Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GoClever Fone 450 4,5'' Ekran HD IPS-LCD 1280x720 pixels

Lino23 25 Jul 2013 07:39 12486 55
    ania_i_krzys
    Level 11  
    Co do ładowania baterii to my nie mamy problemu (dwa telefony), nie odczuwamy jakiegoś problemu z jej ładowaniem, że za wolno. Natomiast udało nam się na czuwaniu utrzymać telefon nawet 3-3,5 dnia...:)
    Jednakże oprogramowanie dotyczące graficznego pokazania stanu baterii trochę bardziej bajer niż funkcjonalne - nie można się na nim opierać :/ Czasem po podłączeniu ładowarki, grafika pokazuje 100% a czasem pokazuje jak ładnie "szybuje" w dół...

Dodano po 1 [minuty]:

GoClever Support wrote:

Jasne - uszkodzenia fizyczne to śliska sprawa, bo trudno jest jednoznacznie określić ich przyczynę i odpowiedzialność. Ale zanim zaczniecie się irytować i miotać gromy na producenta, warto spróbować tej procedury reklamacyjnej z zastrzeżeniem Waszej zgody na ewentualne opłaty.

Ale takie uszkodzenie jak na załączonym powyżej zdjęciu nijak mają się do uszkodzenia mechanicznego tj. pęknięcia w wyniku upadku, uderzenia, stuknięcia itp.
    GoClever Support
    Level 13  
    Witaj szczepoch,
    wyjątkowy pech!
    jednak chciałem zapytac - ładujesz przez USB czy ładowarkę? bo ładowanie przez USB jest o wiele mniej efektywne i wolniejsze w ładowaniu. Natomiast ładowanie do pełna baterii przez ładowarkę powinno zająć ok 3,5 godziny.
    Zanim po raz kolejny odeślesz telefon do serwisu ustal proszę kilka kwestii. Generalnie w GPS w telefonach to nie to samo co w urządzeniach dedykowanych do nawigacji, często telefony słabiej łapią fixa. Sygnału nie złapiesz również z powodu ścian budynków lub innych znaczących przeszkód. Możesz ściągnąć również jedną z aplikacji do testowania GPS z Android Marketu np. wpisz w wyszukiwarce Google Play „gps status” i pobierz któryś z wyników.
    Generalnie jesteśmy właśnie w trakcie przygotowywania kolejnego testu na Goclever z wykorzystaniem GPSa – test AutoMapy na Androida. I jeszcze - sprawdź kombiację klawiszy (power i vol down) może uda Ci się wejśc do trybu serwisowego i sprawdzić ile widać satelit, niektórym użytkownikom to pozwoliło uporać sie z problemem.
    Pozdrawiam.
    szczepoch
    Level 9  
    ania_i_krzys
    Normalnie czyli ile miej wiecej? 1,5h czy 3,5 tak jak napisał GoClever?
    Ogólnie we wszystkich poprzednich modelach telefonów od 15% do 90% trwało mniej więcej 1,5 h, więc te 3,5 też brzmią trochę długawo. Bateria ma pojemność 1,5A/h czyli ładując z portu USB powinno wyjśc ok 3 godz z ładowarki 1A (taka jest w zestawie) ok 1,5 godz.

GoClever
    Próbowałem wszelako: na innych ładowarkach, z komputera, ogólnie problem podobny. Z usb wychodzi ok 10% przy obecnym modelu, z ładowarki ok 15% może troche więcej. Te wartości tyczą się działającego telefonu. Ładowanie z wyłączonym telefonem wychodzi w granicy 20-30% czyli juz znośnie i gdyby tak było cały czas to ok.
    Czas ładowania wyliczam z procentowych wskazań androida bo nie mam czasu siedziec 8 godz. i czekać kiedy będzie wskazanie 100% (więc ładowałem kom w nocy).

Zauważyłem jeszczę inną rzecz. Tak jak juz napisał RoQi, że czasami telefon pokazuje np 30% po zrestartowaniu już pokazuje 68%. Zaraz jeszcze go potestuje może w tym jest problem ale to by było też troche bez sensu: ładować go 3 godz. powiedzmy że pokazuje 45% ale tak na prawdę jest 90% i tak na wyczucie się nim posługiwać nigdy nie mając przekroczonych 60 %. No nic jescze go potestuje, poleżał parę dni w szufladzie to mogę się znowu podenerwować hehe.

