Witam mam do was pytanie tak jak w temacie " Czym się rożni wartość napięcia skutecznego przemiennego od wartości napięcia skutecznego wyprostowanego"
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammieczysław45 napisał:Niczym... dla takiej samej wartości amplitudy przebiegu sinusoidalnie zmiennego jest to taka sama wartość dla obu przypadków, ale pod warunkiem, że prostowanie jest dwupołówkowe, a prostownik będzie idealny.Witam mam do was pytanie tak jak w temacie " Czym się rożni wartość napięcia skutecznego przemiennego od wartości napięcia skutecznego wyprostowanego"
Quarz napisał:ale pod warunkiem, że prostowanie jest dwupołówkowe
Quarz napisał:a prostownik będzie idealny
darek0021 napisał:Tak wastość skuteczna była by 2 razy mniejsza. W prostowniku dwu połówkowym zawsze napiecie skuteczne obniża się dodatkowo o okolo 0.7V na każdej diodzie tzn jeśli masz prostownik z 4 diod i wyprostujesz napięcie zmienne o wartości skutecznej 12V to po wyprostowaniu napięcie skuteczne spadnie do 9.2V.
mieczysław45 napisał:Nie o dwa arazy, a o pierwiastek kwadratowy z dwóch razy.Quarz napisał:ale pod warunkiem, że prostowanie jest dwupołówkowe
czy to oznacza, że przy jednopołówkowym wartość ta będzie dwa razy mniejsza?
Quarz napisał:a prostownik będzie idealny
darek0021 napisał:Bzdura, totalna bzdura - patrz tu mój post #8.Tak warstość skuteczna była by 2 razy mniejsza.
darek0021 napisał:Nie tłumacz się, nic Cię tu nie usprawiedliwia, "postawiłeś" tu 'kupe', że aż strach na nią patrzeć...[ ... ]
@Quarz tak pomyliłem się chodzilo mi o to że wartość skuteczna będzię równa połowie amplitudy dla jedno połowkowego:D