Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASRock 775i65g rev 2.03 - ASRock 775i65g rev.2.03 jak przetaktować??

mmatip 07 Jun 2013 22:35 3114 9
    mmatip
    Level 10  
    Witam mam płytę jak w temacie AsRock 755i65g rev 2.03 z procesorem Celeron D 352 3,20GHz i 512kb L2, ddr 333 2x512MB, GeForce 5600 128MB, nie potrzebuje tego komputera do gier ale chciałbym go trochę przyśpieszyć, mam w domu procesor Core 2 Duo E6320 i z tego co czytałem to ta płyta właśnie z rev 2.03 i zaktualizowaniu BIOS`u do najnowszego obsłuży ten procesor bez problemu tyle że musi być niezintegrowana karta graficzna i ddr 400 i musi być przetaktowana, ale czy tak jest na 100%, czy ktoś potrafi mi doradzić coś w związku z tą płyta i pomóc w overclockingu, i proszę o nie pisanie że mam zmienić płyte bo nie potrzebny mi jakiś demon prędkości po prostu chodzi mi o procesor lepszy od tego celerona d.
    Pete_O
    Level 31  
    Z tą obsługą Core 2 Duo E6320 przez ASRock 775i65g rev 2.03 to tak jak z "faktami" w pewnej stacji tv i w pewnym radiu. ;)
    Tzn. wszystko niby się zgadza, ale: musisz mieć rev. 3.0 a nie 2.03, pamięci DDR 400 a nie te co obecnie: 333, no i do tego nie byle jakie DDR 400, bo CL 2.5 zamiast standardowych CL 3.
    http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=775i65G
    http://www.asrock.com/mb/Intel/775i65G%20R3.0/
    http://www.asrock.com/mb/Intel/775i65G%20R3.0/?cat=CPU
    Krótko: zapomnij. Masz nieodpowiednią wersję i do tego: to raczej kiepskiej - płyty. Wstawienie tam jakiegoś P4 HT Cedar Mill z listy obsługiwanych CPU:
    http://www.asrock.com/mb/overview.asp?cat=CPU&Model=775i65G
    to i tak byłoby aż nadto, bo FX5600 i DDR333 będą go skutecznie ograniczać. O podkręcaniu raczej też powinieneś zapomnieć. Na Twoim miejscu obejrzałbym stan kondensatorów wokół gniazda procesora - tak w ogóle. I przede wszystkim nie podałeś nawet modelu zasilacza, a chciałbyś przyspieszyć. Wstawienie P4, DDR 400 2*1GB i wymiana karty graficznej na lepszą pewnie by tego kompa przyśpieszyła. Czy warto? Sprawdź ceny i sam sobie odpowiedz.
    mmatip
    Level 10  
    płyta z rewizja 2.03 obsługuje core 2 duo ty dałeś link do płyty bez rewizji
    technikabasenowa
    Level 33  
    Bez szans ta mobo nie obsługuje DC i C2D
    Pete_O
    Level 31  
    mmatip wrote:
    płyta z rewizja 2.03 obsługuje core 2 duo ty dałeś link do płyty bez rewizji

