym, mógłbyś powiedzieć co to za odkurzacz.
    Pozdrawiam
    ROSOMAK7
    Level 15  
    Jest to odkurzacz, siemens 2000W. Sprawdziłem włącznik, działa. Odpiąłem dwa przewody od silnika, i podpiąłem do nich żarówkę-świeci, Teraz przyjrzę się dokładnie silnikowi i szczotkom.
    kSmuk
    Level 21  
    Najlepiej zmierzyć ciągłość przewodów między szczotkami a regulatorem obrotów, między regulatorem a włącznikiem, między włącznikiem a przewodem fazowym. To samo tyczy się przewodu neutralnego.

Jednocześnie podczas wykonywania pomiaru należy poruszać konstrukcją odkurzacza.

Jeżeli nie dostrzeżesz żadnych problemów, najprawdopodobniej winne będą szczotki lub uszkodzone uzwojenie.

Przed rozpoczęciem jednak wyszukiwania usterki, sprawdź Kolego długość szczotek. Być może są na krańcu użyteczności lub jedna daje nierówny docisk do komutatora.