Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GoClever Fone 450 4,5'' Ekran HD IPS-LCD 1280x720 pixels

Lino23 07 Jun 2013 14:31 12501 55
    Lino23
    Level 9  
    Witam. Zastanawiam się nad kupnem telefonu GoClever Fone 450. Szukam informacji o tym smartphonie. W sieci narazie nic o nim nie piszą. Czy któryś z użytkowników mógłby go zrecenzować, czy opłaca się go nabyć? Byłbym wdzięczny za odpowiedzi.
    Oto jego specyfikacja:
    Procesor CPU: MediaTek MT6577 2x 1GHz (DWA RDZENIA Cortex A9, GPU SGX531)
    System operacyjny OS: Android 4.1
    Pamięć RAM: 1024MB (1GB) DDR2
    Pamięć wewnętrzna FLASH: 4GB eMMC flash
    Wyświetlacz: 4,5" HD IPS-LCD 1280x720 pixels
    Ekran: Pojemnościowy 5-krotny multidotyk
    Wejście SIM: Dual SIM (dwie karty sim)
    Przednia kamera: 0.3 Mpix
    Tylnia kamera: 5.0 Mpix
    Czytnik kart: microSD HC (pojemność do 32GB)
    Porty: MicroUSB 2.0, 3.5mm audio i micro Jack
    Łączność: Wi-Fi b/g/n, Radio FM
    Sieć: GSM 850MHZ/900MHZ/1800MHZ/1900MHZ
    UMTS 850MHZ/2100MHZ HSPA kat. 8
    Bateria: 1500mAh Lithium
    Wymiary: 132 x 69 x 9 (mm)
    Waga: 113g
    RoQi
    Level 10  
    Witaj,

dobre pytanie, już kilkanaście osób go nabyło. Ja sam mam zamiar za parę tygodni go kupić. Cena do parametrów jest rewelka, nic taniej nie znajdziesz, ani nawet trochę drożej. Takie parametry w samsungach to min 900zł przy 1SIM. Sam się trochę obawiam, ale chyba zaryzykuję, bo mam ich navigację, wujek też ma i oboje w 100% zadowoleni. Liczę, że i tym razem będzie dobrze. Wprawdzie co do Fone 500 było dużo kontrowersji, jedni zadowoleni inni nie, ale fone 450 był długo przekładany, premiera opóźniona o 6mc, więc myślę, że w tym czasie go dopracowywali i będzie dobrze. Pierwsze opinie na mgsm pozytywne, choć na razie tylko 2. Pozdrawiam, a jak go nabędziesz i przetestujesz ślij relacje na gg 13074031
    Lino23
    Level 9  
    No właśnie! Sam mam zamiar go zakupic za 3 tygodnie, tylko w internecie nic o nim nie piszą. Jedyną opinie użytkownika znalazlem na którymś z hiszpańskich sklepów. Koleś go bardzo chwalił tylko jedyny mankament to była bateria.
    Lino23
    Level 9  
    I mamy, chyba jedyną narazie recenzję GoClever Fone 450 (niestety po Litewsku).

Link
    Piotrekp666
    Level 11  
    Telefon na papierze wygląda rewelacyjnie. Trochę mnie martwią opinie o Fone 500 (ludzie piszą że awaryjny, oraz że serwis opieszale działa). Jak ktoś kupi, niech od razu pisze! Oraz pan w sklepie Saturion mówił, ze Fone 500 jest powoli wycofywany ze sprzedaży.
    Lino23
    Level 9  
    Hmmm. Niby tak, ale trzeba wziąć po uwage duże opuźnienie w wydaniu Fone 450. Myśle, że przez ten czas telefon dopracowali i powinien być mniej awaryjny. Pozostaje tylko pytanie jak się bedzie sprawdzał serwis w razie problemów.
    RoQi
    Level 10  
    Nabyłem telefon. Od paru godzin w moich rękach, Ekran super, reakcje ok, tylko problem, bo nie widzi żadnej karty SIM i tu się radość kończy a zaczyna frustracja i załamanie. Jutro dzwonie do serwisu, ciekawe czy mi coś pomogą zdalnie czy zostanie reklamowanie nowiutkiego egzemplarza.

