Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

C# - Pozycja / wskaźnik na index z ListBox ?

07 Cze 2013 14:27 1662 15
  • Warunkowo odblokowany
    Witam. Mam listBox'a o nazwie "użytkownicy" w listBox'ie w kodzie ustalam coś takiego :

    string name_user = "nazwa uzytkownika : ";
    umieszczenie tego na listBox'ie wygląda następująco :

    wyswietlenie_loginu += wprowadzLogin_tablica[ktoraOsoba];
    uzytkownicy.Items.Add(wyswietlenie_loginu);

    wygląda to tak :

    nazwa użytkownika : name_user

    gdzie name_user to dana z tablicy _wprowadzLogin_tablica[index];

    wyświetlam później w button1 tak :

    string zmienna;
    zmienna = uzytkownicy.Items[uzytkownicy.SelectedIndex].ToString();
    MessageBox.Show(zmienna);

    dostaję z tego : nazwa użytkownika : name_user
    a chcę dostać : name_user ( tylko to, bez tej nazwy)

    pomyślałem więc, że dam coś takiego :

    positionZmianna - name_user.Lenght;

    ale nie pojęcia jak to przedstawić w kodzie ? ma ktoś jakiś pomysł i podzieli się swoją sugestią ?
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    albo
    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    uwagi:
    jeśli nic nie jest zaznaczone to Index przyjmuje wartość -1 a Item wartość null
  • Warunkowo odblokowany
    To chyba nie o to mi chodziło. ListBox wyświetla mi różne informacje i to mają być informacje dla każdego użytkownika.

    Osona nr
    Login
    Nr Telefonu
    Inna informacja

    Dla każdej osoby jest to osobno powtarzane np. :

    Osoba nr 1
    Tomek
    1838321292
    Jakas informacja

    Osoba nr 2
    Alina
    192929228
    Jakaś info - rmacja


    I chodzi mi o to że jak zaznaczę pole z loginem i kliknę button wyświetli się MB z samym loginem użytkownika --- chcę to po to, że później zamiast MB zrobię coś innego --- ale póki co to powinno tak działać.
    Spróbowałem w ten sposób :

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    I niby działa, ale powoduje wyświetlenie loginu nie zależnie od tego na jaki INDEX kliknę i mało tego , nadpisuje wartość pola . Jak pisało wcześniej np.:

    nr telefonu : 1818383 to po kliknięciu pisze LOGIN ( gdzie login to wprowadzona nazwa użytkownika ).

    I co dalej, co wiem :

    Index pierwszy to będzie 2 kolejny to : 5

    Czyli indexy dla których ma załapywać byłby takie :

    2
    7
    13
    18

    itd . dla każdego innego ma nic nie robić ! - mało tego ma nie nadpisywać wartości wyświetlonej w ListBox'ie

    Gdyby było potrzebne, cały aktualny kod programu :: http://ideone.com/ThRof3
  • Poziom 16  
    no i dobrze kombinowałeś
    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod





    edit: błąd -.-
  • Warunkowo odblokowany
    Ale niestety nic się nie dzieje jak kliknę na poprawny INDEX ... :(
  • Poziom 16  
    który framework ?
    pamiętam że SelectedIndex oraz Item nie działał na 3.5
  • Warunkowo odblokowany
    nie działa nie dlatego, że się nie kompiluje tylko błędnie działa .

    tzn klikam na login i nic, ktoraOsoba i nic , klikam na nr tel wywala się wyjątek :

    Index was outside the bounds of the array.
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    sorry
    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    teraz chyba bedzie działać,
    ale ja Ci podam inny sposób. Jak ja to robię.
    do listboxa nie przesyłam string'ow tylko Grida albo StackPanel w którym są ładnie umieszczone textblocki. natomiast do tych textblocków doczepiam zdarzenie
    MouseClick
    tyle że w wpf
  • Warunkowo odblokowany
    if ((Index + 4) % 5 == 0)

    tak ma być i łapie gdzie powinno , może nie chcę Cię już z pomocą naciągać , ale dasz mi rade (próbowałem z kilkoma miejscami) gdzie mam wypełniać ListBox'a tak aby po naciśnięciu radioButtona (pokazUzytkownikow) wszystkie dane z tablicy wyświetliły się na ListBox ? Obecnie mam to na końcu rejestracji dodane, ale nie działa poprawnie -> tzn odczytuje dane dopiero po zarejestrowaniu się, ale odczyt z pliku TXT następuje automatycznie przy próbie zalogowania ... tym samym odesłałbym do całego kodu : http://ideone.com/ThRof3

    Może Ty coś dojrzysz, czego ja nie widzę ? ;/
  • Poziom 16  
    a czemu nie mozna podczepic zdarzenia
    OnMouseClick ?
  • Warunkowo odblokowany
    Do czego podczepić to zdarzenie ?
  • Poziom 16  
    RadioButton Moj = new RadioButton();
    Moj.OnMouseClick <tab><tab>
    z tym tab, tab chodzi o to aby nacisnąć 2 razy tabulator na klawiaturze.
    to skórt od podczepiania metod do zdarzeń.
    nalepiej to zrobić zaraz po InitializeComponent();
    albo w designerze
  • Warunkowo odblokowany
    I co mi to da , bo nie rozumiem ?
  • Poziom 16  
    chcesz aby po naciśnięciu radiobuttona,
    wyświetliły się dane z tablic na listboxa.
    tak ?
  • Warunkowo odblokowany
    I jak jakaś sugestia będzie ? :)