logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD5000AADS - Bad Sectory, zawieszanie się komputera, co zrobić?

Look91 05 Cze 2013 12:55 1899 13
REKLAMA
  • #1 12384341
    Look91
    Poziom 9  
    Witam !

Mój problem polega na tym, że od wczoraj co chwilę zawiesza mi się komputer, raz wyskoczył blue screen i przy starcie systemu musiał mi naprawić jakieś uszkodzenia dysku. Zapoznałem się z niektórymi postami użytkowników tego forum i wykonałem następujące kroki:

Wykonałem skan HD Tune'em, nie mam za bardzo czasu na wykonanie pełnego testu, a już początek pokazał, że coś jest nie tak. Jeśli będzie trzeba to przeprowadzę cały test. Za pomocą narzędzia diagnostycznego ściągniętego ze strony producenta wykonałem test SMART, który zakończył się niepowodzeniem. Wyniki wstawiam niżej.

Nawet podczas pisania tego postu zawiesił mi się dwa razy, stąd moje pytanie. Co w tej sytuacji mogę zrobić ? Czy te bad sectory da się naprawić ? Czy pozostaje mi wyzerować dysk, zainstalować windows od nowa i mieć nadzieję, że wszystko wróci do normy ?

Poza tematem chciałbym zaznaczyć, że miałem już podobny problem rok temu, wtedy miałem seaget'a, który całkowicie padł z powodu podobnych przyczyn. Kupiłem tego WD, nówka, pochodził niecały rok i znowu pojawiły się zwiechy itp., oddałem go do serwisu i zaznaczyłem, że pojawił się już taki problem z innym dyskiem, podejrzewałem, że to ramy mogły crashować dysk ale gość sprawdził wszystko, usunął bad sectory i poza tym podobno wszystko działa poprawnie. Teraz problem się znowu pojawił...defakto 3 raz.. jeśli ma ktoś jakiś pomysł to będę wdzięczny jeśli się nim podzieli.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12384470
    Look91
    Poziom 9  
    Wszystko wygląda w porządku

dzięki za odpowiedź
  • #4 12384481
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Dysk po zgraniu danych na procedurę naprawczą (zerowanie i remap) i ponowny odczyt SMART. Marka i model zasilacza. Problemy z powierzchnią - parametr 01.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 12386103
    Look91
    Poziom 9  
    Ok, mam tylko pytanie odnośnie tych czynności, ponieważ pierwszy raz mam z nimi do czynienia. Czy jest różnica, który proces wykonam jako pierwszy w kolejności ? Czytałem, że remap to zastąpienie uszkodzonych sektorów sektorami zerowymi, które i tak się wyzerują po zerowaniu. Mam też narzędzie diagnostyczne ściągnięte ze strony producenta WD gdzie jest też opcja zerowania i tu pytanie czy mogę wykonać to tym programem czy lepiej za jednym zamachem remap i zerowanie MHDD przez bios. I po wykonaniu tych czynności rozumiem, że z dysku zniknie wszystko razem z windowsem, więc mogę spokojnie instalować system od nowa ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 12386207
    michal7778
    Poziom 29  
    Ocena: 66
    Użyj MHDD lub metody kol. linuks, wykonaj najpierw zerowanie, potem remap. Daj SMART dysku po całej procedurze, zobaczymy czy się poprawiło. Po tych zabiegach dysk będzie czysty, nie będzie też partycji.
  • #8 12386237
    tanaab
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    A próbowałeś odczytać kod błędu z blue screena i znaleźć w necie czego dotyczy. Może to wcale nie od HDD.
  • #9 12386256
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    tanaab napisał:
    A próbowałeś odczytać kod błędu z blue screena i znaleźć w necie czego dotyczy. Może to wcale nie od HDD.

Jeżeli kolega nie jest zorientowany prosimy nie zabierać głosu.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #10 12386257
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    tanaab napisał:

Ze SMARTu wyraźnie widać ,że HDD uszkodzony. Po co zamulasz temat ?
    Pozdrawiam
  • #11 12387891
    tanaab
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    linuks napisał:
    tanaab napisał:

Ze SMARTu wyraźnie widać ,że HDD uszkodzony. Po co zamulasz temat ?
    Pozdrawiam

Ok. Zgadzam się, że HDD jest uszkodzony. Ale przyczyn blue screen'ów jak zapewne wiesz są setki. Na pewno nie zaszkodzi tego sprawdzić. Może się okazać, że jest jeszcze inny błąd hardware lub softwarowy. Pozdrawiam.
  • #12 12387920
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Oczywiście. Ale najpierw dysk do porządku trzeba doprowadzić i jeżeli będą ekrany błędu to szukać dalej bo teraz to bez sensu jest.
    Pozdrawiam
  • #13 12392239
    Look91
    Poziom 9  
    Witam !

Dziwnie to wszystko trochę wyszło, postępowałem zgodnie z tym tutorialem http://forum.pclab.pl/topic/256595-Tutorial-Z...ie-dysku-krok-po-kroku-przy-u%C5%BCyciu-MHDD/ , wykonałem zerowanie i remap, wszystko trwało jakieś 4-5h. Po wszystkim wyszedłem z programu i chciałem zainstalować windows ale okazało się, że dysk nie został wyczyszczony, wszystko jest tak jak było, sprawdziłem go ponownie HD Tunem i bad sectory, które były na początku zniknęły, komputer też działa szybciej. Poniżej wstawiam wyniki, co o tym sądzicie ? Jeśli trzeba to wstawię jeszcze SMART z programu MHDD wykonany po zerowaniu.

Dziękuję za pomoc.

@down

racja, czytałem o tym ale nie skojarzyłem :p
  • Pomocny post
    #14 12392258
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Jest OK.

Aby wykonać zerowanie całego dysku należy wpisać polecenie ERASE.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem WD5000AADS, który powodował zawieszanie się komputera oraz błędy typu blue screen. Po przeprowadzeniu wstępnych testów za pomocą HD Tune i narzędzi diagnostycznych producenta, stwierdzono uszkodzenia dysku. Użytkownik rozważał zerowanie dysku oraz remapowanie uszkodzonych sektorów. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie zerowania i remapowania, co ostatecznie przyniosło pozytywne rezultaty - bad sektory zniknęły, a komputer działał sprawniej. Użytkownik został również poinformowany, że zerowanie usuwa wszystkie dane z dysku, co potwierdzono w dalszej dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA