Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Kangoo I 1.2 8V 2000r. - Kontrolka od ręcznego zapala się nieregularnie

tkoras 07 Jun 2013 10:17 4065 7
    tkoras
    Level 16  
    Witam,

Mam taki problem że od jakiegoś czasu zapala mi się lampka od ręcznego. Myślałem na początku że to płyn hamulcowy, a raczej jego poziom. Ponieważ i tak przyszła pora na jego wymianę zostało to zrobione. Zadowolony że problemu nie będzie szybko okazało się że nie miałem racji. Pomyślałem że być może czujnik poziomu się zepsuł. Sprawdziłem miernikiem, ale okazało się że jest dobry. Postanowiłem jednak odpiąć go na stałe (gdy jest przerwa = poziom płynu ok, gdy jest zwarcie = zapalone światełko). Problem pozostaje jednak dalej. Kolejną kwestią jest to że jak czujnik od poziomu płynu lub od ręcznego działa że tak to nazwę - na bieżąco, czyli jeżeli czujnik zwiera, to kontrolka się zapala, ale jak przestanie zwierać to gaśnie. W moim przypadku jak kontrolka się zapali to nie gaśnie do momentu zgaszenia silnika. Najczęściej dzieje się to na zimnym silniku.

Tak więc po krótkim wywodzie pytanie. Czy ktoś z was wie co oprócz czujnika poziomu płynu oraz ręcznego daje sygnał do komputera aby zapalił tą kontrolkę? Jestem elektronikiem, więc z pomiarami sobie poradzę, nie wiem tylko co może dawać taki sygnał.

Auto Kangoo 1.2 8V 2000r. Silnik D7F ze zintegrowaną przepustnicą

P.S. Gdyby ktoś wiedział gdzie można zdobyć schemat całej instalacji w dobrej jakości również będę wdzięczny.
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    tkoras wrote:
    Mam taki problem że od jakiegoś czasu zapala mi się lampka od ręcznego

Zwróć szczególną uwagę na Twoje ostanie słowo w tym zdaniu ;)
    tkoras
    Level 16  
    :) Dobre poczucie humoru :) Rzeczywiście może nie doprecyzowałem, ale to też sprawdziłem.

Dziwna sprawa, bo wg. wszystkich których pytam nie ma nic więcej niż te 2 punkty które mogą zapalić kontrolkę od hamulca.
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    No, dlatego musisz szukać w kabelkologi tych dwóch punktów.
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    Żaden komputer nie zapala kontrolki ręcznego/niskiego poziomu płynu, te dwa punkty zbiegają się we wskaźnikach i jak pisał Przemo-kablownia do sprawdzenia.
    tkoras
    Level 16  
    Super, w takim razie sprawa wydaje się być prosta. Myślałem że sygnały są prowadzone gdzieś do komputera.

EDIT:

Okazuje się że sprawa nie jest taka prosta. Kolega nie miał do końca racji, ponieważ ta ikona na 100% ma powiązanie z ABS'em. Szukając i dłubiąc wyjąłem na chwilę bezpiecznik od ABS i kontrolka ukł. hamulcowego również się zapaliła. Sądzę że to powiązane jest właśnie z ABS. Wie ktoś może gdzie znajduje się moduł ABS? Bez schematu raczej nie znajdę.
    milejow
    Level 43  
    Nie napisał kolega, że auto ma ABS. Odłącz kabel z pinu 15 na czerwonej kości i pojeździj trochę, jak kontrolka przestanie wariować to problem w modulatorze ABS albo w kablu od modulatora do kontrolki w zegarach. Osobiście obstawiam, że problem nie minie bo siedzi na odcinku krańcówka ręcznego-zegary.
    tkoras
    Level 16  
    Problem był na 100% w module ABS bo gdy wyjąłem i włożyłem bezpiecznik od ABS to kontrolka gasła. Niestety dużo więcej nie powiem bo problem zniknął i na razie nie mam czego naprawiać. Uwielbiam takie usterki.

Jak temat wróci, wrócę i ja z nowinami.