Zgadza się, sorki, ale niezły bałagan ASRock ma na stronie. Nie ma rev. 2 w spisie płyt w ogóle. Oto bezpośredni link do specyfikacji rev. 2.0:
    http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=775i65G%20R2.0
    i do listy obsługiwanych CPU:
    http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=775i65G%20R2.0
    Co nie zmienia faktu, że obsługa FSB 1066 może być bardzo problematyczna - wymaga trybu O.C. (Overclock), czyli wyjścia poza nominalne możliwości tej płyty i to nawet, gdybyś szczęśliwie dysponował pamięciami DDR 400 CL 2.5 (a nie dysponujesz). Na dokładkę marna GeForce FX5600 i tak nie dałaby rozwinąć skrzydeł temu C2D. Ponadto wszelkie zabawy w podkręcanie na tej płycie są moim zdaniem zbyt ryzykowne. Tym bardziej, że wciąż nawet nie podałeś, jakiego zasilacza do tego chcesz używać.
    Zatem na razie: gra nie warta świeczki.
    Moim zdaniem, jeśli nie chcesz zmieniać płyty, ani za wiele kasy do niej dokładać, a koniecznie chcesz C2D, to w miarę sensowne rozwiązanie jest takie: odsprzedaj/zamień tego C2D E6320 na jakiegoś C2D E4xxx (np. E4400 2*2GHz lub E4500: 2*2.2GHz) z FSB 800. Nie powinno Cię to nic, albo prawie nic kosztować, a obsługa będzie bezproblemowa i w pełni bezpieczna dla tej płyty. Poza tym jakbyś jeszcze potem chciał koniecznie "pójść za ciosem": dorwał odpowiednie pamięci (i może lepszą grafikę) i zawziął się, że chcesz bawić się w podkręcanie procesora, to takiego E4400/E4500 jeszcze możesz spróbować podkręcić na tej płycie. E6320 pewnie na tej płycie nie podkręcisz wcale, albo minimalnie. O ile w ogóle komp ruszy na jego nominalnym FSB 1066.
    mmatip
    Level 10  
    Włożyłem jednak tego c2d i nie musiałem nic w biosie zmieniać sam przestawił sie na fsb 1066, ale różnicy nie widzę, fakt że to że mogęmieć tylko ddr1 i ta lipna karta graficzna :( co mogę zrobić żeby jeszcze go przyśpieszyć?? mam teraz 1GB ramu. 2GB zdziała coś więcej?? jak wykorzystać tego e5320 na tej płycie??

Dodano po 6 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

a było:

Pete_O
    Level 31  
    Fajnie, ale:
    Pete_O wrote:
    wszelkie zabawy w podkręcanie na tej płycie są moim zdaniem zbyt ryzykowne. Tym bardziej, że wciąż nawet nie podałeś, jakiego zasilacza do tego chcesz używać.

To, że uruchomiłeś, nie znaczy jeszcze, że działa stabilnie, ani, że płyta długo na tym FSB 1066 pociągnie.
    Pokaż zrzut z CPU-Z: z zakładek Memory i SPD - z obu zajętych slotów. Przetestuj pamięci Memtestem, a procek jakimś Orthos'em, albo np. OCCT. Ale dalsze wskazówki pod warunkiem, że dowiemy się w końcu, jaki masz tam zasilacz (marka, oznaczenie modelu).
    mmatip wrote:
    ale różnicy nie widzę,

A w czym szukasz tej różnicy? Jakaś gra? YouTube? Coś innego?
    Mówiłem, że karta graficzna za słaba, byś odczuł różnicę. Pamięci też nie masz za wiele, ale do starszych gierek przy lepszej karcie spokojnie starczy.
    mmatip
    Level 10  
    Sorki zawsze zapomne wspomnieć o zasilaczu mam: Qoltec SilentLine 400W.

Po zmianie procesora youtube chodzi płynnie na pełnym ekranie, wcześniej przycinało, gta sa bez przycinania na full detalach, ale jestem fanem minecrafta a z nim to strasznie, lepiej niż przedtem ale nie da się normalnie grać :(.

Dodano po 4 [godziny] 37 [minuty]:

Czy taka karta byłaby ok: GALAXY GEFORCE 7600 GS DDR 3? Czy zaproponował byś coś innego??
    Pete_O
    Level 31  
    mmatip wrote:
    Sorki zawsze zapomne wspomnieć o zasilaczu mam: Qoltec SilentLine 400W.

No to szału nie ma: czarna lista właściwie.
    Pamięci jednak masz DDR 400, a pisałeś , że DDR 333. ;) Choć nie idą na 400 MHz efektywnie obecnie, tylko 355. Sprawdź no jeszcze stabilność, tak jak pisałem.
    mmatip wrote:
    Czy taka karta byłaby ok: GALAXY GEFORCE 7600 GS DDR 3? Czy zaproponował byś coś innego??

GF 7600 GS DDR3 w porównaniu z tą FX5600 to na pewno byłby duży skok wydajnościowy. Płynnie w Minecraft powinieneś pograć także z GF 7300GT. Zobacz na:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12352874
    i uważaj na takie "okazje" z alledrogo, gdzie sprzedający nie mają żadnych pozytywnych komentarzy od kupujących (lub pojedyncze) i nie wspominają nic o gwarancji rozruchowej.
    mmatip
    Level 10  
    Dziękuję za pomoc Pete_O :) TEMAT ZAMKNIĘTY.