Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wysokie spalanie Toyota Corolla 1,6.

dj.mach 02 Mar 2005 19:41 6242 3
    dj.mach
    Level 17  
    Mam problem jezdze samochodem Toyota corolla 1,6cm3 16V 1991 od jakiegos czasu samochod zaczl mi duzo palic, samochody te pala okolo 7-8l/100km,a muj zaczal palic okolo 11L przy bardzo oszczenej jezdzie.Wymienilem filtr powietrza ,paliwa ,świece ale to nie pomoglo.Co moze byc przyczyna??moze cos z komputerem!!Z gory dzieki za pomoc.
    piokie
    Level 18  
    Sprawdz sonde lambda. Spalanie zalezy jak jezdzisz i ile jedzisz. Ja mam seata 98 1,6 i w zimie pali ponad 10l. Ale ja mam do pracy 5km i większej połowie drogi jade na ssaniu, a ze w zimie mało jezdze to srednia duza.
    dj.mach
    Level 17  
    Przeszukalem posty na foru i znalazlem podobny problem w tym samochodzie, okazuje sie ze to najprawdopodoniej sonada lambda.
    slawson3
    Level 13  
    witam, a ja już myślałem ze tylko mój VW z 90 r się czasem psuję.

sonda jeśli jest jedno przewodowa to zaczyna pracować jak osiągnie swoją temperaturę czyli po przejechaniu kilku kilometrów, jesli jest z grzałka zaczyna działać po paru minutach. a więc jeżeli jest uszkodzona to najlepiej sprawdzić to miernikiem elektronicznym lub testerem diodowym sondy z alleg...
    możliwa tez jest awaria czujnika temperatury i komp cały czas myśli że silnik jest zimny i dawkuję dużą porcję paliwa.