Dodano po 41 [minuty]:

Mam telefon od paru godzin, działą ok, choć się trochę wkurzyłem jak mi karty sim nie widział żadnej, mimo, że w innym tel. działały. Już byłem zdesperowany a jak się okazało włożylem je odwrotnie, bo tu się wkłada inaczej niż w moim starym telefonie, tzn widać wycięcie (w starym się chowało). Więc jak na razie wszystko OK. Dokładniej go opiszę za kilkanaście dni. Na razie powiem, że wyświetlacz jest super, dotyk nie reaguje super czule, ale można się przyzwyczaić. Jest to mój pierwszy smartfone więc nie mam wygórowanych wymagań.
    Piotrekp666
    Level 11  
    Już mnie przestraszyłeś z tymi kartami... Korzystasz z aero2? Jak działa? Opowiadaj, opisuj, wiele osób na to czeka ;) Chyba też się skusze.
    masmisza
    Level 1  
    [quote="RoQi"]Nabyłem telefon. Od paru godzin w moich rękach, Ekran super, reakcje ok, tylko problem, bo nie widzi żadnej karty SIM i tu się radość kończy a zaczyna frustracja i załamanie. Jutro dzwonie do serwisu, ciekawe czy mi coś pomogą zdalnie czy zostanie reklamowanie nowiutkiego egzemplarza.

mógłbyś napisać jak sprawuje się telefonik... zauważyłeś jakieś poważne mankamenty w toku użytkowania??? jak bateria????
    RoQi
    Level 10  
    Teraz mogę coś napisać. Ogólnie z telefonu jestem zadowolony, choć zaznaczam, że to mój pierwszy dotykowy. Wyświetlacz jak i sam dotyk moim zdaniem rewelacja. Dziś sprawdzałem w pełnym słońcu i dało się spokojnie odczytać wyświetlacz. Zdjęć nie robiłem, nie miałem potrzeby a czasu żeby się pobawić też nie. Może za jakiś czas, ale ludzie, telefon to nie aparat. Dlaczego wszyscy chcą allinone i to jeszcze za grosze najlepiej? Zdjęcia wyświetlane są bardzo dobrej jakości, mój monitor takich nie wyświetla. Sygnał Wifi łapie szybko i nie ma problemów ani niespodzianek. Dane mobilne po wielkim trudzie się udało, ale dopiero 3sms z ustawieniami do internetu zadziałał (Holandia, sieć GT Mobile - najtańszy pakiet 1GB). Modułu Bluetooth nie sprawdzałem jeszcze. Małym minusem jest to, że aparat wystaje, przez co będziecie mieć problem z doborem futerału, GC ma wprowadzić dedykowane, ale jeszcze nie ma. ja kupiłem najtańszy flipcover do SIII i po jego potraktowaniu nożem, szczypcami i pilnikiem, dopasowałem na potrzeby 450. Bateria to najdziwniejsza sprawa. Na samych funkcjach telefoniczych (dzwonienie i smsy) trzyma dość dobrze, ok 48h. jak tylko się pozałancza smartfonowe bajery jak Wifi i zacznei korzystac z sieci, gier, filmow itd to juz drastycznie czas pracy spada. Niestety jeszcze nie okreslilem ostatecznie jej wytrzymałości, gdyż nie mialem akywnego internetu mobilnego. Niemniej jednak do konca przyszlego tyg. powinienem wiedziec wiecej. najdziwniejsze jest to, ze po wyjeciu baterii, jej stan naladowania drastycznie sie zmienia. Wyjmowalem jak miala 84% po wlozeniu tylko 47%, po ponowym wyjeciu już tylko 13%, podłączyłem ładowarkę i siedziałem na necie, bawiłem się i dziwne, że zeszło do 0% i się wyłączył, jakby pobierał więcej niż ładuje. Raz było na odwrót, wyjąłem miało 37%, a jak włożyłem zrobiło się 70%. Także podejrzewam, że tu coś z oprogramowaniem będzie nie tak, albo jakimś drobnym elementem. To jedyny "mankament" tego tel. jaki do tej pory zauważyłem. Mniej dla mnie istotne, a standardowe w chińczykach jest to, że nie całe menu jest przetłumaczone. W niektórych jest co druga linijka (co druga opcja) po angielsku, trochę to śmiesznie wygląda, ale dla mnie w pełni zrozumiałe. Niestety na razie nie mam czasu na konkretne testy i porównania, choć teoretycznie jak czas i chęci pozwolą mogę zrobić bezpośrednie porównanie do Samsunga SII Plus, bo takiego ma kolega.
    tomtom_68
    Level 10  
    RoQi
    mam prośbę o weryfikację czy ten smartfon posiada opcję "udostępniania połączenia internetowego przez Wi-Fi"
    w instrukcjach i danych technicznych nic na ten temat nie znalazłem, dzwoniłem do goclever'a handlowiec nie wiedział a serwis stwierdził że nie posiada możliwości udostępniania internetu
    markoo2
    Level 2  
    Mogę potwierdzić, że telefon ma możliwość udostępnia połączenia z internetem przez wifi, przetestowałem działa. Po jednym dniu testowania telefonu, jedyny problem jaki napotkałem to złapanie fixa gps. GPS widzi satelity w zasięgu, jednak żadnej nie może użyć, ciągle wyświetla komunikat searching for gps... Ktoś się może spotkał z takim problemem?
    GoClever Support
    Level 13  
    Witaj markoo2,

