Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

1007 1,6 HDI - wentylator chłodnicy

zawartek 07 Jun 2013 09:47 1296 1
Relpol
    zawartek
    Level 15  
    Witam
    Kolejna ciekawostka w mojej 1007
    Autko w wersji z klimatronikiem - myślałem że coś jest nie tak ze sprężarką bo załączał się i dopóki wentylatory nie osiągnęły więcej jak połowa prędkości ( dmuchawa wewnątrz) to klima działa, po przekroczeniu sprzęgło rozłącza się.
    (ciśnienia w układzie HP 12bar LO około 2bar)
    Jak pisałem parę postów temu auto ma wyłączoną tablicę błędów i do tej pory nawet sam serwis Peugeota nie dał rady zrobić teletransmisji z oryginalnym firmwarem ( poszukuję nadal tego wkładu do ECU) -Proponowali wymianę ECU

Wracając do problemu: W parametrach PP2000 w opcji silnika tam gdzie pomiar parametrów pokazuje wartość zadana motowentylatora np.:58% a zmierzona 0% - ok powinny się pokrywać, ale wentylator działa ! i kręci się - zmieniając prędkości.

Pytanie na jakiej podstawie , ew co mierzy prędkość obrotową wentylatora , na chłodnicy jest bitron z kaloryferkiem :) czy wina jest po jego stronie czy też to ustrojstwo ma inne sterowanie i sposób pomiaru obrotów.
  • Relpol
    zawartek
    Level 15  
    Sam odpowiadam , ale co mi tam :)

Po sprawdzeniu wszystkich wiązek i przekaźników, które okazały się bezusterkowe (główna kostka z przekaźnikami schowana w futerale pod reflektorem od strony kierowcy- bez wyjęcia reflektora i zderzaka prawie niemożliwe)

Wywaliłem z BSI klimatyzację i ze sterownika silnika , po czym po paru minutach wkodowałem od nowa. Przez 5 min klima i wentylator w środku w ogóle się nie uruchamiał, ale po tym czasie zadziałał jak ta lala ( pewnie potrzebował czasu na dogadanie się ze sterownikiem) !

Temat zamykam.