Odnośnie GPSa, mam dostep do jeszcze dwóch modeli telefonów (SONY i Samsung) i tam GPS działa bez problemu. W GC Fone próbowałem już wszędzie, w górach, na łące, w aucie, w domu wiadomo że może nie chwycić sygnału.
    Muszę jeszcze spróbować posiłkując się którymś z pomocnych programów ale w tej chwili GPS jest sprawą drugorzędną.

Dziękuję za poprzednie odpowiedzi i pozdrawiam
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    szczepoch wrote:
    Bateria ma pojemność 1,5A/h czyli ładując z portu USB powinno wyjśc ok 3 godz z ładowarki 1A (taka jest w zestawie) ok 1,5 godz.

Nie chcę bronić czy narzekać na ten konkretny telefon, bo nie mam z nim nic wspólnego, ale zastanawia mnie jak szanowny kolega dokonał tych bardzo odkrywczych obliczeń? Są na to jakieś wzory, czy może zmierzył kolega pobór prądu w czasie ładowania?
    szczepoch
    Level 9  
    arnoldziq

Oczywiście są to wartości przybliżone i nie ma potrzeby znać konkretnych czasów ładowania ale proszę o mój to rozumowania:

parametry baterii:

napięcie U=3,7V
    pojemność 1,5 Ah
    czyli bateria jest w stanie w czasie jednej godz. przy stałym poborze oddać 5,5W (5,5Wh)

parametry ładowarki (wyjściowe):
    5V
    1A

czyli ładowarka w czasie jednej godz oddaje 5 W (5Wh)

Oczywiście nie jest to czynność bezstratna więc mocno upraszczając założyłem, że 1,5h powinno być wystarczające.

W przypadku USB 2.0 parametry pracy są nastepujące:
    U=5V
    I=0,5
    czyli wychodzi 2,5Wh (teoretycznie połowę mniej niż przy ładowarce)

Zdaje sobie sprawę z pewnych uproszczeń ale wydaje mi się że wynik powinien byc zbliżony do rzeczywistości
    ania_i_krzys
    Level 11  
    szczepoch wrote:
    ania_i_krzys
    Normalnie czyli ile miej wiecej? 1,5h czy 3,5 tak jak napisał GoClever?
    Ogólnie we wszystkich poprzednich modelach telefonów od 15% do 90% trwało mniej więcej 1,5 h, więc te 3,5 też brzmią trochę długawo. Bateria ma pojemność 1,5A/h czyli ładując z portu USB powinno wyjśc ok 3 godz z ładowarki 1A (taka jest w zestawie) ok 1,5 godz

Chyba te obliczenia to nigdy nie mają racji bytu w rzeczywistości jak spalanie w samochodach wg producenta...osiągalne jedynie w określonych warunkach. Mając telefony komórkowe przynajmniej od 14-15 lat nie zauważyłem aby któryś z nich miał zbyt długie ładowanie. Każdy z nich ładował się 3-5h. Przeważnie zostawiam telefon do ładowania na noc...wstaję rano i "surprise" nałdowany. Jedyny minus coraz to nowszych telefonów to mnogość funkcji które zrzerają baterie ale to już inna historia.

Nasówa mi się jeszcze jedno pytanie - a jak z Twoim sygnałem sieci...?? może tam gdzie mieszkasz jest słabszy sygnał sieci komórkowej...?? Patrząc na grafikę zużycia baterii często jak jest słabszy sygnał to komórka zżera baterię pokazując to na czerwono i może to jest powodem, że z jednej strony ładując telefon, telefon już zżera zgromadzoną energię na szukanie sieci...
    szczepoch
    Level 9  
    ania_i_krzys

3 godz. to jeszcze się mogło trafić ale 5 nigdy nie widziałem. A telefonów miałem na prawdę dużo. No nie wiem ogólnie dziwna sytuacja... gdybym miał codziennie poświęcać 5 godz. na ładowanie telefonu to bym zwariował ;) wiadomo że można w nocy sprawę załatwić ale wydaje mi się że nie o to chodzi i to ja mam decydować kiedy jest mi wygodniej ładować telefon a nie byc do tego zmuszony.

Jakby jeszcze inny użytkownik potwierdził ile czasu trwa u niego ładowanie byłbym bardzo wdzięczny.

Odnośnie sygnału sieci... hmm wiec mieszkam w mieście i raczej 4-5 kreski są zawsze. poza tym w innych komórkach nie widzę problemu ani z ładowaniem ani z rozładowywaniem.

Dla potwierdzenia tezy właśnie rozpocząłem ładowanie telefonu bez włożonej karty sim zobaczymy co z tego wyjdzie
    hipeck
    Level 11  
    Przez dołączoną ladowarkę sieciową jest faktycznie ok 3,5 godziny. Natomiast jeśli chodzi o odbiornik Gps to GoCleverSupport myli się mocno. Wnerwiony krańcowo n odbiornik w tablecie GC m713g kupiłem dzisiaj używany tablet Samsung Galaxy Tab 2 z 3G. Łapie fixa w pokoju przy oknie, a wystawiony za okno w 15 sekund. Powiem brzydko - gps w tablecie GC to szajs. Dostanie go wnuk do zabawy, bo do nawigacji /na co liczyłem/ nie nadaje się kompletnie. pozdr PS Samsung na gwarancji do lutego 2015 i bez skazy.
    ania_i_krzys
    Level 11  
    hipeck wrote:
    Przez dołączoną ladowarkę sieciową jest faktycznie ok 3,5 godziny. Natomiast jeśli chodzi o odbiornik Gps to GoCleverSupport myli się mocno. Wnerwiony krańcowo n odbiornik w tablecie GC m713g kupiłem dzisiaj używany tablet Samsung Galaxy Tab 2 z 3G. Łapie fixa w pokoju przy oknie, a wystawiony za okno w 15 sekund. Powiem brzydko - gps w tablecie GC to szajs. Dostanie go wnuk do zabawy, bo do nawigacji /na co liczyłem/ nie nadaje się kompletnie. pozdr

Oj widzę, że GPS w komórce do gajet a nie funkcja użytkowa...spradziłem na trasie - nawigacja GC 5066 idealnie śmiga nie gubi sygnału itp. natomiast w GPS w Fonie długa szuka sygnału, często go gubi...:/ dlatego używam go jako zabawkę.
    GoClever Support
    Level 13  
    @ Hipeck
    Skoro tak piszesz, to zapewne z GPS tak właśnie jest (choć być nie powinno)...
    Od załatwienia tego problemu mamy serwis - skorzystaj z niego, chyba że zdecydujesz się sam na lekką ingerencję przy antenie.
    Być może uda się także ulepszyć funkcjonowanie GPS w kolejnej wersji firmware.
    szczepoch
    Level 9  
    GoClever Support wrote:
    Być może uda się także ulepszyć funkcjonowanie GPS w kolejnej wersji firmware.

Obyś miał rację.
    Ja po paru dniach prób zrezygnowałem i pogodziłem się, że nie złapię GPSa. Dzisiaj probowałem z aplikacją GPS status to nie pokazał nawet, że widzi satelitę. Po pół godz. szukania dałem sobie spokój. W tej chwili nawet mi się nie chce szukać innej pomocnej aplikacji.
    hipeck
    Level 11  
    Serwis już przerabiali inni - bez rezultatu. Mój błąd, nie poczytałem na forach. Mówię wyraznie, że jako tablet spisuje się bez zarzutu, ale jeśli ktoś chce go używać do nawigacji, to męczarnia. Galaxy tab2 z modemem 3G nadaje się do tego idealnie. GPS nawet bez karty SIM zimny fix to nie wiecej niż 15 sekund. Gorący natychmiastowy. Goclever pójdzie do sprzedaży łącznie z zewnętrznym odbiornikiem GPS po BT, albo dostanie go wnuk, jako zabawkę. pozdr
    GoClever Support
    Level 13  
    @Hipeck @szczepoch
    Wygląda na to, że trafił się Wam wyjątkowo nietrafione egzemplarze z modelu, w którym GPS był funkcjonalnością uzupełniającą. Wyciągamy wnioski i w kolejnych produktach to usprawnimy. Przepraszamy za niedogodności.
    szczepoch
    Level 9  
    GoClever Support wrote:
    Wygląda na to, że trafił się Wam wyjątkowo nietrafione egzemplarze z modelu, w którym GPS był funkcjonalnością uzupełniającą. Wyciągamy wnioski i w kolejnych produktach to usprawnimy. Przepraszamy za niedogodności.