a powiedz proszę, czy wcześniej ten GPS działał bez zarzutu? A przede wszystkim - czy resetowałeś urządzenie? Reset czasem jest dobrym sposobem na to, żeby wszystko wróciło do normy. No i trzecia sprawa - czy inne urządzenia GPS działały w tym miejscu? bo może to być najprostsze rozwiązanie - np., jak niepowszechnie wiadomo gps zdecydowanie gorzej działa przy szybie.

daj znac, jak Ci poszło, będziemy szukac rozwiązania.

Pozdrawiam
    markoo2
    Level 2  
    Witam
    problemy ze złapaniem fixa GPS były od samego początku użytkowania telefonu. Dwa razy udało się złapać fix, przy użyciu programów GPSFix i GPS status, telefon leżał na stole na balkonie w bloku, po jakiś 15 minutach łapał fix. W innym sytuacja na otwartym terenie czy w samochodzie podczas jazdy, przy próbach 30 minutowych ani razu nie udało się złapać fixa... Oczywiście restartowałem urządzenie, sprawdzałem też z włączoną transmisją danych i bez, z włączonym EPO i bez oraz A-GPS i bez, zawsze ten sam rezultat. Inne telefony, akurat dwie nokie, łapały fixa bez problemu podczas prób z Fone 450.

Zauważyłem też kolejne mankamenty telefonu, przy włączonej transmisji danych obydwie karty sim nie mogą odbierać połączeń. Rozumiem, że jest to dual sim standby z jednym modułem GSM, ale w przypadku próby dodzwonienia się na którąś kartę sim, transmisja danych powinna być przerywana i przyjmowane połączenie, niestety dzwoniący dostaje komunikat, że abonent niedostępny... Problemy są także z smsami, przychodzą one z opóźnieniem, czasami od razu, a czasami 30 minut później. Tak jakby telefon nie miał cały czas aktywnego połączenia z siecią, mimo, że ikony sygnału sieci pokazują maksimum... Podobnie przy wysyłaniu smsów często pojawia się send error, trzeba rozłączyć sieć GSM połączyć ponownie i wtedy można wysłać.
    hipeck
    Level 12  
    Wejdz w GPS Status, tam w ustawienia programu / kropki na dolnym pasku/ > narrzędzia>zarządzanie A-GPS > i kliknij po prawej "reset". U mnie na tablecie GC M713g pomaga. W ustawieniach telefonu w opcjach developerskich /u mnie programistyczne/ zaptaszkuj "pozorowanie lokalizacji" pozdr
    GoClever Support
    Level 13  
    Cześć markoo2,
    Spróbuj rady Hipecka - jest sznsa, że się uda.
    W przeciwnym razie opisz dokładnie sprawę i prześlij do serwisu gwarancyjnego otrzymasz działający sprzęt z powrotem szybciej niż się spodziewasz.
    Pozdrowienia
    hipeck
    Level 12  
    Mam 5 letnią nawigację Goclever 5065 FMBT, i tutaj odbiornik GPS to prawdziwa błyskawica. Chciałem 7cali i coś bardziej uniwersalnego. Zasugerowany nawigacją kupiłem ten tablet. Jako tab całkiem przyzwoity jak na moje niewygórowane potrzeby. Niestety odbiornik GPS to porazka, przede wszystkim dlatego, że jak chyba we wszystkich Androidach jest AGPS. Bez karty SIM można zapomnieć o fixie. Dlatego używam odbiornika zewnętrzego po BT. Tutaj też był problem, bo trzeba użyć specjalnego programu. U mnie zadziałał tylko " Bluethoot GPS Mouse" a przetestowałem większość chyba ze sklepu Google. Niestety, był to mój pierwszy kontakt z Androidem i chyba mi Pan rozum odebrał, że nie poczytałem w internecie w co idę. pozdr
    grzeszyk79
    Level 1  
    Witam,
    Nabyłem telefon trzy tygodnie temu.
    Działanie i wydajność OK.
    Minusy:
    - bateria,
    - GPS (liczyłem na coś więcej od producenta nawigacji),
    - słabe zdjęcia w gorszym świetle.
    ania_i_krzys
    Level 11  
    Witam

Kupiliśmy z żoną dwa takie same GoClever 450. Jesteśmy z nich bardzo zadowoleni - telefon działa super, nic się nie wiesza, wyświetlacz bardzo dobry nie ma się do czego przyczepić jeśli chodzi o jego funkcjonalność i środek.

Nie możemy przyczepić się do baterii, bo nawet w miarę dobrze trzyma - ostatnio wytrzymała ponad dwa dni...

Może jednym minusem to kiepsko działający GPS...bardzo długo szuka i łączy się z satelitami...:/

Jednakże problemem jest obudowa telefonu, gdyż na obu telefonach pojawiły się pęknięcia, na jednym duże 1 pęknięcie, na drugim 2 mniejsze oraz pęknięcie na tym srebrnym pasku na około obudowy.

Coś chyba nie tak z tymi obudowami, gdyż telefony miesiąc używane, noszone w etui nigdy nie spadły, nie uderzone a już takie popękane.
    GoClever Support
    Level 13  
    Witaj,
    w kwestii WI-FI często może pomóc niewielka ingenerancja przy antenie i jest znacznie lepiej, ale generalnie telefon potrzebuje więcej czasu, żeby połączyć się z GPSem, fakt.
    Natomiast martwi mnie to, co piszesz o obudowach - jest to pierwsza informacja na ich temat, którą widzę. Serwis GOCLEVERA powinien mieć obudowy do wymiany, także nie powinno być problemu, żeby szybko tę sprawę pozytywnie rozwiązać:)
    Pozdrawiam.
    ania_i_krzys
    Level 11  
    No niestety obawiam się, że uszkodzenia mechaniczne (pęknięcie obudowy) bo za takie może być uznane przez serwisanta, nie zostanie uznane za "wadę fabryczną".

Serwis po obejrzeniu zdjęć też nie daje jednoznacznej informacji co na ten temat sądzi. Zalecił wysłanie do serwisu, jednak obawiam się, że subiektywna ocena serwisanta będzie na naszą niekorzyść i będziemy musieli zapłacić za kuriera i koszty ekspertyzy.

Czekam na odpowiedź ile będzie kosztowała sama tylna ścianka (plecy).

GoClever Fone 450 4,5'' Ekran HD IPS-LCD 1280x720 pixels
    GoClever Support
    Level 13  
    Koszt wymiany obudowy to 80 zł + 15 zł transport powrotny.

Pozdrawiam
    ania_i_krzys
    Level 11  
    GoClever Support wrote:
    Koszt wymiany obudowy to 80 zł + 15 zł transport powrotny.