Niestety to troche za mało jak dla mnie. Wątpię żebym w przyszłosći zakupił ponownie telefon marki GoClever (a szkoda bo podobała mi się koncepcja inwestowania w polską markę)

To może przy okazji napiszę moje uwagi do produktu:

Ogólnie telefon jak dla mnie w porównaniu cena/możliwosći- rewelacja.... ale posiada pewne wady a mianowice:

Rozmówcy często narzekają, że kiepsko mnie słychać - wygląda na to że mikrofon jest za mało czuły (wada do przeżycia)

Odtwarzacz muzyki: będać na playliscie po zakończeniu utworu pokazuje błędny następny utwór który jest odtwarzany. np odtwarzam utwór nr 1 po jego zakończeniu leci utwór nr 2 ale na wyświetlaczu pokazuje, że jest odtwarzany utwór np 7. Tak się dzieje tylko w przypadku gdy dany utwór kończy się a widok odtwarzacza jest na playliście (wada prawie w ogóle bez znaczenia)

Słuchawki załączone do zestawu: W pierwszym momencie byłem pozytywnie zaskoczony. Wcześniej używałem Sony Ericsson Live with Walkman Wt19i czyli urządzenia teoretycznie stworzonego również do muzyki i musze przyznać, że lepiej mi wszystko brzmiało na GC Fone, jednakże... jakość wtyczki słuchawkowej jest na beznadziejnym poziomie. Słuchawki szybko sie zepsuły na skutek wygięcia wtyczki i zaczęły po prostu przerywać. Po reklamacji (nie związanej ze słuchawkami) dostałem nowy model z nowymi słuchawkami no i sytuacja sie powtórzyła... znowu przerywał dzwięk. W tej chwili używam słuchawek z telefonu Samsung i jest od jakiegoś czasu ok. (na Sony E. działały bez problemu przez ponad rok i działają dalej) - jednym słowem jeżeli ktoś używa telefonu jako otwarzacza mp3 i nosi go w kieszeni gdzie kabel jest narażony na zagięcia radzę liczyc się z zakupem innego zestawu słuchawkowego lepszej firmy.

No i nadszedł czas na wady niewybaczalne (moim zdaniem oczywiście):

1) bateria bateria bateria - nieporozumienie. Coś co sie ładuje podobno 3,5 godz i wytrzymuje niecały dzień w praktyce ciężko nazwać gotowym produktem. Dodatkowo wydaje się, że wskaznia androida odnośnie stanu naładowania baterii nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. Raz widzę 55% i nagle stan szybuje w dół tak, że w ciągu 30 min jest 15%. Innym razem widzę powiedzmy 35% a po restarcie komórki już pokazuje 70%.- bateria bateria bateria (lub opragramowanie nią zarządzające)

2) GPS - w moim przypadku po prostu nie działa. I nie interesuje mnie, że może będzie poprawiony etc. Coś jest w specyfikacji i zakładam, że ma działać.

SERWIS: z jednej strony wydaje się nieporadny ale z drugiej strony wymienia sprzęt na nowy lub całe jego podzespoły. Robi to szybko i bezproblemowo. Ciężko stwiedzić czy ich obwiniać za sprzęt z prawdopodobnie "wrodzonymi" wadami.
    ania_i_krzys
    Level 11  
    [quote="szczepoch"]
    GoClever Support wrote:

Rozmówcy często narzekają, że kiepsko mnie słychać - wygląda na to że mikrofon jest za mało czuły (wada do przeżycia)

Mam to samo, wściekam się na żonę, że nie umie telefonu trzymać a okazuje się że to wina telefonu...:/

Dodano po 2 [minuty]:

[quote="szczepoch"]
    GoClever Support wrote:

2) GPS - w moim przypadku po prostu nie działa. I nie interesuje mnie, że może będzie poprawiony etc. Coś jest w specyfikacji i zakładam, że ma działać.

Mając dwa fony - jeden szybciej łapie GPS-a inny wolniej. Jednakże czasem przewaga jednego nad drugim fonem się zmienia...

Dodano po 3 [minuty]:

[quote="szczepoch"]
    GoClever Support wrote:

1) bateria bateria bateria - nieporozumienie. Coś co sie ładuje podobno 3,5 godz i wytrzymuje niecały dzień w praktyce ciężko nazwać gotowym produktem. Dodatkowo wydaje się, że wskaznia androida odnośnie stanu naładowania baterii nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. Raz widzę 55% i nagle stan szybuje w dół tak, że w ciągu 30 min jest 15%. Innym razem widzę powiedzmy 35% a po restarcie komórki już pokazuje 70%.- bateria bateria bateria (lub opragramowanie nią zarządzające)

Mogłaby być mocniejsza, przynajmniej 2000 lub nawet 2500. Oprogramowanie niedopracowane...mam te same spostrzeżenia...:/

ps. jeden telefon już naprawiony :) trudno powiedzieć, że to było jakieś wyzwanie dla serwisu - serwis wymienił jedynie ściankę tylną :P
    GoClever Support
    Level 13  
    @szczepoch
    Nie skreślaj nas jeszcze.
    Dzięki za znalezione bugi - uwzględnimy je by robić lepszy sprzęt.

Co do mikrofonu i odtwarzacza, może uda się sprawę załatwić software'owo. Sprawdzam.

Co do baterii i GPS - serwis.
    hipeck
    Level 11  
    Tak niewiele brakło. Wystarczyło przetestować porządnie przed wprowadzeniem do sprzedazy. pozdr
    ania_i_krzys
    Level 11  
    GoClever Support wrote:

Od załatwienia tego problemu mamy serwis - skorzystaj z niego, chyba że zdecydujesz się sam na lekką ingerencję przy antenie.

Gdzie jest ta antena i jak można w nią lekko ingerować...??
    GoClever Support
    Level 13  
    Witam,
    po konsultacjach z działem inżynierskim uzyskałem ostateczną wiążącą informację, że samodzielne majstrowanie przy GPS grozi uszkodzeniem innych modułów.
    Należy powierzyć tę naprawę naszemu serwisowi - w szczególności jeśli sprzęt jest jeszcze na gwarancji.
    Najmocniej przepraszam, pierwotnie wydawało mi się, że tego ustawienia można dokonać samemu.
    Pozdrawiam.
    miczaw22
    Level 2  
    Planuję zakup tego telefonu za jakiś czas. Czy tego typu problemy (jak np. z GPS) są rozwiązywane na bieżąco, czy jeśli kupię telefon w najbliższym czasie to również mogę się spodziewać takich problemów? Skoro już kilka osób zgłasza problem z gpsem, to raczej nie są odosobnione przypadki.
    gccerberus
    Level 1  
    Witam wszystkich,

Posiadam Fone 500 od dłuższego czasu. Jestem z niego bardzo zadowolony. Rzeczywiście ciężko jest z GPSem. Ale dla osób sporadycznie korzystających z tego dodatku, nie powinno stanowić to większego problemu. Nie jestem zaciętym forumowiczem, ale zauważyłem, że dużo osób ma problem z ładowanie baterii czy czasem czuwania. Z początku miałem taki problem, że niektóre aplikacje obciążały procesor na 100% (sprawdzałem programem Android Assistant) nawet gdy aplikacja już została zamknięta. Nie muszę chyba mówić jak to wpływa na baterię. Co ciekawe w takim stanie telefon ładował się ponad 12 godzin i nie naładował się do końca. nie było. Myślę że jest to wina aplikacji. Po wyłączeniu aplikacji, należy sprawdzić czy procesor wróci do normy, jeżeli nie, to po prostu aplikacja nie nadaje się na naszego fona. Odkąd używam tylko sprawdzonych aplikacji, nie powodujących błędu z taktowaniem procesora telefon trzyma 2 dni solidnego obciążenia, do 4 dni używając go sporadycznie. Czas ładowania wynosi 4-5 godzin od 10% do 100%.
    kmach77
    Level 11  
    Ja mam fone 500 i przed momentem ni z gruszki ni z pietruszki przestal dzialac przycisk zasilania:( Da sie z tym fantem cos zrobic we wlasnym zakresie? Co sprawdzic?
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    kmach77 wrote:
    przestal dzialac przycisk zasilania

Co to znaczy?
    Nie włączą się?
    kmach77
    Level 11  
    Teraz juz tak bo wyjalem baterie, wczesniej tel nie reagowal na jego wcisniecie:(. Wylaczylem nim ekran a po jakims czasie sam z siebie nie dzialal...
    GoClever Support
    Level 13  
    @kmach77
    Najlepiej odeślij do serwisu, samodzielne majstrowanie przy tym może niestety unieważnić gwarancję.
    kmach77
    Level 11  
    Pewnie tak bym zrobil gdyby nie rozbity digitizer:( Teraz pewnie nikt gwarancji nie uzna. No chyba ze za digitizer zaplace a.przycisk na gw, w koncu to usterki nie z jednego czasu. Tak nawiasem wykonanie tego urzadzenia przypomina herb chinskiej tandety:(