Tylko, że jest mały "problem" telefon jest na gwarancji, a takie pęknięcie na pewno nie jest w wyniku upadku, uderzenia. Bo tak cienka obudowa to przy uderzeniu upadku pękła by o wiele gorzej i nie tylko ona byłaby do wymiany. A po za tym w dwóch telefonach podobnie to chyba coś nie tak...:/
    GoClever Support
    Level 13  
    Jeśli telefon jest na gwarancji, to warto z niej skorzystać. najlepiej serwisować w miejscu zakupu. na pewno trzeba będzie ocenić jakiego rodzaju są to pęknięcia, ponieważ z tego, co wiem, takie reklamacje nie zdarzają się często.
    Pozdrawiam
    hipeck
    Level 12  
    A jesli reklamacja nie zostanie uznana, co bardzo prawdopodobne patrząc na politykę producentów, to koszt horendalny w stosunku do ceny nowego urządzenia. piękne strzyżenie klienta. pozdr
    ania_i_krzys
    Level 11  
    hipeck wrote:
    A jesli reklamacja nie zostanie uznana, co bardzo prawdopodobne patrząc na politykę producentów, to koszt horendalny w stosunku do ceny nowego urządzenia. piękne strzyżenie klienta. pozdr

to im grzecznie podziękuję za takie podejście...

Będą mieli wielkiego minusa, a naprawdę lubię tą firmę, za przestępną cenę produktów, za wygląd, za rozwiązania technicze. Mam kilka urządzeń GC i jestem z nich zadowolony i dopiero tutaj takie problemy...:/
    GoClever Support
    Level 13  
    @ania_i_krzys, hipeck,

Jasne - uszkodzenia fizyczne to śliska sprawa, bo trudno jest jednoznacznie określić ich przyczynę i odpowiedzialność. Ale zanim zaczniecie się irytować i miotać gromy na producenta, warto spróbować tej procedury reklamacyjnej z zastrzeżeniem Waszej zgody na ewentualne opłaty.
    szczepoch
    Level 9  
    Witam
    Posiadam fona od jakichś 3 tyg. niestety użytkuję go parę dni... resztę czasu spędził na gwarancji... ale od początku.
    Od nowości telefon nie trzymał/gubił sygnał. Nie dało się prowadzić rozmowy bo co chwilę przerywało. Drugim problemem była bardzo wolno ładująca się bateria. Wychodziło ok 10% na godz. przy włączonym fonie, przy wyłączonym ok 20%. Telefon powędrował na gwarancję. Została rozpatrzona pozytywnie a mianowicie wymieniono mi telefon na nowy.
    W nowym telefonie o ile zniknął pierwszy problem i sygnał jest cały czas "trzymany" to czas ładowania baterii bez zmian. Na pytanie do serwisu czy to normalne bo juz drugi model ma ten sam problem odpowiedziano żebym reklamował. Dodatkowo zauważyłem, że telefon nie łapie sygnału gps (niestety nie zdążyłem tego sprawdzić w pierwszym modelu). No więc telefon pofrunął na gwarancję drugi raz.
    Właśnie mi go zwrócono. Serwis napisał że wymieniono ładowarkę (chociaż nie wiem po co bo była sprawna i to nie był w niej problem - sprawdzałem) baterię, płyte główną i oprogramowanie. Brzmi ok, wszystko to moim zdaniem mogło powodować problem (poza ładowarką) lecz niestety wciąż widzę że ładowanie 10 - 15 % na godz. Czyli tragedia. GPS też nie łapie jak nie łapał.
    W związku z powyższym telefon (o ile zaraz nie rozwalę go o ścianę) bryka 3 raz na gwarancję. Niestety jak na razie odradzam wszystkim zakup. Dziwne jest również to, że serwis nie może po naprawieniu usterki (teoretycznym) sprawdzić czy problem wystepuję dalej. Rozumię że GPS to trzeba by wyjść z czterech ścian i to już dużo trudu kosztuje ale ta bateria... Skrucha
    I tutaj mam pytanie do forumowiczów... a mianowicie jakie są Wasze odczucia odnośnie ładowania się baterii? Ile trwa u Was jej ładowanie?
    Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam